Bogár László közgazdász szerint az IMF nem problémamegoldó, hanem fegyelmező szervezet, Magyarország ellen pedig pénzfegyverekkel intéztek támadást.

Izsák Nóra LélekBalzsam cikkéhez szeretnénk hozzáfűzni egy mai (2012. április 15-én) megjelent cikket Bogár László tollából. /ozs

Bogár László kimondta: ezzel a fegyverrel támadtak Magyarországra

2012. április 15. 08:40:01

Bogár László közgazdász szerint az IMF nem problémamegoldó, hanem fegyelmező szervezet, Magyarország ellen pedig pénzfegyverekkel intéztek támadást.

„Nem egyértelmű, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének és alelnökeinek a monetáris tanács többi tagjával megegyező esküt kell-e letenniük" – olvasható abban a levélben, amelyet az Európai Központi Bank a héten juttatott el a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, s amely szöveg a magyar jegybanktörvénnyel összefüggő kifogásokat tartalmazza. A levél hangsúlyozza: „Az eskü nem befolyásolhatja a jegybank elnökének, az alelnököknek és a monetáris tanács tagjainak személyi függetlenségét, és nem hátráltathatja őket a központi bankok európai rendszerére vonatkozó feladatok ellátásában.”

Az Európai Központi Bank véleménye azért fontos, mert a magyar kormánynak megállapodásra kell jutnia ezzel a pénzintézettel is ahhoz, hogy az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is tárgyalásokat kezdhessen elővigyázatossági hitelkeret megnyitásáról.

Az események hátteréről Bogár László közgazdász, egyetemi tanár a Vasárnapi újságban azt mondta, az IMF viselkedése ellentmondásos, a szervezet 1945-ös megalapítása óta azt a látszatot próbálja kelteni, hogy a világ országainak a jótevője, és az időnként kialakuló pénzügyi nehézségek idején próbál segíteni. Bogár László szerint azonban ezeket a pénzügyi problémákat ugyanaz a globális pénzhatalmi rendszer hozza létre, amelyet az IMF is képvisel.

Bogár László közgazdász: Az IMF pedig ettől az egyre terjedő felismeréstől fél a legjobban

A közgazdász arról is beszélt: erősen kérdéses, az ország hogyan evickélhet ki az adósságcsapdából, mert a hitelező globális pénzhatalmi struktúra abban érdekelt, hogy a magyar állam minél tovább ebben a helyzetben maradjon. A kamatokból élő rendszer bármelyik pillanatban rontani tudja a magyar forint árfolyamát, illetve emelni a kölcsönök és államkötvények felárát. Annak lehettünk tanúi, különösen az október és január közötti időszakban, hogy „a legszabályosabban pénzfegyverekkel intéztek támadást”Magyarország ellen. Napok alatt változtak hatalmasat a kötvények kamatai és a magyar fizetőeszköz árfolyama, miközben a gazdaság teljesítménye ilyen rövid idő alatt nem romolhatott ekkora mértékben. „Teljesen nyilvánvaló, hogy emögött tudatosan, mesterségesen keltette hisztéria húzódik meg” – mondta Bogár László.

A közgazdász szerint az IMF-nek az a feladata, hogy azokat az országokat, amelyek nem engedelmeskednek a globális tőkemozgásoknak, vagyis megpróbálják visszatartani az erőforrások kiszivattyúzását, megfegyelmezze. A valutaalap tehát megpróbál feltételeket szabni, amit úgy tehet meg, hogy „a globális pénzhatalmi rendszer pénzfegyver osztagai csapásokat mérnek Magyarországra”. Felteszik azt a kérdést a magyar politikai vezetésnek, akarja-e tartósan azt a helyzetet, hogy olyan magasak legyenek az államkötvény kamatai, amibe belerokkan. „Ha ezt nem akarod, akkor légy szíves leülni és tárgyalni a valutaalappal, és elfogadni azokat a diktátumokat, amelyek tulajdonképpen kulturáltabb körülmények között ugyanezt a helyzetet hozzák elő” – tette hozzá Bogár László.

A közgazdász szerint Magyarország most hasonló fázisban van, mint 1849 vagy 1956 után, amikor letörték történelmileg teljesen helyénvaló lázadási kísérleteit. Ezek a felkelések nemzetstratégiailag pontosan fogalmazták meg a lényeget, de elbuktak, ahogy a mostani próbálkozás is. A valutaalap ezek után olyan feltételeket fog diktálni, amelyek, ha szerencsétlenül alakulnak a dolgok, még annál is rosszabb helyzetbe lökhetik az országot, mint amilyenben 2010-ben volt. Biztató azonban, hogy Magyarország esete széles körű nemzetközi szolidaritási hullámot váltott ki, egyre több állam ismeri fel, hogy a magyar dilemma mindnyájukat érinti. Nő azok száma, akik úgy vélik, az a megoldás, amit a magyar kormány a nem szokványos, vagyis nem az IMF logikájának megfelelő módszerekkel próbált elérni, nem elvetendő, hanem éppen hogy a jövőt jelenti. Az IMF pedig ettől az egyre terjedő felismeréstől fél a legjobban – mondta Bogár László közgazdász, egyetemi tanár a Vasárnapi újságban.