A legnagyobb szlovákiai napilapok, hetilapok olvasottsága az elmúlt években drasztikusan csökkent, amit a beavatottak többsége az internet és az okostelefonok látványos térnyerésével magyaráz…

 

Kétségkívül ez is hozzájárul a nyomtatott sajtó lassú kivéreztetéséhez, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a lakosság nagy része a véleményformáló lapok internetes változatai iránt sem mutat túl nagy érdeklődést. Az okokat tehát másutt kell keresnünk.

A szlovákiai napilapok többsége a helyi vagy külföldi oligarchák, pénzügyi cápák kezében van, ami meghatározza az általuk közvetített világképet is. Neoliberális, a nagyvállalkozók érdekeit a végsőkig kiszolgáló gazdaságpolitikai szemlélet, a lakosság valós érdekei helyett a balliberális eszmék és a levitézlett multikulturalizmus folyamatos propagálása, leöntve a mindent elárasztó bulvárhírekkel. A mérvadó lapok kritikátlanul átveszik a neoliberális háttérintézmények elemzéseit, s nemegyszer a pénzügyi cápák által pénzelt neoliberális elemzők írják a cikkeket. Az újságolvasókat nap mint nap azzal szembesítik, hogy Szlovákia legnagyobb problémája ma a vállalkozói környezet romlása, a vállalkozókat terhelő magas adó- és járulékterhek, a vállalkozók csekély állami támogatása és a vállalkozással kapcsolatos hivatali bürokrácia. Terjedelmes írások jelennek meg arról is, hogy a menekültprobléma nem gond, a bevándorlók áldást jelentenek az országnak, a nemzeti érdekek védelme ezzel szemben bunkóság, amelynek a 21. században nincs helye.

Mit gondol minderről a lakosság?

A szlovákiai Polis közvélemény-kutató ügynökség a napokban épp arról kérdezte meg az embereket, hogy szerintük melyek azok a legsúlyosabb problémák, amelyekkel Szlovákiának ma szembe kell néznie. Nem meglepő, hogy az emberek több mint negyven százaléka a rendkívül magas munkanélküliséget említette, amelyet egyetlen eddigi kormány sem tudott hatékonyan orvosolni. A lakosságot azonban bosszantják az alacsony bérek és nyugdíjak, a magas árak, a katasztrofális egészségügyi ellátás és családtámogatási rendszer, valamint a mindent átható korrupció is.

Igazán meglepő azonban, hogy a második helyen szerepelnek a bevándorlással kapcsolatos aggodalmak, vagyis a médiával szemben az emberek többsége ez utóbbit ugyanakkora problémának tartja, mint a munkanélküliséget. A médiával ellentétben a lakosság problémásnak tartja a romák tetemes részének a hiányos integrációját is, hiszen az ország egyes településein emiatt már az utcára is félnek kimenni, miközben a politikusok a homokba dugják a fejüket, a média pedig rasszistának kiált ki bárkit, aki figyelmeztet az ezzel járó veszélyekre. A véleményformáló lapok által szajkózott problémákat, a vállalkozói környezet romlását, a magas adó- és járulékterheket, és a nagyvállalkozók egyéb sirámait ezzel szemben a lakosság alig két-három százaléka tartja fontos kérdésnek.

Az igazság az, hogy a média jelentős része elszakadt a valóságtól, olyan kérdéseket feszegetve, amelyek az emberek többségét hidegen hagyják, míg a valóban fontos problémákat vagy elhallgatják, vagy teljesen szembemennek azzal, amit az emberek többsége gondol. A szakadék folyamatosan mélyül, így nem csoda, hogy egyre többen fordulnak el a lakosság érdekeit és értékeit figyelmen kívül hagyó, sőt az esetek többségében azokból csúfot űző, véleményformáló lapoktól. Ezek jövője így már csak attól függ, hogy a mögöttük álló oligarchák a neoliberális propaganda terjesztése érdekében meddig lesznek hajlandók pénzelni a hatalmas veszteségeket produkáló lapokat. Egyvalami biztos: a lakosság nagy része hosszú távon nem hagyja, hogy hülyét csináljanak belőle.

Molnár Iván

forrás: http://magyarhirlap.hu/cikk/31941/Neoliberalis_alomvilag