Két évszázadnyi ugrásszerű növekedés után az emberiség népességének jelentős visszaesése „elkerülhetetlen” – állítja egy vezető népesség-ökológus új tanulmányában – írja az IFLScience...

William E Rees, a Brit Columbia Egyetem professzor emeritusa több mint 150, a növekedésről és a társadalmi-gazdasági fejlődésről szóló, szakértői értékeléssel ellátott tanulmány szerzője. Több évtizedes munkássága során még az „ökológiai lábnyom” kifejezést is neki tulajdonítják.

Új tanulmányában újabb figyelmeztetéssel tér vissza, miszerint az erőforrások fenntarthatatlan fogyasztása és az exponenciális népességnövekedés „a modern techno-ipari társadalmat a fejlett túllépés állapotába taszította”. Ezért úgy véli, hogy „elkerülhetetlen”, hogy a világ ebben az évszázadban globális gazdasági visszaesést és népességcsökkenést szenvedjen el.

Mindez a véges erőforrások miatt van, amelyeket modern techno-ipari társadalomként könyörtelenül fogyasztunk a folyamatos gazdasági növekedés érdekében.

Rees azt állítja, hogy minden állatfaj – beleértve a Homo sapienst is – természetes hajlamos arra, hogy növekedjen és szaporodjon, amíg az élőhelye el nem éri a töréspontot. Végül minden állat eléri azt a pontot, amikor bőséges száma túlzott fogyasztást és az élőhely romlását eredményezi, ami élelmiszerhiányhoz, betegségekhez vagy ragadozókhoz vezet. Ez a negatív visszacsatolás sújtja a populációt, ami miatt az az élőhely hosszú távú teherbíró képessége alá esik vissza. Végül az erőforrások újratermelődnek, az élőhely helyreáll, és a körforgás újraindul.

Az ember azonban különösen kényes helyzetbe került. Amikor az emberiségnek sikerült hasznosítania a fosszilis tüzelőanyagok erejét, különösen a 19. század óta, az példátlan élelmiszer- és erőforrásbőség időszakát indította el. Ezt követte a globális népességrobbanás. Az elmúlt 200 évben a népesség 1 milliárdról 8 milliárdra nőtt.

Most e fosszilis tüzelőanyagok készletei kezdenek kifogyni, és egyhamar nem fognak tudni pótlódni. Ezzel párhuzamosan a fosszilis tüzelőanyagok bőséges felhasználása javíthatatlanul megváltoztatta a bolygót.

„A fosszilis tüzelőanyagok által generált bőség lehetővé tette a H. sapiens számára, hogy először éljen át egy egyszeri globális népesedési boom-bukási ciklust. Ez azért ”egyszeri„ ciklus, mert mind a potenciálisan megújuló öntermelő erőforrások, mind a véges, nem megújuló erőforrások – köztük a fosszilis tüzelőanyagok – hatalmas készletei lehetővé tették, amelyek nagymértékben kimerültek. A ciklus nem ismétlődhet meg” – írja Rees.

„Az iparosodás választásával a Homo sapiens akaratlanul is elkötelezte magát a mulandóság mellett. Olyan önmegszüntető életmódot fogadtunk el, amelyben az ipari létünket lehetővé tevő véges erőforrások elkerülhetetlenül elégtelenné válnak” – tette hozzá.

Egy sor más tanulmány is előrevetítette, hogy a következő évszázadban a világ népessége csökkenni fog. A The Lancet című folyóiratban 2020-ban megjelent hatalmas tanulmány szerint a világ népessége a következő évtizedekben növekedni fog, és 2064-ben mintegy 9,7 milliárd fővel tetőzik, majd 2100-ra 8,8 milliárdra csökken. Mások még szélsőségesebbek voltak, és azt sugallták, hogy a világ népessége akár 6 milliárd főre is visszaeshet az évszázad végére.

Rees úgy véli, hogy az erőforrás-túllépés és az ebből következő „népesedési korrekció” eléggé zavaros lehet. Ha a problémát nem kezelik, akkor az emberek milliárdjai számára rejtélyt okozhat „csökkentett árutermelés, tömeges munkanélküliség, megszakadt ellátási láncok, összeomló GDP, csökkenő személyes jövedelmek, túlterhelt szociális szolgáltatások” formájában. A legrosszabb esetben teljes társadalmi összeomlás következhet be. Bárhogy is legyen, a népesség csökkenése valószínűleg ezt fogja követni.

„Bizonytalan, hogy az ipari csúcstechnológia nagy része vagy egyáltalán fennmaradhat-e a bőséges olcsó energia és a gazdag nyersanyagkészletek hiányában, amelyek nagy részét már kitermelték, felhasználták és eloszlatták. Könnyen lehet, hogy a legjobb esetben is a megújuló energia fogja működtetni a jövőt, de emberi izom, vontató lovak, öszvérek és ökrök formájában, kiegészítve mechanikus vízkerékkel és szélmalmokkal” – tette hozzá.

„A legrosszabb esetben a mintegy egymilliárd túlélőnek a kőkorszaki életmódhoz való visszatéréssel kell szembenéznie. Ha ez lesz az emberiség jövője, akkor nem a városi szofisztikált emberek fognak túlélni, hanem a már alkalmazkodott vidéki szegények és az őslakosok megmaradt csoportjai” – folytatta Rees.

Mit tehetünk tehát a ránk váró komor sors ellen? Rees korábban azzal érvelt, hogy elkerülhetjük a katasztrófát, ha csökkentjük ökológiai lábnyomunkat és véget vetünk az örökös anyagi növekedésről szőtt álmainknak. Legújabb tanulmányában azonban nem hangzik ennyire optimistának.

„Azt várhatnánk, hogy egy intelligens társadalmi faj kulturális felülbírálatokat dolgoz ki, hogy megfékezze a potenciálisan veszélyes expanziós tendenciákat egy véges bolygón. Meglehetősen meglepő módon ennek éppen az ellenkezője a helyzet” – írja Rees.

„Minden lehetséges világok legjobbikában az egész átmenetet valóban úgy lehetne irányítani, hogy emberek millióinak (milliárdjainak?) szükségtelen szenvedését előzzük meg, de ez nem történik meg – és nem is történhet meg – egy olyan világban, amely vak a saját szorult helyzetére” – írja.

forrás: https://www.magyarhirlap.hu/tudomany2/20230818-szombat-reggel-a-nagy-nepesseg-fogyatkozas-elkerulhetetlen