Nem hiába mondja a régi magyar közmondás: "…bolond lyukból bolond szél fúj…". Újabb eszement szabályozás bevezetésére készül az Európai Unió. „Zöld” terveik keretében ezúttal több élelmiszer – főként a hagyományos előállítású sajtok – csomagolóanyagának, a könnyű-fadoboznak a betiltását tervezik – számolt be az fdesouche.com francia hírportál...

Az új reguláció, amelynek bevezetését 2030-ig tervezik, a nem reciklálható élelmiszercsomagolásoknak az unión belüli megszűntetését célozza. A betiltandó csomagolások között vannak azok az úgynevezett könnyű-fadobozok is, amelyek – más élelmiszerek mellett – több hagyományos gyártású sajtfajta, elsősorban a camambert típusú sajtok csomagolóanyagai.

Ez a csomagolás egyes sajtok esetében nemcsak külcsín, hanem ezeknek a termékeknek az utolsó érlelési szakaszához használt eszköz. A csomagolás betiltása tehát egy újabb hagyomány felszámolása, és sokszáz sajtgyártó ellehetetlenítése mellett ahhoz is elvezethet, hogy az érintett sajtfajták hagyományos gyártása az unión kívülre szorulhat, ami nemegy kérdést felvet ezeknek a termékeknek az ízbéli jellemzőivel vagy akár minőségével kapcsolatban is a jövőben.

Bár az uniós szabályozásokban a legtöbben már évek óta nem találunk sok észszerűséget, a mostani ötlet azért is meglepő, mert a könnyű-fadoboz egy viszonylag környezetbarát, újratermelhető és természetesen lebomló csomagolásnak számít. Dehát, Brüsszel szemét minden szúrja, ami hagyományos és talán ez az egyik oka annak is, hogy míg a hagyományos élelmiszerelőállítást ilyen módon is ellehetetlenítené, addig eurótízmilliókat költ olyan „alternatív élelmiszer alapanyagok” előállításának támogatására, mint a rovar eredetű fehérje. És persze ismét az uniós polgárok pénzéből, de gyakorlatilag azok megkérdezése nélkül és elvárásaikkal szembemenve.

Ezekután csak abban bízhatunk, hogy Brüsszel esetében is beigazolódik majd a mondás, s megeheti, amit főzött. Jelen esetben a sült tücsköt. Mi többiek inkább maradunk a camambertnél.

forrás: https://ma7.sk/aktualis/a-hagyomanyos-sajtgyartast-ellehetetlenitheti-az-eu
kezdőkép: flickr

U.I.: (szerk.) a migránsáradat által gerjesztett káosszal és annak utózengéjével, a levegőben lógó eurőpai polgárháborúval bezzeg az EU (főleg Németország) nem nagyon foglalkozik, mert nincs aki megmossa a sok gyermektelen meg egygyermekes német öregasszony és aggastyán  fenekét! Most jön az elszámolás a II. világháborúért...