Ha van valaki a szlovák újságírásban, aki nem nagyon ismer kompromisszumot, ha közügyekről van szó, aki megszólal, ha baj van, aki nem köntörfalaz, ha ki akar valamit mondani, az te vagy. Ezért szeretem az írásaidat, s olvasom akkor is, amikor éppen nem értek Veled egyet.

Pišta!

Ad: Štefan Hríb: Béla!, Új Szó, szeptember 11.

2010. szeptember 17. péntek, Új Szó

Ha van valaki a szlovák újságírásban, aki nem nagyon ismer kompromisszumot, ha közügyekről van szó, aki megszólal, ha baj van, aki nem köntörfalaz, ha ki akar valamit mondani, az te vagy. Ezért szeretem az írásaidat, s olvasom akkor is, amikor éppen nem értek Veled egyet.

Azt írod, komoly kételyeket ébreszt benned a Híd néhány jelölése, az elmúlt napokban nyilvánosságra hozott kifogásolható jelölt. Azt kérdezed, pártom valóban nem ismer olyan embert. Be kell vallanom, nagyon keveset. Azt gondolod, olyan hű de lukratív posztokat osztogatunk az államigazgatásban? Hogy oda kimondottan ügyes, tehetséges emberek rohannának százával, akik az államigazgatási fizetésekért szívvel-lélekkel güriznének napi nem nyolc órát? Hidd el, nagyon kevés a jó jelölt. Igazad van, mégsem szabad elvtelen kompromisszumokat kötni a kinevezésekkor. Ružinskýt említed, aki szerinted „nem az az ember”. Bevallom, Pišta, nem tudom. Azt viszont nagyon jól tudom, hogy az egészségügyi minisztérium élére orvost, az oktatási élére pedagógust, a kulturális tárcába gyakorló művészt, a mezőgazdaságiba kombájnost keresni kimondottan kártékony és anakronisztikus beidegződés, hiszen a mai reszortok élén, bár a miniszter politikai funkció, olyan emberek kellenek, akik átlátják az ágazat gondjait és a párt-, majd a kormányprogram szerint nem végrehajtják, hanem végrehajtatják a feladatokat. Nem véletlen, hogy a nagy cégek, pénzügyi intézetek csúcsvezetői általában nem rossz szakpolitikusok, s ez fordítva is érvényes. De, még egyszer mondom, Ružinský nem kipróbált államigazgatási szakember, de miért lenne a priori rossz, azt nem tudom.

Hogy is van ez? – lett szállóigévé a Lámpában használt kérdésed. A szak-államigazgatásban emberek tucatjaira van szükség. Nehéz megtalálni azt az embert, aki szakpolitikusi posztra jönne az egyébként őt jól eltartó szakmájából csak azért, mert közügyeket akar intézni. De vannak ilyenek. S vannak konjunktúralovagok is, akik szeretnének a posztjukon „találkozni a pénzükkel”, emlékszel, volt ilyenünk is, ma szabadságvesztését tölti. Hideghéty Ferencet jogosan kifogásolt embernek tartod, ha képviselőjelölt lenne vagy köztársasági elnök szeretne lenni, akkor bizony a kabátlopási ügyeknek még az árnyéka is diszkvalifikálná őt (bár a szlovákiai gyakorlat mást mutat), de hogy a földalap ügyeihez kevesen értenek úgy, mint ő, azt tudom. S azt is tudom, hogy helyesen fogalmaztál: „Nem ismerem a jelöltedet, nem tudom, hogy személyesen szerepelt-e valamilyen korrupciós ügyben”. Szerepelt, csak éppen az erre hivatott szervek vizsgálata azt igazolta: nem lopott, nem csalt, nem hazudozott. Aztán Lovásová ügye. Te valóban azt hiszed, hogy minden regionális jelöltet átvilágítunk? Azt írod, mindenki ismerte a múltját, én meg azt mondom, ha nincs sajtó, senki nem tudná, hogy a világon van! S látod, a sajtó, a közélet házőrző kutyája kiszaglászta, megtalálta, s mi vissza is hívtuk. Meg is köszöntem. Szerinted így viselkedik egy korrupt politikai párt? Az a kép, mely szerint e három, általad ismertetett ügy és egy sajtó-felháborodás (mely szerint nem tisztogatunk, ha meg tisztogatnánk, az lenne a baj) a Smer ötödik hadoszlopának állítja be a pártot, az már felér egy black-PR konstrukcióval. Tegyük hozzá, Švejna és Chren szerinted korrupt gazemberek, mert Fico idején állami megrendelést kaptak? Egyébként tíz megpályázott projektből egyet! Ez ugyanaz, mint a Monacóban Celsius-fokokban elárult árfolyam, vagy a faliújságon meghirdetett milliárdok, a kvótaügy és a PPP-projektek? Vagy álljunk be a sorba, és minden gazdag embert gazemberezzünk le? Úgy, ahogy azt Rehákkal meg Valkóval tették? Tudom, hogy nem így gondolod.

Én jó néven venném, ha koalíciós partnereinkkel végre kormányoznánk, ha tisztáznánk, kivel dolgozunk, s ha rossz a jelölt, ne mellette döntsünk, de dolgozzunk már végre, mert nem a Hídban megismert közéleti emberek indították el az országot a lejtőn, s ha erre bármi befolyásom marad a közeljövőben, akkor nem is fogják. Éles meglátásaidnak, aggódó szemléletednek továbbra is híve vagyok, igenis szólj, ha szerinted baj van, de ne mosd össze a korrupt tolvaj társaságokat azokkal, amelyekben hiba, rossz döntés van, de a lopás nem program és nem életstílus.