Mindig tisztességes politikusnak tartottalak, ma is úgy gondolom, az vagy. Ám pártod legutóbbi lépései kételyeket ébresztenek bennem, amire a Híddal kapcsolatban nem számítottam ilyen hamar.

Béla!

2010. szeptember 11. szombat - Új Szó

Mindig tisztességes politikusnak tartottalak, ma is úgy gondolom, az vagy. Ám pártod legutóbbi lépései kételyeket ébresztenek bennem, amire a Híddal kapcsolatban nem számítottam ilyen hamar.

Az első kérdés: pártod valóban nem ismer olyan embert, aki megfelelne a környezetvédelmi minisztérium tárcavezetői posztjára? Mert az az ember, akire először gondoltatok, a Transpetrol menedzsere, biztosan nem ilyen. Vagy valóban úgy áll a helyzet, hogy nem Ružinskýról van szó, hanem arról, hogy Czucz kapjon egy passzt? Egyelőre nem akarom elhinni.

A másik kérdés: a pártodnak valóban nem okozott gondot, hogy Hideghéthyt kinevezze a Földalap élére? Ez esetben a Hídon kívül mindenki tudja, hogy az alapot esztelenül igazgatták, s nemcsak Fico idejében, hanem már sokkal korábban is. Nem ismerem a jelöltedet, nem tudom, hogy személyesen szerepelt-e valamilyen korrupciós ügyben. De azt tudom, hogy jelölése jogos kifogásokat váltott ki. Megérte neked? Vagy azt gondoljam, hogy a múlt kényszerített erre a lépésre? Egyelőre nem akarom elhinni.

A harmadik kérdés: a Híd valóban komolyan gondolja, hogy nem ellenőrizte annak a hölgynek a múltját, akit a Nagyszombati Hőszolgáltató élére jelölt, sem a férje múltját? Ez azt jelenti, hogy az ő múltjukat mindenki ismerte, csak a Híd nem. Akkor már csak egy lehetőség marad. Ezek a jelölések is csak passzok, amelyek a múltbeli, valamilyen csúnya együttműködésben gyökereznek. Egyelőre nem akarom elhinni.

A legutóbbi választáson a Hídra szavaztam. Sok jó okom volt rá. A magyar–szlovák együttműködés híve vagyok, úgy ismerlek benneteket, mint hasznos politikusokat, a jelölőlistátokon az OKS tisztességes emberei is szerepeltek. Ismerem a problémáitokat is, de minden pártnak megvannak a maga bajai. Számítottam rá, hogy a hibák előbb-utóbb felszínre kerülnek, de arra nem, hogy ilyen hamar, arra meg végképp nem, hogy ilyen durvák lesznek. Béla, nem gondolom, hogy a Híd korrupt párt, melynek a hátterében vállakozók állnak. Sohasem gondoltam, hogy az MKP-ban Oszkár irányított téged, ennél te sokkal büszkébb vagy. Ma sem vélem úgy, hogy a Hídat a háttérből a Transpetrol, a Földalap, sőt a Smer mozgatják, ahogy azt egy bizonyos Dzurinda nevű ember megjegyezte. A Hídról ilyen primitíven egy bizonyos Csáky nevű ember gondolkodik. De valami azt súgja, hogy a Híd kezdi elveszteni a fényét. Egyre kisebb annak az esélye, hogy tisztességes magyar–szlovák párt alakuljon. Túl nagy teret kap a Hídban az az elképzelés, hogy a politika a pozícióhoz és a pénzhez vezető út. Valamint az, hogy a következő választáson nem rád szavazok. Én, a választód, egyet kívánok: Béla, ne hülyéskedj!

Štefan Hríb (a szerző a .týždeň főszerkesztője, a Lámpa vitaműsor vezetője )