Emlékszik még valaki a guruló dollárok esetére? A fiatalabbaknak ismételjük el: a szocializmus éveiben a valutahiány pótlására Magyarországon keresztül utaztattak többmillió dolláros összegeket Moszkvába (mivel a szovjetek nem kaphattak nyugati hitelt)… 

A szovjet elvtársak által felvett kölcsön természetesen Magyarországot terhelte, és annak visszafizetését a mai napig nem tisztázta senki. Ezeket a táskában utaztatott milliókat hívták annak idején guruló dollároknak.

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a tervezetet, amely szerint az unió pénzbüntetéssel sújtaná azokat a tagállamokat, amelyek elutasítják a migránsok kötelező befogadását. Az előzetes terv szerint 250 000 euró bírság jár egy-egy tagállamnak minden elutasított migráns után. Ez a büntetés a „renitens“ országok esetében eurók százmillióit jelentené.

Mint ismeretes, a kötelező kvótákat tavaly szeptember 22-én szavazták meg a tagországok belügyminiszterei. Szlovákia, Magyarország, Csehország és Románia belügyminisztere a döntés ellen szavazott, a lengyel belügyminiszter az utolsó pillanatban kifarolt, míg a románok csatlakoztak a V4-ekhez és szintén nemet mondtak. A szavazáson Finnország tartózkodott. Magyarország és Szlovákia ráadásul az Európai Bírósághoz fordult az ügyben, ahol még nem is tárgyaltak róla.

Azzal mindenki tisztában van, hogy a bizottság által kiatált elosztás végrehajthatatlan, hiszen a migránsok zöme továbbra is a Kánaánba, Merkel Németországába szeretne eljutni, s hiába szállítanák őket másik, kevésbé tehetős országba, előbb-utóbb megszöknének. Eddig pár száz migránst sikerült – nagy sajtócsinnadrattával – átszállítani az Unión belül. De mi ez a többmilliós áradathoz képest?

Ezek ismeretében joggal tehetjük fel a kérdést, mi a célja Brüsszelnek ezzel az újabb durva és bárdolatlan lépéssel? A válasz egyszerű: az Európai Bizottság undorító és aljas zsarolást alkalmaz a más véleményen levő, a saját polgárait, integritását, biztonságát megvédeni szándékozó tagországokkal szemben. Vagyis kiadta a jelszót: pofa be, és igazodj! Ilyen otromba döntésre még nem volt példa az Európai Unió történetében.

Tegyünk fel még néhány kérdést: mennyi az annyi? Ki találta ki ezt az összeget, és milyen számítási kulcsot használt? Mennyibe kerül egy migráns étkeztetése, elszállásolása, egészségügyi és szociális ellátása? Egyszerűen kiszámítható, hogy (a hazai átlagbért véve alapul) egy szlovákiai átlagkeresetű munkavállalónak huszonhat évig kellene dolgoznia, hogy megkeresse azt az összeget, amekkorát egy migráns "kiváltásáért" óhajt Brüsszel kiszámlázni. Ha a minimálbért vesszük alapul, akkor kábé ötvenkét év jön ki. Ez egy szlovákiai minimálbérből élő ember esetében több, mint egész életének a keresete!

Még egy demagóg számítás: Ha egy hazai munkavállaló szociális és egészségügyi biztosítónak kötelező minimális befizetését vesszük alapul, az illető munkavállaló befizetése 104 évig fedezné a szegény, zöldhatáron átgázoló, törvényt sértő gazdasági bevándorló szociális és egészségügyi ellátását. Persze lehet, hogy a végösszegbe ötcsillagos szálloda, optikai internet-kapcsolat, okostelefon, notbook használatát is bekalkulálták a brüsszeli okostónik. Vagy az egész kiterjedt rokonság útiköltségét.

Az Európai Bizottságnak ez a döntése újfent bebizonyította, hogy az Európai Unió vezetői sorozatosan túllépik a hatáskörüket, megszegik az Unió alaptörvényeit és eszmeiségét. Törekvésük egyértelmű: központi hatalmat akarnak kiépíteni, amely diktálni akar a nemzeti kormányoknak, végső soron a nemzeteknek. Aki ellent mond, azt büntetik. Ötszáz millió ember sorsáról akarnak dönteni úgy, hogy nem kérik ki a véleményüket. Ki adott nekik ekkora jogosítványt? Hiszen az említett ún. kvótarendszert is erősen cinkelt állapotban terítették az asztalra, hiszen belügyminiszterekkel szavaztatták meg. Egy következő körben jöhetnek az államtitkárok, majd az osztályvezetők, végül a takarítónők? Ettől legitim a brüsszeli döntés?

Kövesdi Károly
forrás:http://www.hirek.sk/velemeny/20160505084951/Kovesdi-Karoly-Gurulo-eurok-avagy-mennyibe-kerul-egy-migrans.html