Vlagyimir Iljics Lenin megjósolta a bankárvilágot. Biztos vagyok benne, hogy legtöbben utáltátok a politikai gazdaságtant, Lenin nevét pedig kifejezetten gyűlöltétek, természetesen akik akkoriban jártatok egyetemre. Én legalább is így voltam vele… 

Képzeljétek el, hogy elcsodálkoztam, amikor az imént félkövér betűkkel szedett (angol nyelvű) címmel összefutottam az Interneten. Naná, hogy elolvastam. Íme, a meglehetősen hosszú cikk elejének a fordítása (ne aggódj ez nem VIP poszt, végigolvashatod,

Az imperializmus a kapitalizmus legmagasabb foka (V.I.Lenin): Az imperializmus szakaszai akkor nyílnak meg, amikor a gyarmatosítás az egész világra kiterjedt és a nagyhatalmak további gyarmatokra már nem tudnak szert tenni csak úgy, ha egymástól elveszik, és a tőkekoncentráció olyan méreteket ölt, amikor már a banktőke az ipari tőkét meghaladja. Lenin kiemelte a következő öt meghatározást, amelyek jellemzőek az imperializmus szakaszaira.

1. A termelés és a tőke koncentrálása olyan nagyméretűvé válik, hogy monopóliumok jelennek meg, amelyek a gazdasági életben meghatározó szerephez jutnak.

2. A banktőke és az ipari tőke egyesült, létrejön a finánctőke a megjelent oligarchák kezében.

3. Az áruexporttól megkülönböztetett tőkeexport kimagaslóan fontossá válik.

4. Létrejönnek a nemzetközi monopól-kapitalista központok, amik felosztják maguk között a világot.

5. A legnagyobb kapitalista hatalmak között létrejön az egész világ felosztása. Az imperializmus egy olyan kapitalizmus, melyben a tőkeexport kifejezett fontossággal bír.

Az imperializmus teljesen más, mint az egymással kapcsolatban nem lévő és ismeretlen piacra termelő gyártók közötti szabad verseny. A gyártás koncentráció olyan mértéket ölt, ahol már lehetséges felbecsülni a szükséges erőforrásokat, amiket a gigantikus szervezetek (Lenin nyilván a multikra gondolt) lefoglalnak önmaguknak (nyilvánvalóan a megvásárolt politikusok segítségével). Lenin nagyon jól látta a jövőt, de amit az ő hívei csináltak, az se volt piskóta. Tehát, mi lesz veled emberiség, ha se háború, se felmelegedés nem lép a nyakadra? Egy biztos, nekem ezen nincs kedvem röhögni. Viszont látszik már a fény az alagút végén, mert Amerikában egyre többen vélik úgy (már aki tud gondolkodni), hogy a kapitalizmust le kellene cserélni. Ez nem lehetetlen, de megint csak Lenin szerint, ez csak forradalommal történhet.

 

Antalffy Tibor

Forrás: http://www.antalffy-tibor.hu/

U.I.: Azért nem árt emlékezni rá, hogy Lenin volt az, aki elindította a 100 millió áldozatot követelő kommunista agyrémet! ( a szerk.)