A neokohn.ho zsidó kulturális és politikai honlap, amely általában inkább a politikai közép reprezentánsa, átvette Philip Pilkington cikkét, amelyet az UnHerden írt…

Cikkében leírja, hogy 2022. július 10-én, vasárnap egy olyan hír látott napvilágot, amelyről szerinte a nyilvánosság nagyrészt hallgatott: Kanada bejelentette, hogy felrúgja az orosz szankciókat, egy gázturbina miatt, amely az Északi Áramlat-1 vezeték működésének biztosításához szükséges.

A szakember szerint azzal, hogy egyértelműen jelezték, hogy az Oroszországgal szembeni szankciókat szükség esetén felrúgják, nyilvánvaló, hogy a szankciók nem fognak sokáig tartani.

Pilkington felhívta a figyelmet a Reuters egyik cikkére is, amelyben arról számoltak be, hogy a Kreml beleegyezett abba, hogy növeli az Európába irányuló gázszállítást és elhárítja a súlyos energiaválságot, ha a turbinát visszaadják.

„Világos, hogy mi történik itt: a Kreml arra kényszeríti Európát, hogy szándékosan és nyilvánosan megszegje saját szankcióit. Ezáltal a szankciókat hiteltelenné teszi” – magyarázta.

A szakértő úgy véli, bár a nyugati vezetőknek erősen érdekében áll majd, hogy ne kapjanak túl nagy figyelmet a történtek, mégis egyre közelebb kerülünk a felismeréshez, hogy a szankciók nem a mi javunkra működnek.

„Bár a turbina követelése ügyes manőver volt a Kreml részéről, valami ilyesminek előbb-utóbb meg kellett történnie” – írta Pilkington.

„Oroszország biztosítja Európa gázellátásának 40%-át, és ezt nem lehet egyszerűen helyettesíteni – legalábbis rövid távon. Ha Oroszország nem növeli az Európába küldött gázmennyiséget a nyáron, akkor az európai tartályok télre üresen maradnak. Nehéz megbecsülni, hogy ez mivel járna” – tette hozzá.

Pilkington szerint nyilvánvalóan mindez azt jelentené, hogy több ezer – talán több tíz- vagy akár százezer – európai embernek kellene súlyos egészségügyi következményekkel és a hideg miatti esetleges halállal szembenéznie a télen. „De ez az európai gazdaság teljes összeomlását is jelentené. A gyáraknak, az üzleteknek és más szolgáltatásoknak is be kellene zárniuk” – figyelmeztetett a szakértő.

Úgy véli, az okok, amik idáig vezettek arra vezethetőek vissza, hogy az ukrajnai háború kezdetén a politikai osztálynak „látszódnia kellett, hogy tesz valamit”. „A bohóckodásuk magasabb energiaárakhoz, rémült pénzügyi piacokhoz és romló inflációhoz vezet.

Tényleg azt hiszik, hogy a közvéleményt jobban érdekli Ukrajna, mint az olyan belpolitikai kérdések, mint a megélhetési költségek és az infláció?

Ha így gondolják, akkor téveszméik vannak” – mutatott rá Pilkington.

forrás: https://neokohn.hu/2022/07/16/philip-pilkington-a-nyugati-szankciok-maris-osszeomloban/