Az ellenzékbe szorult jobboldali pártok hevesen támadták Robert Fico első és második kormányát is azért, mert leállította a már folyamatban levő magánosításokat, teljesen elzárkózva a privatizációtól…


Mára azonban kiderült, hogy Fico a lehető legjobb döntést hozta, a baloldali Smer ugyanis képtelen levezényelni az állami vagyon magánkézbe juttatását oly módon, ahogy az a nagykönyvben meg van írva: átláthatóság, a pályázók pártatlan elbírálása, a lehető legjobb ár kiharcolása és a magánosítás esetleges negatív következményeinek a kiküszöbölése.

Hogyan néz ki a tipikus baloldali privatizáció? Mivel egy éppen a szemünk előtt zajlik, a kérdés megválaszolása egyszerű. A Slovak Telekom 51 százalékos részvénycsomagja még 2000-ben, az első Dzurinda-kormány idején került a német Deutsche Telekom tulajdonába, az államnak 49 százalékos tulajdonrésze maradt. Mivel a Smer most csak egyre nagyobb pénzszórással tudja fenntartani népszerűségét, úgy döntött, az állam megválik a kisebbségi részvénycsomagtól. Átlátható magánosítást, tőzsdei értékesítést ígért, mely során kedvező áron a lakosság is hozzájuthat a cég részvényeihez, ráadásul a haldokló pozsonyi értéktőzsdébe is életet lehelnek. Ez volt a terv, amit hatalmas hírveréssel jelentettek be, hogy aztán egyik pillanatról a másikra mindent visszavonjanak. Jó baloldalihoz méltón Peter Kažimír pénzügyminiszter bejelentette, számára a pénz a legfontosabb, márpedig a többségi tulajdonos Deutsche Telekom állítólag több pénzt ígér, mint amennyit a tőzsdei eladással bezsebelnének. 900 millió euró, azt mondják, ennyit kínálnak a németek – Kažimír korábban azzal kecsegtetett, hogy egymilliárd euró is befolyhat a tőzsdei eladásból. Most már persze azt szajkózza, hogy ez utóbbival alig 750 millió üthette volna a markukat, vagyis a 900 millió „nagyon jó ár”, amiért érdemes felrúgni minden eddigi, átlátható magánosítással kapcsolatos ígéretet, kizárva a többi érdeklődőt, akik esetleg még magasabb árat kínálhattak volna.

A kormány ráadásul arról sem beszél, hogy a Slovak Telekom teljes átvételét követően a németek újabb elbocsátásokba kezdhetnek, a jelenlegi 3 ezer alkalmazottjukból a kiszivárgott tervek szerint akár 2 ezer is az utcára kerülhet, tovább terhelve az ország szociális rendszerét. Arról sem szabadna megfeledkezni, hogy a távközlési társaság tavaly 46 millió euró adót fizetett az államkasszába, márpedig ha a németek teljesen átveszik a cég irányítását, semmi sem gátolhatja őket abban, hogy a profit egy részét kiszívják az országból, ami akár 20 millió eurós mínuszt is jelenthet Szlovákiának. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az ellenzék értesülései szerint a Slovak Telekom számláin manapság nagyjából 650 millió euró található, aminek fele normális esetben az államot illetné, az eladással azonban lemond erről az összegről. Ezt nevezi a pénzügyminiszter kedvező privatizációnak.

Folytathatnánk, azonban ennyi is elég ahhoz, hogy lássuk, az ellenzék korábban nagyot tévedett, amikor a Fico-kabinetet a magánosítások berekesztése miatt bírálta. Hálát kellene adnunk az istennek, hogy nagyobb magánosításokra a Smer regnálása idején nem került sor, az ellenzéknek pedig azért kellene imádkoznia, hogy ez így is maradjon. A baloldal ugyanis képtelen különbséget tenni a privatizáció és az állami vagyon elherdálása között, ez utóbbit azonosítva a magánosítással.

Molnár Iván

forrás: http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2015/05/15/baloldali-rabloprivatizacio