Egy újabb világméretű konfliktus kirobbanásától óvott Ferenc pápa szeptember 13-án az északkelet-olaszországi Fogliano-Redupiglia katonai temetőjében mondott homíliájában, és rámutatott a kapzsiság, az intolerancia és a hatalomvágy jelenleg uralkodó légkörére…

A pápa egyebek mellett arról beszélt, hogy „az emberiségnek szüksége van a sírásra, s ez most a sírás ideje".
Véleménye szerint ugyanis a háború „őrültség, egyetlen terve a pusztítás, és a pusztítás maga is táplálja azt". A katolikus egyházfő szerint a világnak ezért be kellene fejeznie „az értelmetlen mészárláshoz és az ostoba háborúkhoz" való apatikus hozzáállását. A Szentatya szerint az emberiség semmit sem tanult az első és a második világháborúból, s jelenleg „darabokban ugyan", de a harmadik világháborút éli meg.
Az első világháború legnagyobb – több mint százezer, többségében ismeretlen katona – olaszországi temetőjében felállított oltárnál Ferenc pápa kijelentette: „Káin árnya lebeg felettünk ma ebben a temetőben. Látni lehet itt. Látni lehet már 1914-től egészen napjainkig, jelenleg is." Az érdekek, a geopolitika tervek, a pénz- és hataloméhség, valamint a fegyverkereskedelem felelős a háborúk okozta pusztításért, fogalmazott a pápa. „Mindazoknak, akik itt fekszenek, terveik és álmaik voltak, életüket az törte ketté, hogy az emberiséget akkor sem érdekelte, mi történik a testvéreivel" – fogalmazott a Szentatya.
A pápa az olasz temetőben tartott szentmise előtt az osztrák-magyar első világháborús temetőbe is ellátogatott, ahol csendes imát mondott. Az egyházfő kíséret nélkül lépett be a temetőbe, és mintegy tíz percig imádkozott az egykori olasz frontvonalon elesett osztrák és magyar katonák sírjainál, majd virágcsokrot helyezett el a temetőben, ahol mintegy 15 ezer, többségében ismeretlen katona nyugszik. Az osztrák-magyar katonai temető az első állomása volt Ferenc pápa az első világháború egykori olaszországi helyszínein tett látogatásának.

forrás: felvidék.ma, 2014. 09. 13.