A nemzeti közösségek, a határon átnyúló együttműködés, valamint az uniós források és egyéb közforrások meghatalmazottja tisztséggel egészült ki az év elején Szenc város önkormányzatának szervezeti struktúrája. Az új munkakört Klenovics Gábor, a Szövetség szenci alapszervezetének elnöke tölti be, aki korábban évekig az Európai Parlamentben dolgozott...

A demográfiai szempontból fiatal város, amely egyben hagyományos turisztikai célpont is, hatalmas fejlődési potenciállal rendelkezik, csak dolgozni kell, és ki kell használni az adódó lehetőségeket, vallja Klenovics Gábor.

Korábban nem volt ilyen tisztség az önkormányzatnál, ez egy újonnan létrehozott munkakör a városi hivatalban. Az új polgármesterrel intenzíven együttműködtünk a választási kampány során, de már előtte is” – nyilatkozta portálunknak Klenovics Gábor hozzáfűzve, az MKP három városi képviselője már az elmúlt választási ciklusban is együttműködött a jelenlegi polgármester körüli 90301 elnevezésű csoportosulással a városi testületben. „A testületi ülések előtt általában találkoztak, megtárgyalták a napirendi pontokat, és igyekeztek egységes álláspontot kialakítani. A tavalyi önkormányzati választások előtt aztán intenzívebbé vált ez az együttműködés, s az, hogy a jelenlegi polgármester végül elindult a választáson, jórészt annak is köszönhető, hogy a magyar közösség támogatta őt” – mondta Klenovics hozzátéve, Szencen a múltban is mindig az lett a polgármester, akit a magyar közösség is támogatott.

Jól működő együttműködés

„Előzetes megállapodás vagy valamiféle ígéretek a részéről azt illetően, hogy a megválasztása esetleg valamiféle tisztségeket jelentene számunkra, nem volt köztünk. A polgármester azonban a megválasztása után azzal keresett meg bennünket, hogy szeretne velünk továbbra is együttműködni” – fogalmazott Klenovics. Mint mondta, Szencen korábban már volt szó arról, hogy lehetne esetleg két alpolgármestere a városnak. Sőt, ígéret is volt arra, hogy ha a város lakosságának száma meghaladja a 20 ezer főt, létrehozzák ezt a tisztséget, amit esetleg az akkori MKP kaphatna meg. Mivel a legutóbbi népszámlálás során a lakosok száma túllépte ezt a számot, ismét felerősödtek ezek a hangok.

A polgármester viszont azt mondta, nem szeretné most ezt a pozíciót létrehozni, egyrészt mivel csak minimálisan léptük túl a húszezres számot, másrészt a gazdasági nehézségek miatt nem látja ennek most értelmét” – fogalmazott Klenovics hozzáfűzve, mivel a Szövetség három képviselőjével a 21 fős városi testületben a legkisebb frakciónak számít, félő volt az is, hogy az újabb alpolgármesteri poszt létrehozása esetén a nagyobb frakciók is jelentkeztek volna, hogy ők is szeretnének alpolgármestert adni. „Ezért a polgármester azzal a javaslattal állt elő, hogy létrehoz egy meghatalmazotti pozíciót, ahova mi adhatnánk embert” – mondta Klenovics. Hozzáfűzte: a polgármester felvázolta azt is, hogy a meghatalmazott portfóliójába a nemzeti közösségek, a határon átnyúló együttműködés, valamint az uniós források és egyéb közforrások tartoznának.

A magyarok száma csökken, más közösségeké viszont növekszik

Szenc mindig is multikulturális város volt, a magyarságnak történelme van itt, gazdag a kulturális élete is. „Sajnos a magyar nyelvű lakosság száma azonban egyre csökken a városban, ugyanakkor növekszik más kisebbségeké, például a szerbeké, de a jelenlegi helyzetben főleg az ukránoké. Nem hivatalos információk szerint a városban élő ukránok száma már 2500, ami gyakorlatilag már több, mint az itt élő magyaroké” – fogalmazott Klenovics hozzáfűzve, a fő irányultság mindenképpen a magyar közösség lenne, szeretnék tovább erősíteni a kulturális életet.

A tevékenységem további részét a partnervárosokkal való együttműködés továbbvitele jelentené.

Szencnek több testvérvárosi kapcsolata van, a legközelebbi Magyarországról Kőszeggel és Mosonmagyaróvárral” – mondta hozzátéve, Horvátországban Senj városával, Ausztriából Parndorffal, Montenegróból Herceg Novival, Moldáviából pedig Ialovenivel ápolnak kapcsolatokat, illetve még a Covid előtt megkereste a várost a csehországi Milovice is, hogy szeretné felvenni velük a kapcsolatot, most ezt is szeretnék továbbvinni. Mint mondta, ezen a téren a legfőbb feladata a polgármester tehermentesítése lenne a partnervárosokkal való kapcsolattartás terén.

Uniós forrás kell az iskolaépítésre

„A hozzám tartozó területek közül a városvezetés talán a legfontosabbnak jelenleg a pénzügyi forrásokat és az uniós alapokat tartja. Nagyon sok problémával küzd a város, elsősorban az oktatásügy területén.

Szeptembertől tíz osztálynyi, tehát 250 gyerek elhelyezése kérdéses az iskolákban” – mondta hozzáfűzve, ez nem újkeletű probléma, csak sajnos eddig nem születtek rá megoldások, s mostanra égető problémává vált. „A közeljövőben mindenképpen kell egy új iskolát építenünk, ennek a folyamata már beindult, ám ez egy hosszútávú projekt lesz. Ezenkívül óvodákra is szükségünk van, mert folyamatosan költöznek be hozzánk a fiatal családok, és ezek természetes velejárója az infrastruktúra kiépítése is” – mondta hozzáfűzve, a városvezetés azt várja tőle, hogy a kollégáival próbáljanak meg pályázatok útján minél több uniós forrást szerezni ezekre a fejlesztésekre.

„Szerencsére a projektmenedzsment osztályon ügyes kollégák dolgoznak, akik elsősorban a projektek felkutatására és fejlesztésére összpontosítanak. Ugyanakkor folyamatosan együttműködnek más osztályokkal, elsősorban az oktatási és építőipari osztályokkal, és ezen a téren tudom őket majd tehermentesíteni, mivel a kommunikációt és a tárgyalásokat én felügyelem majd. Így ők a projektmenedzsmenttel foglalkozhatnak, főleg a véglegesítés során, amikor szorít a határidő” – tette még hozzá Klenovics Gábor.

Dunajszky Éva
forrás: https://ma7.sk/tajaink/egyutt-szenc-fejleszteseert-a-nemzeti-kozossegek-megbizottja-lett-klenovics-gabor