Mi volt Kalondán? Formabontó közéleti fórumot tartottak augusztus 21-én Kalondán. A mostani pártegyesítés sokban hasonlít az 1996-1998-as folyamatokhoz - véli Berényi József. A Mečiar-kormány elleni magyar elégedetlenségi hullám annyira összerántotta a közösségünket, hogy az segítette az akkori három párt (MKDP, Együttélés, MPP) fúzióját...

„Most ilyen nincs. Az akkori hullámban érezték az emberek, hogy értük van, egy a cél és van értelme, a közös politikai szubjektum pedig kérdéseket tud majd az asztalra tenni. Ennek most jelen pillanatban nincs akkora társadalmi támogatottsága”   – fogalmazott Berényi. Az MKP alelnöke szerint most nagyobbak az egymás közötti különbségek is, ezért úgy látja, hogy a pártegyesüléshez idő kell.   „Különben nem lesz hiteles az emberek szemében. Aprólékosan végig kell tárgyalni. Ebben van köztünk vita, szerintem ugyanis nem kell ezt elkapkodni. Sem tartalmi sem szerkezeti kérdésben”   – tette hozzá.

Berényi: Ne kapkodjunk   

Berényi úgy látja, hogy nagyon aprólékosan át kell gondolni, hogy hol lesz a helye az egyes frakcióknak ha így alakul, mik lesznek azok az értékrendi kérdések, amelyek mellett föl tudnak majd sorakozni, hogyan lesz kiválasztva a helyi polgármester-jelölt, vagy az önkormányzati és megyei jelöltek.   „Ezek mind olyan érzékeny kérdések, amelyeket egyik percről a másikra nem fogunk tudni megoldani. De az igény megvan rá. És ha az embereket bevonjuk, akkor meglesz az a hullám, ami a parlamenti bejutást lehetővé teszi egy jó helyhatósági és megyei választás után. Így alakulhat ki a szlovák táborban is a tekintély a magyarok iránt, ami most nincs meg”   – hűtötte le a vegyespárti kedélyeket Berényi. Mint mondta, a szándék mindenki részéről megvan, de 1997-1998-ban jobban megérett rá minden körülmény, mint most.   „Ne kapkodjuk el. A tartalmi, szerkezeti kérdések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az emberek elhiggyék nekünk, hogy ennek van értelme”   – nyomatékosította.   A Kalondán tartott közéleti fórumon elhangzottak alapján tehát nem nagyon reális Solymos László, a Most-Híd elnökének elvárása, miszerint év végéig le kellene zárni a pártegyesülési folyamatot. Az erre vonatkozó hidas elképzelést Agócs Attila, a vegyespárt alelnöke is megismételte pénteken.

kalonda_6x4 

Hubík: 10 évet nem lehet néhány hónap alatt felülírni   

Hrubík Béla, az MKP országos elnökségének tagja Berényire reagálva hozzátette, hogy tíz évnyi megosztottságot és árokásást nem lehet néhány hónap alatt betemetni. Félő ugyanis, hogy a pártvezetők egységes fellépését a választók nem fogják elfogadni.   A jelenlévő politikusok egyébként a Komáromban aláírt memorandumról is kifejtették véleményüket. Az erről szóló videót hamarosan feltesszük.   

Mi volt Kalondán?   

Formabontó közéleti fórumot tartottak augusztus 21-én Kalondán. A helyi közéleti aktivista, civil programszervező, pályázatíró és MKP-elnökjelölt Papp Sándor az egykori Nógrád-megyei kis faluba hívta a felvidéki politikai pártok vezetőit. Egy nappal a Komáromi Nyilatkozat aláírása után, és három héttel a gombaszögi Közéleti Piknik után a felvidéki magyar politikusok ezúttal sokkal nyíltabban fogalmaztak.   A jelenlévők:   Az MKP országos elnöksége részéről Forró Krisztián pártelnök, illetve Berényi József, Bárdos Gyula, Hrubík Béla. Az Összefogás részéről Zachar  Pál és Bauer Ildikó alelnökök, valamint Agócs Attila, a Most-Híd alelnöke, Fülek polgármestere.   Rajtuk kívül még több felvidéki polgármester, a három párthoz kötődő közéleti szereplő és aktív közösségszervező vett rész a fórumom. Összesen mintegy százan.

Papp Sándor a fórum első felében jellemzően helyi, illetve a régióból származó aktivistákat ültetett az asztalhoz, a politikusok pedig a hallgatóság körében kaptak helyet. A megcserélt szereposztás jó húzásnak bizonyult és a mintegy négy órás találkozón figyelemreméltó eszmecsere alakult ki.   

Körkép.sk (szöveg és foto)

Forrás: https://korkep.sk/cikkek/belfold/2020/08/22/berenyi-kalondan-a-most-hidnak-ne-siessunk-azzal-a-felvideki-magyar-egyseggel/

(akár egy születésnapi ajándék is lehetne…-szerk.)