Hétfőtől (aug. 16.) lép életbe az új Covid-automata, amelyik az országos helyett a regionális intézkedésekre összpontosít. Az ebből adódó új korlátozásokat leginkább a mától narancssárgára váltó hat szlovákiai járásban érzékelik majd, de azért a zöld jelölésű régióknál is oda kell figyelni, ha éppen lagzira vagy tömegrendezvényre lenne valaki hivatalos...

Egyes régióknál számít a legveszélyeztetettebb korosztály (50+) beoltottsági aránya, ugyanis ha ez 65% fölé emelkedik, az adott régió egy besorolással jobbra érdemes, ha 75% fölé, akkor kettővel. Így jár ezúttal Pozsony, amely narancssárga helyett továbbra is zöld marad.

mapa od 16082021 

Az egyes járások besorolásánál három tényező lesz mérvadó. Az egyik a százezer lakosra eső új fertőzöttek száma az elmúlt héten, a másik a már említett beoltottsági arány az 50 éven felüliek körében, míg a harmadik az aktuális régió járványhelyzetének szakmai (epidemiológiai) megítélése, ami figyelembe veszi, hogy mennyi tesztet végeztek el az adott régióban, vagy hogy hol alakultak ki járványgócok, illetve milyen az új fertőzöttek korbeli összetétele.

Ha egy járáson belül 10%-kal emelkedik vagy csökken az új fertőzöttek száma (100 ezer lakosra átszámítva), akkor eggyel javul vagy romlik a besorolása a következő héttől (érvényes viszont az 50+ korosztály 65/75% feletti beoltottságával járó előny). Az 50+ korosztály magas (75% feletti) arányú beoltottsága miatt jó helyzeteben van Pozsony mellett Dunaszerdahely, Szenc és Pezinok, ezek ugyanis a helyzet romlása esetén sem lesznek már fekete besorolásúak. Érvényes ugyanakkor az is, hogy amennyiben a szomszédos járás egynél több besorolással rossszabb helyzetben van, az a jó helyzetben lévő besorolását is húzza magával. Legfeljebb ugyanis egy besorolásnyi különbség lehet két szomszédos járás között.

A következő időszakban három csoportot különböztet majd meg a Covid-automata aszerint, hogy egyes helyekre kiket engednek majd be:
- A beoltottakat

- A második eshetőségnél az oltottak mellett "befogadják" a negatív teszttel rendelkezőket, valamint a Covidot korábban leküzdőket is. Ebben az esetben a szlovák megjelölés alapján úgynevezett OTP-s kategóriáról beszélünk.

- A harmadik megközelítés alapján mindenkit beengednek, megkülönböztetés nélkül.

Fontos tudni:

Ez az új Covid-automata leginkább a vendéglőkre és a tömegrendezvényekre - misékre és lagzikra, torokra összpontosít, az élelmiszerboltok más elbírálás alá esnek. Ez utóbbiak az összes fázisban nyitva lehetnek, még ha a bordóról feketére is vált az adott járás, bizonyos létszámkorlátozással.

Ami a déli - kivétel nélkül zöld - járásokat illeti, ezekben a régiókban a lagziknál és a halotti toroknál mutatkozik meg, mekkora különbség lehet a három működési rend között. A beoltottakra koncentráló helyek 400 vendéget engedélyeznek beltéren, az OTP-seket "felkarolóak" 200-at, a mindenki előtt nyitva állóak számára meg egyszerűen tilos lesz ilyen eseményt szervezni. Narancssárga besorolás esetén az OTP csoportot fogadó lakodalmi ünnepségeken is legfeljebb 50-en lehetnek beltérben és 100-an kültérben.

Nagy változás a világjárvány szlovákiai második hullámához képest, hogy a legrosszabb -fekete jelölésű helyzetben is nyitva tarthatnak a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletek is, de kizárólag az OTP-s - azaz valamilyen igazolást felmutatni képes személyek számára.

Tudni kell azt is, hogy a narancssárga besorolás alá eső járásokban mostantól létszámkorlát lép életbe az üzletekben, 15 négyzetméterenként 1 vásárlót engedhetnek be.

A szentmisék esetében a teljes beoltottság maximális kapacitáskihasználást engedélyez, ugyanakkor az OTP-csoport beengedése esetén ez már 25%-ra csökken, ha pedig olyan oltatlanokat is beengednek a misére, akik nem rendelkeznek teszttel és az elmúlt hat hónapban nem voltak covidosok, akkor ez a 25% maximálisan 100 személyt jelenthet.

A maszkviseletről tudni kell, hogy a zöld és narancssárga besorolású járásokban is kötelező beltérben, illetve tömegrendezvényeken. Ha romlani kezd a helyzet és lesznek ezeknél rosszabb besorolású (piros, bordó, fekete) járások is, ott már beltérben és tömegrendezvényen reszpirátort kell majd viselni, míg kültérben is fel kell venni legalább az egyszerű szájmaszkot.

A járások közt egészen a bordó besorolásig (zöd, narancs, piros) szabad lesz az átjárás. A bordó besorolású járásokban a szabad mozgást este kilenc és hajnali 5 között korlátozzák, ezen kívül a járások között is lehet mozogni. Fekete besorolás esetén hajnali öttől másnap hajnali egyig lép érvénybe kijárási korlátozás, és ez idő alatt már a járások között sem lehet majd utazni, csak feltétlenül szükséges esetekben (munka, orvos).

Az iskolák országos bezárásával az új Covid-automata nem számol. Osztályokat, ahol előfordult koronavírusos fertőzés, vagy egy rosszabb helyzetben lévő járáson belül iskolákat viszont bezárhatnak majd. A bordó besorolásig bezárólag működhet a jelenléti oktatás a főiskolákon is, fekete besorolás esetén viszont már csak alkalmi (pl. záróvizsgákon történő) megjelenés lesz engedélyezett.

Nem számol a Covid-automata a szolgáltatások bezárásával sem. Narancssárga besorolás alatt viszont itt is érvénybe lép a létszámkorlát és 15 négyzetméterenként legfeljebb egy ügfél/vendég lehet jelen. A covidon át nem esett, teszttel nem rendelkező oltatlan személyek előtt is csak a fekete besorolás alá eső járásokban lesz tilos a szolgáltatások igénybe vétele.

A fürdők és akvaparkok korlátlan létszámú beoltott személyt beengedhetnek, ha viszont az OTP-s rezsimet választják, akkor a kapacitásuk felére csökken. Narancssárga fázisban pedig már nem engedhetnek be olyan személyt, akinek se oltása, se tesztje, se igazolása nincs arról, hogy átesett a covidon.

A konditermek csupán a fekete fázisban maradnak zárva. A beoltottak számára a zöld, illetve narancssárga fázisban nincs semmilyen létszámkorlátozás, afelett viszont már a négyzetméter alapú lép érvénybe. Ha mindenkit beengednek, akkor már a zöld fázisban is legfeljebb 25-en lehetnek egyidejűleg bent, narancssárga besorolás alatt már csak 10-en, míg a piros járásokban már be kell zárniuk.

Ahogy arról már beszámoltunk, a vendéglátósok és a rendezvények szervezői mostantól három működési rend közül választhatnak majd. Ezt a három rezsimet a szolgáltató egységek szabadon váltogathatják, akár egy napon belül is, mivel nincs megszabva, hogy meddig kell fenntartani a választott működési rendet. Aztán attól függenek az adott korlátozások, hogy melyik célközönséget választja ki mondjuk a vendéglátós.

Ha egy étterem úgy dönt, hogy csak a vakcinázottakra összpontosít, akkor a beltere még akkor is tárt kapukkal fogadhatja a vendégeket, ha közben az adott régió megjelölése - a legenyhébb jelölésű zöldről narancssárgán és aztán piroson keresztül - bordóra vált.

Amennyiben a tulaj úgy dönt, hogy az ún. OTP-sek felé orientálódik, akkor bordós helyzetben már csak a terasz felé terelheti a vendégeit, befelé már nem.

Az automata szerinti narancssárga színkódú 6 járásban a beoltatlanokat - azaz bárkit - befogadó vendéglátósok kénytelenek lesznek kizárólag a teraszt felajánlani a megszomjazó látogatóiknak, és ott is csak tíz helyet, a beltérbe meg egyáltalán nem engedhetnek vendéget.

Az ugyanilyen "színű" régióban működő resti, amelyik csak a védettekre fókuszál - a beoltottaknak és a már említett OTP-seknek - továbbra is megteríthet bent, legfeljebb csak négyen ülhetnek az asztalnál.

Tehát mától a 9 narancssárga járásban lehetnek olyan vendéglők, ahol csak a teraszt nyithatják meg a - bármilyen "hátterű" - vendégeik előtt, meg olyan bárok is, amelyek felszolgálnak a beltérben - a valamilyen védettségi igazolást produkálni képes OTP-seket.

Ez a három osztatú működési rend bármikor megváltoztatható, akár egy napon belül többször is. Például egy étterem tulajdonosa mondhatja azt, hogy ebédidőben mindenkit befogad, az oltatlanokat is, de este már csak az OTP-seket.

A vendéglátó egységek vezetőinek és a rendezvényszervezőknek jogukban áll ellenőrizni a vendégek védettségi "állapotát": mondjuk ha ellátogatunk egy koncertre, a belépéskor nem csak a jegyet ellenőrzik le, hanem azt is, van-e nálunk negatív eredményű teszt vagy a beoltást igazoló - elektronikus vagy papíralapú - dokumentum. Ugyanezt a kontrollt elvégezheti egy étterem pincére is.

forrás: parameter/Denník N/SME