Az, ahogyan Martin Klus, Szlovákia külügyi államtitkára megsértette a Szlovákiában élő magyarokat, nemcsak vérlázító, de megengedhetetlen is...

Nem véletlen, hogy a magyar felmenőkkel is rendelkező államtitkár erre vetemedett, hiszen a történelem számunkra, magyarok számára, már tanított ilyet a janicsárokról. Mi, Szlovákiában élő magyarok már nem igen lepődünk meg semmin, csak reméltük, hogy a kilencvenes évek kormányszintre emelt magyargyűlölete után, a felnövekvő, új generációk térnyerésével , a nacionalizmus lassan elcsitul, majd el is tűnik.

A liberális európai politika elve, mely a toleranciát, az egyéni szabadságot, a befogadást és a másság elismerését tolja a képünkbe nap mint nap, sajnos Szlovákiában nem működik. Itt még a liberalizmus is mutálódik, mint a Korona vírus. Jelenleg a Klus-féle mutáció az, ami leginkább fertőz a liberális politikában, az SaS nevű pártban. A gyógyszer, a józan ész, a megfontoltság és az európai szintű műveltség ,sajnos még nincs abban a kísérleti stádiumban, hogy ezzel esetleg beolthatnák az érintettet.

Határozottan el kell ítélnünk viszont azon kijelentését, mellyel a kettős állampolgárság kérdésében az itt élő felvidéki magyar nemzeti közösséget biztonsági kockázatként tünteti fel. Mi erre nem adtunk, és nem is adunk a mai napig sem okot. Tisztességesen dolgozunk, neveljük gyermekeinket, törvénytisztelőek vagyunk, adózunk ugyanúgy, mint a többségi nemzet polgárai, és részt veszünk az ország építésében, politikájában és kormányzásában is, több-kevesebb sikerrel, de mi nem buktattunk soha sem kormányt, és nem is árultuk el ezt az országot, saját hasznunk érdekében, mint jó néhány nagyszlovák hazafi. Minden eddigi kormánynak a rendszerváltás óta stabilizáló tényezői voltunk. Szakembereink, politikusaink, magas szinten és szakértelemmel végezték, végzik munkájukat.

Az ilyen nyilatkozatok, mint amit Martin Klus külügyi államtitkár megengedett magának, a liberális, és a normális politikában is elfogadhatatlan, és határozottan vissza kell utasítanunk. Szlovákiát nem az itt élő magyaroktól kell félteni, hanem azoktól, akik szétlopják! Talán tessék szétnézni párttársai és az előző kormányok tolvajmódszereket alkalmazó nagyszlovákjai között. Ott bizonyára megtalálja azokra a kérdésekre a válaszokat, hogy vajon miért is tart ez az ország ott, ahol tart. A magunk részéről nem fogjuk tűrni, hogy a jövőben, vagy bármikor is ilyen hangnemben minősítse az ország magyar ajkú polgárait, különösen akkor, ha erre nem szolgáltak rá. Az itt élő magyarok békében élnek, és akarnak élni a velünk együtt élő többségi nemzet és a többi kisebbség tagjaival, és ezen nem változtat az a tény sem, hogy néhány politikus nem képes megítélni cselekedeteinek és mondatainak súlyát.

Nagyon sok, Önök által nagyra becsült nyugat- európai ország minisztere és kormányfője is lemondott már ennél kisebb, szakmai és erkölcsi hibák végett. Javasoljuk, tanulmányozza lelkiismeretesen ezen cselekedeteiket, és ne legyen gyáva levonni ezekből a megfelelő tanulságot!

Hrubík Béla (a Csemadok volt országos elnöke)
forrás: Hrubík Béla FB-oldala