Nem vagyok Új Szó-szimpatizáns, lelkisége, szellemisége eléggé távol áll tőlem. Most mégis közöljük Petőcz Kálmán írását, amely rávilágít a kormányalakítás körül kialakult helyzetre… /Szerk.

                                                  Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Ennek a cikknek nem az a célja, hogy minősítse Bugár Béla és a Híd elnökségének döntését, hogy koalíciós tárgyalásokat folytat a Smerrel és az SNS-szel. A célja, hogy cáfolja azokat az érveket, amelyeket Bugár felsorakoztat döntése védelmében. 

Mindhárom megkérdőjelezhető, sőt, egyszerűen hamis.

Szlovákia EU-elnöklésére semmilyen különlegesen káros kihatása nem lenne, ha ideiglenesen szakértői kormány alakulna az országban. A Lisszaboni Szerződés elfogadásával az elnöklő országra háruló teher jóval kisebb, mint korábban. Ugyanis minden kulcsfontosságú ügyet 2009 óta az Európai Tanács elnöke, az Európai Bizottság elnöke és az EU külügyi és biztonságpolitikai képviselője intéz, az európai intézmények szakapparátusainak segítségével.

 Másrészt Szlovákia külügyminisztériuma az elnökségre jól fel van készülve, hiszen már négy éve világos, hogy a választások és az EU-elnökség fedni fogják egymást. Ha most kezdődne a felkészülés, régen rossz lenne.

A Kotleba-párt megerősödésével való riogatás sem állja meg a helyét. A mostani választások megmutatták, hogy a riogatásnak ellentétes eredménye is lehet. Azok a pártok veszítettek, amelyek a menekültkérdés negatív oldalát tették kampányuk fő és majdnem egyedüli témájává (Smer, MKP). Kotleba a Smer kormányzása alatt lett megyefőnök a Besztercebányai kerületben, a Smer kormányzása alatt nyert pártja parlamenti mandátumokat. A Smer kormányzása alatt hanyagolták el végzetesen az oktatásügyet. (Habár más kormányok sem tettek sokat érte.) Nyilván a neofasiszták megerősödésének vannak egyéb okai, de a fentiek fényében nem valószínű, hogy éppen egy Smer által vezetett kormány a legjobb garancia a további radikalizálódás megfékezésére.

Egyébként pedig a koalíciókötő pártok csak saját magukat minősítik azzal, ha azt közvetítik a választók felé, hogy nem képesek erős, demokratikus alternatívát kínálni egy „barna krumpliszsákkal” szemben.

 Az egyetlen érv, amivel komolyan kell foglalkozni, a stabilitásra való hivatkozás. Ám ezt is tágabb értelemben kell elemezni. A következő egy-két évben a világ négy kulcsfontosságú választásnak néz elébe.

 Ezek az amerikai elnökválasztás, a brit népszavazás az EU-ból való kilépésről, a francia elnökválasztás és a német választás. Mindnek komoly hatása lehet Európa stabilitására, a kiszámíthatatlan Putyinnal a hátunk mögött és a menekültválság kicsúcsosodásával előttünk. Ezek a tényezők fogják eldönteni Szlovákia sorsát hosszú távon, és ebből a szempontból kell értékelni a lehetséges koalíciókötési alternatívákat. Hogy éppen a Smer és az SNS lenne az, amely irányt tud mutatni ilyen geopolitikai helyzetben? Nehezen elképzelhető. Sajnos a Hídnak nincsenek érvei. Az elnökség a döntést hanyatt-homlok sietve, az SNS bejelentése után néhány órával, a párt választmányát és közgyűlését mellőzve hozta meg.

 Ennél még az SNS is korrektebbül járt el. Hol van a választmány, a közgyűlés, a tagság véleménye? A százával, ezrével érkező csalódott Híd-Most szavazók facebookos bejegyzései mutatják, hogy a párt már most elvesztette támogatói jelentős hányadát. Nemcsak a szavazókét és szimpatizánsokét, de azokét is, akik hajlandóak lettek volna a pártot a jó ügy érdekében támogatni, annak ellenére, hogy eddig nem mindenben értettek egyet vele.

Petőcz Kálmán (a szerző emberi jogi szakértő)
forrás: http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2016/03/16/ontsunk-tiszta-vizet-a-poharba