Óriási pelyhekben hullott a hó, amikor a 2015-ös újév kezdetén meglátogattuk a Lavin Vinotékát és tulajdonosát Jaroslav Skácel-t a Bernolák utcában (volt Postautca) és mint weboldalunk szponzorától interjút kértünk az Újév alkalmából…/ag 

-  Mi volt az indíték arra, hogy - Szencen, ahol több vinotéka és borkereskedés is megtalálható volt -  egy új borkereskedő üzletet - vinotékát nyissanak?

Mindig is valahogyan vonzódtam a borászathoz, azonkívül a Kistapolcsányi Borászatnak évekig mint elektrotechnikus automatizációs és technológiai egységeket szállítottam és szereltem. Itt ismerkedtem meg az új technológiákkal és borászati folyamatokkal, amelyeknek része volt a borkóstolás – tehát a degusztáció is. Ebben az időben megszűnt feleségem munkahelye és ezzel adott volt az alkalom. Akkor kezdtem borkóstolókra járni és megismertem a Kistapolcsányi Borászatot, valamint felvettem a környék családi  borászaival a kapcsolatot.

-  Mikor nyitották meg üzletüket?

Már két és féle éve nyitottunk, mintha tegnap lett volna, nagyon gyorsan elrepült az idő...

-  Kérem, árulja el: annak ellenére, hogy Szencen van néhány régebbi borkereskedés, Önöknél talán sohasem üres az üzlethelység és mindig teljes a választék. Mi a siker titka?

A legalapvetőbb talán az, hogy jól kell  ismerni a forgalmazott borokat és csak jó bort és mindig jó bort kell kínálni. Állandóan tartani kell a borászatokkal a kapcsolatot, mintegy 25 borászat a partnerünk és 300 féle palackozott bort és pezsgőt kínálunk. Azonkívül kell a jó technológia – ez főleg a hordósborokat illeti – a  megfelelő hűtőkészülékek, rozsdamentes tárolók és tartályok, minőségi csövezetek és csapok. Nem szabad kihagyni azt a tényt sem, hogy a bornak általában nem használ, ha hosszabb idejig érintkezik a levegővel. Ezért mi élelmiszeripari nitrogént használunk, ami egyben hajtógáz is. Így a kínált hordósbor, amiből jelenleg 15 fajtát kínálunk, mindig friss marad. Eredetileg 6 fajtával kezdtük, de a vevők kívánsága alapján desszertborként ribizlibort is kínálunk. Azonkívül tervezett borkóstolókat tartunk, ahol egy adott borászat borait mutatjuk be. Az időpontok megtalálhatók sok más információval együtt a honlapunkon is (www.lavin.sk), érdemes áttanulmányozni. Nem utolsósorban pedig házhozszállítást is végzünk előzetes rendelés alapján. Kiegészítésképpen pedig édességet (speciál csokoládékat) és borfogyasztási segédeszközöket is forgalmazunk.

- Mint hallottuk, Ön az év végén szerencsés apuka lett, kislányuk született. Milyen borral ünnepelte meg az eseményt, melyek a kedvenc fajtái?

Nagy barátja vagyok a félédes boroknak, úgy a fehér- mint a kékfajtákból. A fehérborokból különösen kedvelem a Tramínt és a Pálava fajtát, a vörösborokból pedig nagyon ízlenek a szlovák nemesítésűek, mint pl. a Dunaj, Hron, de nagyon szeretem az Alibernetet is.

-  A további kereskedéshez sok sikert és elégedett vevőket kívánunk! Köszönjük a beszélgetést! /ag.

A Lavin Vinotéka Szencen