Ne a megfogalmazás, hanem végre a megvalósítás legyen a lényeg!…

Az MKP listáján 150. helyet elfoglaló Halász Béla (nem MKP-tag) nyíltan kimondta: autonómiát akar, és mindezt egyetlen billboardján tette, amelyet Pozsonyban helyezett ki. A párt nem teketóriázott: levette Halászt a listáról, azzal indokolva, hogy nem ebben egyeztek meg.

 autonomia-600x400_halasz

Az eredmény pedig az lett, hogy az MKP két nyílt front között találta magát: a szlovákok és a téma iránt kevésbé fogékony (értsd: “mit kell itt mellet döngetni”) magyarok felé ismét magyarázni kell a bizonyítványt, miszerint nem elszakadni akar az MKP, nem célja a magyarkártyát húzogatni, hanem csak azt akarja, hogy a magyarság is dönthessen saját jövőjéről. És ugyanúgy mentegetőznie kell az MKP-nak a nemzetileg elkötelezettebb oldal felé is, hogy attól még, hogy nem az autonómia szót használják, mert az sokak számára terhes, hanem valamelyik szinonimáját, attól a lényeg még ugyanaz marad...

 Stubendek Attila

 

Ne a megfogalmazás, hanem végre a megvalósítás legyen a lényeg! 

Ugye abban egyetértünk, hogy a szlovák társadalom mást ért az autonómia fogalmon? Éppen ezért a napnál is világosabb, hogy olyan fogalommal kell önigazgatásunkat igazolni, amelyet ők sem értelmeznek félre, s mi sem, ez az alapja a sikeres tárgyalásoknak és téma bevitelére a közbeszédbe: Területi önkormányzatiság! 
Szóval nem hiszem, hogy "bószajános" módjára kell provokálni, hanem hideg fejjel, érzelemmentesen elfogadtatni és megvalósítani! 110 000-es fogyás után felelőtlenség lenne a részünkről, ha nem tudnánk a sikeres küzdelem alapját megteremteni a törvényhozásban. Ahhoz meg az kell, hogy ne bohóckódjuk el és ne feltűnési viszketegségből provokáljuk azt a többségi társadalmat, amelyet bele kell vinni abba az állapotba, hogy megértsék a területi önkormányzatiságunkat. 
Az MKP programjában benne van a TERÜLETI ÖNKORMÁNYATISÁG! 
-"A régiók gazdasági fejlődését, a közösségek megtartását, a kulturális és turisztikai lehetőségek kiaknázását csak a természetes tájegységekre, gazdasági vonzáskörzetekre épülő regionális felosztás teszi lehetővé. Az MKP a kerületi államigazgatási és önkormányzati rendszer átalakítását javasolja. Ez a magyar közösség gondjaira is hosszú távú megoldást kínál. Ezért különleges jogállású regionális önkormányzatot (önkormányzatokat) kell kialakítani, amely pénzügyi, költségvetési önállósággal, gazdasági, területfejlesztési hatáskörökkel és az önálló működést biztosító jogkörökkel bír, hogy a régió ne legyen „áldozata” a kormány évtizedes alulfejlesztési politikájának."

 Samu István

 A szerk. megj.: végülis a tartalom meg az elért eredmény a fontos, nem pedig az, hogyan hívjuk, miképp nevezzük meg az elérni kívánt állapotot. Mert mit is mond az Írás? Legyetek szelídek mint a galambok és ravaszak mint a rókák...

forrás: Internet