Partium, Dél-Erdély, Szászföld, Székelyföld. 2013. május 8-12. Nagyon szépen megkérem,hogy informálják a CSEMADOK tagokat erről a kirándulási  lehetőségről. Orbán János

Partium, Dél-Erdély, Szászföld, Székelyföld
2013. május 8-12.

erd-01-041 

1. nap - Indulás: Szenc 4:30 órakor, majd Pozsony, megálló Somorján, Dunaszerdahelyen, Nagymegyeren, Komáromban. Következik Magyarország, határátkelés Ártánd/Bors. Nagyvárad érintésével megérkezünk Nagyszalontára. Megtekintjük Arany János szülőházát és a Csonka tornyot, helyi idegenvezetővel. Érkezés, szállás, szállodában Aradon. (Egyetlen este, amikor nem biztosítunk vacsorát.)

2. nap - A Szabadság-szobor megtekintése. Megemlékezés az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúkról. Utána elindulunk a Maros völgyén Déva irányába. Következő állomásunk Máriaradna. Megtekintjük a ferences kolostort és kegytemplomot. Következik Marosillye. Itt megtekintjük a nagy erdélyi fejedelem Bethlen Gábor szülőházát. Benne egy kiállítást láthatunk, amely bemutatja a fejedelem és Erdély történetét. Utunk következő állomása Déva. Itt megtekintjük a Kőmíves Kelemen által épített Magos Déva várát. Érkezés Déva mellé Csernakeresztúrra.

Itt élnek a XX. század elején Bukovinából ide telepített székelyek leszármazottai. Két éjjel itt lesz a szállásunk vacsorával, reggelivel, vendégfogadó házaknál, a helyi turizmus keretében. Este a helyi tánccsoport fellépésében székely táncokat láthatunk.

3. nap - Vajdahunyad vára: Erdély és a történelmi Magyarország egyik legimpozánsabb gótikus várkastélyának megtekintése. Gyulafehérvár: Erdély egykori fővárosa. Érseki székesegyház. Sok nagy emberünk sírja, síremléke látható itt. (A törökverő Hunyadi János, János Zsigmond stb.) Nagyenyed: Nemcsak a két fűzfájáról híres, hanem iskolájáról és boraíról. Meglátogatjuk a Bethlen Gábor kollégiumot, amely sok híres embert adott a magyar kultúrának. Napunkat egy borpincében fejezzük be, ahol helyi zamatú borokat kóstolunk. Szállás ismét Csernakeresztúron.

4. nap - Indulás Déváról, irány Szászföld. Szászmedgyes érintésével a Szászföld egyik jellegzetes városába, Segesvárra érünk. Előbb megtekintjük Fehéregyházán az 1849-es csatatér színhelyét és Petőfi szobrát az Ispán kútnál. Séta az ősi szász település és vár ódon hangulatú utcáin. Dracula szülőházának megtekintése. Szállás a Székelyföld fővárosában, Marosvásárhelyen régi nevén Székelyvásárhelyen, a Bod Péter Diakóniai és Tanulmányi Központban. Vacsora után kulturális műsor, újabb ismerkedés az erdélyi kultúrával.

5. nap - Marosvásárhely értékeinek megtekintése. A két nagy magyar matematikus, Bolyai János és Farkas szobra, a Teleky Téka, érdekes stílusban épült városháza, Kultúrpalota, a Rózsák tere stb. Utána indulás haza. Útközben elhaladunk a buszból jól látható Tordai-hasadék mellett. Pihenő Körösfőn. Itt megtekinthetjük a helyi templomot, elvásárolhatjuk utolsó lejeinket a népművészeti vásárban. Majd a Király-hágó, Csucsa, Nagyvárad érintésével jövünk haza. Érkezés a késő esti órákban.

Részvételi díj: 35 fő esetén 250 euró
Kevesebb esetén 280 euró

Jelentkezni lehet: Petrás Amália 0903266381, Orbán János 0918490244, március elsejéig. Előleg 50 euró

Idegenvezető: Orbán János erdélyi származású, a román nyelvet anyanyelvi szinten beszélő és helyi idegenvezető(k). Az ár tartalmazza: Utazást, szállást, idegenvezetést, 4x reggelit, 3x vacsorát, borkóstolást, belépőket, biztosítást. Az első napi száraz kosztról, a következő napok száraz ebédjéről mindenki maga gondoskodik. Az ebédet a buszban fogyasztjuk el, vendéglőkben nem állunk meg. Nem szabad elfelejteni, hogy ott a pár fokkal hidegebb van!