Az ausztrál kormány mostantól úgy gondolja, hogy lehetek férfi, nő vagy „átmeneti nemű“. És ez nem vicc! Júliustól ugyanis e kontinensnyi országban mindenki eldöntheti, hogy a hivatalos dokumentumokon hogyan kíván szerepelni, mit kíván feltüntetni: nőnemű, hímnemű, avagy „inter-szex", azaz semmilyen nemű... De talán még pontosabban: köztes nemű. 

Mark Dreyfus igazságügyi miniszter szerint így egyszerűbb lesz a dolguk azoknak, akik nemet változtattak, vagy változtatni szándékoznak. „Elismerjük az egyéneknek azon jogát, hogy meghatározzák önmagukat, és a közösségben is a saját meghatározásuk szerint azonosítsák őket, más neműként, mint ahogyan azt a születési anyakönyvi kivonat megadta" - fogalmazott közleményében a miniszter. A kormánydöntés azt követően született meg, hogy az Ausztrál Emberjogi Bizottság javaslattal élt ez ügyben; igaz, még 2009-ben. A hivatalosságok azóta morfondíroztak rajta.

A megváltozott szexus bejelentéséhez, illetve okiratokra történő átvezetéséhez nincs szükség műtéti eljárásokat bizonyító orvosi igazolásokra, elégséges az illető orvosának, vagy pszichiáterének nyilatkozata és egy útlevél, vagy más dokumentum, amely igazolja az ausztrál állampolgárságot.

Miközben a világban - Ausztráliában, az Egyesült Államokban, és Európában is - a magukat liberálisnak mondók köreiben zajlik a vita arról, hogy az óvodákban a kisfiúk játsszanak-e fiús játékokat, és hogy a kislányok egyáltalán ne babázzanak, mert ezzel állítólag a nemi sztereotípiákat erősítenék, s miközben egyre többen szajkózzák, hogy gyermekeknek kellene eldönteniük, majd felnőtt korukban, hogy milyen neműek akarnak lenni, miközben a nemi identitás elbizonytalanítása mellett kardoskodók újabb „sikert" könyvelhetnek el.  

Az ausztrál példa ugyanis alkalmasint lassanként nem számít unikumnak, különleges egyedi döntésnek. Novembertől - mint azt a napokban a német Süddeutsche Zeitung is megírta - német földön szintén bevezetik a „köztes" szexust. Európában elsőként.

Berlinben az alkotmánybíróság véleményére támaszkodó kormánydöntés született. Az alkotmánybíróság szerint minden ember olyan nemű, amilyennek érzi magát - s nem amilyennek született. És ez alapvető emberi jog. Így november elsejétől a Német Szövetségi Köztársaságban szintén mindenkinek jogában áll majd a saját maga által választott neműnek anyakönyveztetnie magát. Az ausztrál gyakorlattól eltérően azonban a németek nem azt írathatják majd a hivatalos papírjaikba, hogy „köztes neműek", hanem hogy - meghatározatlan neműek... Ez lesz a hivatalos megnevezés. Igaz, csupán átmeneti időre. Előbb-utóbb ugyanis mindenkinek el kell döntenie, hogy végül is milyen neműnek tartja magát; s akkor majd hímnemű, nőnemű és x-nemű „minősítésnek" kell szerepelnie a hivatalos dokumentumokon. Az „x-nemű" mindazonáltal a döntésképtelenséget jelzi, hiszen azt jelenti: a delikvens semmilyen neműnek nem tartja magát.

Pontos adatok ugyan nincsenek a születési rendellenességektől (így például hermafroditizmustól) szenvedőkről, akik közül egyesek feltételezhetően az „x-nemű" kategóriát választják maguknak, de az Amerikai Humánbiológiai Szemle tíz évvel ezelőtti becslése szerint mind az Egyesült Államokban, mind Európában két százalékra tehető az ilyen rendellenességgel születők aránya. Franciaországban körülbelül pár tízezer meghatározatlan szexusú ember él.

A bizonytalan nemi identitásúak egyébként a kilencvenes években kezdtek szerveződni, akkor elsősorban azért, hogy a nyilvánosságban is hangot adjanak az őket ért atrocitásoknak, erőszakos támadásoknak. Aztán, bizonyos erkölcsi normák lazulásával, sőt, bomlásával, már annak érdekében indítottak akciókat, hogy a politikum elismerje: joguk van arra, hogy maguk válasszák meg a nemüket, vagy egyszerűen ne válasszanak, s megmaradjanak bizonytalan - vagy meghatározatlan - neműnek.

Ugyanakkor több orvos szerint ilyen esetekben nem „ikszelgetni" kell, hanem dönteni, és a nemi hovatartozást eldöntő operációt minél előbb, már kicsiny gyermekkorban el kell végezni, hogy aztán a gyermek határozott nemi identitással nőjön fel. És a hivatalos dokumentumaira nyugodt szívvel írhassa rá, hogy hímnemű-e avagy nő...

hetivalasz.hu - Szentendrei Lajos

Forrás: http://www.flagmagazin.hu/nagyvilag/milyen_nemu_legyek_ferfi_vagy_no_vagy

 

 

Németországban hivatalossá válik a harmadik nem

2013. 08. 22. 16:19

Novembertől a német szülők meghatározatlan neműként is anyakönyveztethetik újszülött gyermeküket. Ez az első ilyen törvény Európában.

2013. november 1-jétől a német születési anyakönyvi kivonatokban a férfi és nő megjelölés mellett a „meghatározatlan” kategória is életbe lép, így aki bizonytalan nemi jellemzőkkel születik, később eldöntheti, milyen neműként szeretne élni. Az új törvény azt is lehetővé teszi, hogy valaki akár egész életében ne azonosuljon a férfi vagy a női nemmel. A változtatás csak a születési dokumentumokat érinti, a személyi okmányokban egyelőre csak férfi és nő kategória szerepel – írja a Spiegel Online.
  
„Harmadik nem” Nepálban, Indiában, Ausztráliában és Új-Zélandon létezik hivatalosan. Az Európai Unióban Finnország tett jelentős lépéseket a nemi kategóriák kitágítása terén, ám konkrét törvényi változás egyelőre nincs kilátásban.

Magyar Kurír (mk)