Az EP- választások a szó szoros értelmében „elmentek“ mellettünk, 3,88 % országos eredménnyel nem lehet mandátumhoz jutni. A kérdés már csak az marad: lehet-e még egyáltalán valamikor a szlovákiai magyarnak, magyar etnikai pártban EP mandátuma?...

Erről a kétségtelen kudarcról nem lehet sokat írni – ez van! Meg aztán minek is, hiszen az eredményen ez már nem változtat. Az sem boldogítja az embert, hogy jókorán kértem a magas részvételt, mert más (liberális) pártok a szavazóelszívás világos és egyértelmű szándékával magyar nemzetiségű képviselőjelölteket is listájukra vettek. Sajnálatosan megint igazam lett! Nem örülök neki!

Ezeknek a csaliembereknek az indítása meg is hozta az eredményt: legalább 50 ezer szlovákiai magyar más pártokra adta le szavazatát és ott magyar nemzetiségű képviselőjelölteket is karikázott – tehát nem a Magyar Szövetséget preferálta. Nagyjából ennyi hiányzott az egy mandátumhoz!

Valahogy ellustultunk, elfásultunk!

Duray Rezső (mint minden választásnál, most is) többek között precízen kiszámolta a várható és elért eredményeket. Mivel ez az adattömeg jópár oldalt tesz ki, foglalkozzunk csak Szenccel és a Szenci járással, ott is csak néhány magyarok lakta településsel.

A kiindulási pont a 2021-es népszámlálás adatai voltak. Ott világosan megmutatkozik a lakosság nemzetiségi és korbeli összetétele. A sajnálatos merénylet miatt várható volt egy magasabb részvétel az EP-szavazáson, Rezső ezt 35%-ra állította be. Mint később kiderült, aránylag jól eltalálta.

Ezen adatok szerint kiszámítható az a választói szám, ami szükséges lett volna az 5% eléréséhez, ami az 1 EP-mandátumot biztosítja a Magyar Szövetségnek. Ez Szencen és környékén nagyjából így nézett ki:

tab1-600 

Természetesen ezekben a leadott szavazatokban nincsenek benne azok, akik nem a településükön szavaztak, ez azonban nem volt számottevő, statisztikailag nehezen követhető.

A számok egyértelműen bizonyítják, hogy bizony elszabotáltuk a választásokat. 2019-ben néhány száz szavazat hiányzott az 1 mandátumhoz. Most ennek csak kb. 2/3-át tudtuk produkálni. Pedig most nem volt sem Most-Híd, sem MKDSz.

Járásunkban az 1 db Magyar Szövetség-mandátumhoz 1543 leadott szavazat kellett volna, azonban csak 1112 volt. Hasonlóan így volt ez országszerte, talán három járás kivételével.

A bejutott pártok így kapták járásunkban és Szencen a szavazatokat:

tab2-500

Ezek után fel kell tenni a kérdést, hogyan tovább?

Ha meg akarunk maradni (nem csak politikailag, hanem nemzeti szinten is), csak két lehetőség van:

- összeszedjük magunkat, teljes vezetést váltunk, kielemezzük a hibákat és felállítunk egy jobb és célravezető stratégiát

- betagozódunk valamely számunkra megfelelő szlovák pártba, amely fel tud minket teljes szélességünkben vállalni . Szerintem ennek az esélye a nullához közelít.

Van ugyan egy szélsőséges harmadik lehetőség is, hogy lemondunk önmagunkról, nemzetiségünkről, gyerekeinkről és unokáinkról, nem csinálunk semmit - tehát szavazni sem megyünk - és simán megszűnünk. Ezt jósolta 1992-ben Ján Čarnogurský 150 év távlatában - gondolom, senki sem akarja, hogy igaza lehessen.

Politikusainknak most gyorsan hamut kell a saját fejükre szórni, előkészíteni az új választásokat az alapszervezetektől a járásokon keresztül a csúcsvezetésig, majd szép csendesen eltűnni a történelem kegyes ködében...

Mi, választók pedig, ahogy megírtam két héttel a választások előtt, vessünk magunkra!!!

                                                                                                                  Agárdy Gábor