Kérem, mielőtt komolyan elolvassák, gondoljanak arra, hogy ma 2014. április 1. van. A hírt a www.bumm.sk portáltól vettük át!… /ag

Elásta a csatabárdot Bugár és Berényi: Híd- MKP koalíció?

 Óriási felháborodást váltott ki, hogy Fico hétvégi választási buktáját követően már hétfőn belerondított az általános népi (kár)örömbe Bugár Béla és Berényi József azáltal, hogy egymásnak estek. Most békét kötöttek.

A két pártelnök közös sajtónyilatkozatot adott ki a találkozót követően. Eszerint belátják, hogy ez így nem mehet tovább, ha a felvidéki magyarság rendezni akarja sorait a 2016-os választásokra, és mindenképp be akar kerülni a Robert Ficót remélhetőleg felváltó jobbközép kormányba. Egy 10 százalék körüli párt mindenképpen megkerülhetetlen lesz, az 5-7 százalékosak helyett, állapították meg. 

„Súlyos és meggondolatlan hibát vétettek pártjaink, amikor nem álltunk ki közösen Bárdos Gyula, illetve Andrej Kiska mellett. Láthatjuk, mekkora megosztottságot eredményezett mindez a magyar választók körében, akik szerencsére maguktól is tudták, mi a dolguk. A jövőben a két párt igyekszik minden fontosabb kérdésben együttműködni, és közös álláspontot kialakítani, megteremtve ezáltal egy 2016-os választásokra létrehozandó együttműködés alapjait” – olvasható az állásfoglalásban, melyről az állami hírügynökség is beszámolt.


Bugár és Berényi hétfőn este, egy ismert dunaszerdahelyi étteremben egyezett meg a közös kiállásban. Elmondásuk szerint a hétfői nyilatkozatháborút övező reakciók kapcsán döbbentek rá, hogy mennyire káros hatással van mindez a szlovákiai magyar közösségre, és a többségi nemzettel való politikai-társadalmi együttműködésre. „A megosztottságot könnyen kihasználhatja valaki. Robert Ficónak most szerencsére nem sikerült, de nem kockáztathatunk a jövőre nézve” – állapítja meg a két pártelnök közös nyilatkozatában.

Azt is elmondják, hogy itt az ideje elkezdeni hosszú távon építkezni, közös megoldásokat találni arra, hogy a magyarlakta vidékek gazdaságilag talpra álljanak, és tompítsák Magyarország és nyugat elszívó erejét, újra vonzóvá és perspektivikussá téve az itthon maradást. Ennek érdekében a két párt szakértői hamarosan leülnek egymással, és megpróbálják összehangolni az MKP és a Híd vonatkozó stratégiai elképzeléseit, a Vízió 2016 és a Baross Gábor terv néven ismert dokumentumokat. Mindezt természetesen a tavaly aláírt nemzetiségi alapdokumentum szellemiségével összhangban.

A pártelnökök tisztában vannak azzal, hogy sok munka van hátra 2016-ig, és előfordulnak majd nézeteltérések, mert az elmúlt években sok kölcsönös sérelem halmozódott fel, ezeket azonban „ki kell beszélni, fel kell dolgozni, civilizált módon, nem pedig a sajtón keresztüli üzengetés révén.” 

Mindezt érvényesnek tartják az önkormányzatokra nézve is, mivel sok helyütt az országos politikához hasonlóan állóháború alakult ki a két párt között, gyakran a legegyszerűbb kérdésekben is megbénítva az önkormányzatok működését. „Ez így nem mehet tovább. Félre kell tennünk önös érdekeinket, és észrevennünk, hogy rohamosan fogy az időnk, és fogyunk mi magunk is. Ennek megálljt kell parancsolni, amíg nem késő: vissza kell térnünk a közös politizálás múltban már bevált alapelvéhez, kiegészítve a megszerzett tapasztalatokkal. Ehhez kívánjuk megteremteni az alapot azáltal, hogy most elássuk a csatabárdot” – zárul Bugár Béla és Berényi József közös nyilatkozata.