Szinte minden évben felbukkan a téma a nemzeti érzelmű berkek körében, hogy Halloween nincs…, hanem Mindenszentek. Facebook-os képek megosztásával, kiírásokkal, szóbeli okfejtésekkel intik jó tanácsra honfitársainkat. Nos, ennél égetőbb probléma jelenleg hazánkban és a világban bizony van, de pár sort megérdemel a téma…

Halloween egy angolszász, pontosabban kelta eredetű ünnep volt. Így tény, Magyarországhoz nem sok köze van, gyakorlatilag semmiféle gyökere sincsen hazánkban. De, ha nagyon mélyre akarunk ásni akkor gyakorlatilag a keresztény Mindenszentek sem a magyarság hajnalától leledzik a kultúránkban. És igen...megint a kereszténység kérdése vetődik fel. Nem kívánok belemenni a kereszténységbe ismét mélyen, de a magyar kultúra és a kereszténység kapcsolatáról néhány szót muszáj ejtenünk itt. Ugyan a kereszténység nem egy ősmagyar dolog, de tagadhatatlan az ősmagyar vallás, sok mindenben hasonlított rá, sőt át is vett tőle elemeket.(Egyistenhit, Jézus mint égi táltos stb.)

Így a magyar kultúra és a kereszténység között sosem állt fenn olyan eget rengető ellentét, mint például a nyugati, skandináv hitvilágú népeket illetően. Így a magyarságnak kulturálisan a kereszténység közel sem ártott annyit, mint a nyugati népeknek, és ennek a magyarságnak viszontagságos történelme során sokszor nyújtott, támaszt, vigasz a keresztény vallás. Egy szónak is száz a vége, a Mindenszentek összeforrt a magyar kultúrával, van múltja.

Ugyanakkor, a magyarság mindig is egy roppant befogadó nép volt, így más népek szokásait sem utasítottuk el, és hadakoztunk ellene foggal körömmel. A Halloween-el, miért ne lehetne így? A tök faragás például egy izgalmas és szórakoztató közös családi programnak tökéletes a gyerekekkel. Azonban, azt nem felejthetjük el, hogy a karácsonnyal egyetemben, ez az ünnep sem az már nyugaton, ami eredetileg volt. Jelenleg egy kapitalista vásári cirkuszt csináltak mindenféle vallási eredetű ünnepből, és a Haloween sem más jelenleg, mint egy liberális szellemű, nihilista "öltözzünk be és találjunk még egy okot bulira és piálásra".

Másrészt, és ez a legfontosabb: akármilyen befogadó nép is vagyunk, addig senki ne vegye át egy idegen nép kultúráját és ne éljen vele, amíg a saját maga hagyományaira, szokásaira, kultúrájára, nemzeti ünnepeire olyan magasról tesz, mint ahogy a mai magyar társadalom és elsősorban a fiatalok többsége! Amíg a himnuszt nem éneklik ünnepségeken, amíg a nemzeti ünnepeinket otthon való tespedésre, vagy bulizásra használják, és a magyar hagyományok és dalok, történelmi csodás hagyatékaink ilyen mértékben ismeretlenek a fiatalok(és nem fiatalok) számára, ahogy az manapság, addig senki ne "tököljön" és öltözzön be mindenféle idegen kultúra ünnepén, annak is elkorcsosított liberalizmussal átitatott formájának ne hódoljon!

De legfőképp, elhunytainkra, szeretteinkre mindenki úgy és akkor emlékezzen, méltósággal és tisztelettel ahogy jónak látja. Erre pedig kötelessége, és minden év, bármely napja alkalmas.

(Szerkesztőségünk szentjeink méltó ünneplését és halottainkra való meghitt megemlékezést  kíván – a szerk.)

forrás: http://tudnodkell.info/v/halloween-mindenszentek/