Ha ön megváltoztatta a nemét, gondja lesz a bürokráciával, ha magyarul akar intézkedni, akkor is.

SITA-HÍR: Az emberi jogokért felelős ombudsman, Jana Dubovcová szerint az állam feleslegesen megnehezíti azon polgárok életét, akik életük során megváltoztatják nemüket. Dubovcová szerint ez könnyen el lehetne hárítani, csak két törvényt kellene némileg módosítani hozzá. Az ombudsman szerint a kétnyelvűség hiánya is problémás.

 Az ombudsman szerint a nemüket megváltoztatott személyek életét jelentősen megkönnyítené, ha némileg módosítanák az oktatási és a nyilvántartásokról szóló törvényt. Jelenleg ugyanis, ha egy nemét korában megváltoztatott személy újra ki szeretné kérni bizonyos iratait, jelentős akadályokba ütközik. Dubovcová a problémát és az ezzel kapcsolatos álláspontját ismertette a parlament emberjogi és kisebbségjogi bizottságával.

 "Szlovákiában nincsenek meg erre a megfelelő törvényi feltételek"- mondta az ombudsman. Akkor keletkezhet például probléma, ha a egy nemét megváltoztatott ember ki szeretné kérni az iskolázottságát igazoló dokumentumokat.

 "Ha ez a személy például ki szeretné kérni a végzettségét igazoló dokumentumokat és 10 évvel ezelőtt érettségizett, akkor a hivatalok a dokumentumot csak eredeti formájában tudják újra kiadni. Ez pedig problémát jelenthet és a gyakorlatban valóban problémaként van jelen"- magyarázta Dubovcová.

 A helyzeten változtatna, ha az oktatási és a nyilvántartásokról szóló törvényt módosítanák. Erre az ombudsman már a már során felhívta a figyelmet, de azóta sem történt semmi, ezért a témát újra előhozta a parlament emberjogi és kisebbségi bizottsága előtt.

 Dubovcová hivatala foglalkozott egy ilyen üggyel.

"Az ügy során az is kiderült, hogy az iskolai szerveknek nincs jogi lehetősége, hogy másként járjanak el, tehát a dokumentumot az eredeti és nem az aktuális formájában kell kiadniuk. Tehát, hogy olyan dokumentumot tudjanak kiadni, amely az adott személynek nem árt, törtvényt kell módosítani"- tette hozzá az ombudsman.

 A bizottság előtt Dubovcová ismertetett még egy problémát: Az ombudsman megállapítása szerint az anyakönyvi hivatalok nem készültek fel arra, hogy a nemzetiségi kisebbségek nyelvén adjanak ki dokumentumokat. Dubovcová korábban erre a hiányosságra is több alkalommal figyelmeztette az érintett szerveket.

 "Ebben az esetben nem történt pozitív változás, ezért újra hangsúlyosan figyelmeztetnem kell rá"- mondta a bizottság előtt Dubovcová.

 forrás: www.bumm.sk,  nyitókép: Internet

http://www.bumm.sk/belfold/2015/11/06/ha-on-megvaltoztatta-a-nemet-gondja-lesz-a-burokraciaval-ha-magyarul-akar-intezkedni-akkor-is