Az európai parlamenti képviselők többsége a napokban külön határozatban támogatta az EU és az Egyesült Államok közötti szabad kereskedelmi tárgyalások (TTIP) folytatását, bebizonyítva, hogy választóik helyett a multinacionális cégek érdekeit védik... 

 

A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) néven elhíresült szabad kereskedelmi egyezmény egyik legnagyobb szlovákiai szószólója Nagy József, a Most–Híd szlovák–magyar vegyes párt egyetlen európai parlamenti képviselője, aki az elmúlt hónapokban olyan átlátszó propagandát folytatott a TTIP elfogadása érdekében, hogy arra már valószínűleg az itteni titkosszolgálat is felfigyelt. (a szerk. megj.: Csáky Pál, MKP-s  EP-képviselő nem szavazta meg).

 „Az európai parlamenti képviselők utolsó ülésükön az évszázad egyezségének elkészítését hagyták jóvá. Európa a 21. században is gyarapodni fog. A TTIP által létrejövő nyolcszázötvenmilliós piac Európa és Amerika polgárainak új munkalehetőségeket, az üzletekben jobb minőséget és alacsonyabb árakat jelent. Az áruk és szolgáltatások egyszerűsített mozgása, egymás standardjainak kölcsönös elismerése, illetve a fölösleges adminisztratív eljárások, tanúsítványok, vámok és időveszteségek kiküszöbölése leginkább a kis- és közepes vállalkozásoknak kedvez” – kürtölte világgá Nagy József a betanult propagandaszöveget.

 Hogy valóban propagandaszövegről van szó, azt ma már a Nagy Józsefnél szakavatottabb elemzők nyilatkozatai bizonyítják a legjobban. „A TTIP a multik számára lesz előnyös, megkönnyítve a terjeszkedésüket. A pozitív hatást a kis- és közepes szlovákiai vállalkozások nemhogy nem érzik meg, hanem még az eddigieknél is nagyobb konkurenciának lesznek kitéve. A vámok csökkentése miatt az amerikai mezőgazdasági cégek pusztító versenytársaknak számíthatnak, miközben a szlovákiai agrárcégek labdába sem rúghatnak majd a tengerentúlon” – figyelmeztet Brigita Schmögnerová volt szlovák pénzügyminiszter. Az a Schmögnerová, aki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank alelnöki és az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága ügyvezető elnöki posztját is ellátta egy ideig, vagyis egyáltalán nem nevezhető a globális háttérhatalom ellen harcoló magányos anarchistának. Szerinte nem lehet kizárni, hogy a TTIP-vel kapcsolatos pozitív uniós elemzéseket eleve úgy rendelték meg, hogy azokból sugározzon a derűlátás. Schmögnerová ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok és Mexikó között folyó szabad kereskedelmi tárgyalásokon Bill Clinton akkori amerikai elnök kétszázezer új munkahelyet ígért, ehelyett azonban hatszáznyolcvanezer munkahely szűnt meg.

 Semmi sem garantálja, hogy régiónk országaira nem vár ugyanez a TTIP elfogadását követően, a Nagy Józsefhez hasonló uniós parlamenti képviselőket azonban ez nem gátolja abban, hogy folytassák félrevezető propagandájukat. Hogy ezzel épp a saját választóikat verik át, akiknek a jól fizető képviselői helyüket köszönhetik? Kit érdekel? Nagy József és a hozzá hasonló képviselők bizonyára nagyon jól tudják, hogyan kell helyezkedniük ahhoz, hogy az európai parlamenti mandátumuk lejártát követően se haljanak éhen.

 Molnár Iván

 forrás: http://magyarhirlap.hu/cikk/30450/Hid_Amerikanak

(A szerkesztőség megjegyzése: A józan ész azt diktálja, hogy ilyen formában a nagy titokban előkészített TTIP szerződést nem volna „illő“ aláírni. Ez nem diktátum, hanem egyezmény. Igaza van Elizabeth Warren amerikai szenátornak, hogy „olyan egyezményt nem szabad aláírni, amely nem állja ki a nyilvánosság próbáját“.  Miért kell ezt Európa népe előtt titkolni?)