Beismerte a Time: összeesküvés jött létre Trump ellen a választási kampányban... 

Sok százmillió dollárból, sok ezer ember részvételével összeesküvés jött létre Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztási kampányban – erről írt a neves Time magazin. A lap szerint ezzel nincs baj, hiszen jó cél érdekében manipulálták a médiát és a választókat, ugyanis – szerintük – így sikerült megmenteni a demokráciát – hangzott el az M1 Híradójában.

Az Árnyékkampány titkos története, amely megmentette a 2020-as választást – ezzel a címmel közölt cikket a Time magazin.

Az írás már a legelején leszögezi: Donald Trump elnöknek bizonyos szempontból igaza volt, valóban kiterjedt, hatalmas pénzeket és emberi erőforrásokat megmozgató összeesküvés dolgozott választási győzelme ellen.

A színfalak mögött egy konspiráció bontakozott ki – írja a lap, ezzel is megerősítve, hogy valóban volt ilyen. Kitalálója a demokrata pártban is elismert politikai stratéga, Mike Podhorzer, a legnagyobb liberális szakszervezeti szövetség elnökének tanácsadója 2019 őszen kezdte el munkáját.

Lobbista és Soros Györgyhöz ezer szálon kapcsolódó NGO hálózatokat vont be a munkába.

Munkájuk a választás minden elemére kiterjedt – írja a Times, amely szerint elérték, hogy az államok megváltoztassák a választási szabályokat, emellett több száz millió dollárnyi állami és magánpénzt szereztek a tervükhöz.

A Time azt írja, 2020 márciusában 150 NGO levelet írt minden kongresszusi képviselőnek, azt kérve, hogy a törvényhozás a Covid-járvány miatti kárenyhítési pénzek egy részét a választási apparátus kiépítésére irányítsa át. Kétmilliárd dollárt kértek, 400 milliót kaptak meg végül. Ebből a pénzből fizettek például rengeteg állami választás bizottsági tagot, szavazatszámlálót és tisztviselőket.

Ez nem volt elég. A Facebook alapító, Mark Zuckerberg és feleségének közös alapítványa további 300 milliót adott a célra. A cikk azt nem írja, hogy a közösségi média egyértelmű és nem titkolt Trump elleni cenzúrája is az egyezség része volt-e.

Azt viszont megemlíti, hogy a titkos hálózat sikeresen nyomást gyakorolt a közösségi médiára, hogy „keményebben lépjen fel az álhírek ellen”. Sok elemző az amerikai választási kampány kapcsán megjegyezte, hogy a közösségi médiát uraló tech-cégek rendszeresen minősítették álhírnek vagy szabályzatukkal ellentétesnek a konzervatív, Donald Trump elnököt támogató tartalmakat.

A Time magazin azt írja, paranoid lázálomnak tűnik első hallásra az egész, vagyis hogy nagy hatalmú emberek együttműködnek a háttérben azért, hogy befolyásolják az emberek felfogását, szabályokat és törvényeket változtassanak meg, kézi vezéreljék a médiatudósításokat és kontroll alatt tartsák az információáramlást. Mégis, ez az összeesküvés nem a választás elcsalására, hanem – ahogy a lap fogalmaz – a választás intézményének megerősítésére, a rendszer hibáinak kiküszöbölésére jött létre.

A Time szerint ugyanis az embereknek meg kell érteniük a rendszer törékenységét ahhoz, hogy a demokrácia uralma megmaradhasson Amerikában. Ehhez viszont úgy tűnik, a demokrácia minden írott és íratlan szabályát meg kellett szegnie a demokratáknak.

Nagyon furcsának tartom, hogy egy tiszta választást összeesküvéssel kelljen megoldani, titkos összeesküvéssel – mondta Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ elemzője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

„Mindez úgy hangzik mint egy paranoiás lázálma. Nagy hatalommal bíró emberek titkos szövetsége, mely a háttérből manipulálta a közhangulatot, megváltoztatta a szabályokat, irányította a médiát, és ellenőrizte az információáramlást. Nem elcsalni akarták a választást, hanem megerősíteni azt” – idézett a Time cikkéből az elemző.

Koskovics Zoltán véleménye szerint „aki erre azt mondja, hogy ez így rendben van, nagyon téved, és halvány fogalma sincs arról, hogy mi az a demokrácia, és milyennek kéne lennie egy tiszta választásnak”.

A novemberben lezajlott elnökválasztásról nagyon sok ember gondolta azt, hogy ez Amerika történelmében a legrosszabban lebonyolított választás volt. Napokig kellett várni az eredményekre, rengeteg visszásságról volt szó, és egy igen ellentmondásos választás volt.

Ehhez képest egy nyilatkozatban az amerikai bürokráciában a választások lebonyolításáért felelős szövetségi vezető minden idők legbiztonságosabb választásának nevezte a 2020-as választást.

„Ennyire nyilvánvalóan a valóság ellentétét állítani, elég furcsa. Főleg úgy, hogy utána a saját szövetségese, egy újságíró a Time-nál bejön egy cikkel, amiben leírja azt, hogy titkos összeesküvésre volt szükség ahhoz, hogy olyan eredmény szülessen, amit ők hitelesnek tartanak” – fogalmazott az elemző.

Az elemző szerint az történik majd, hogy a republikánus választási stratégák alaposan szétszedik azt, amit a demokraták csináltak, és megpróbálják ezt a stratégiát a saját javukra folytatni a jövőben.

forrás: Kossuth Rádió