Divat lett az FB-n a régebbi posztok felkínálása az újraközlésre. Egyik ismeretlen - honlapunkat olvasó - hölgy tette fel az FB-re 7 évvel ezelőtti írásomat, mert - mint ő írta - semmit sem vesztett aktualitásából. Hát legyen... 

Ha véletlenszerűen megkérdeznénk az embereket, hogy melyik az év legnagyobb, legjobban várt ünnepe, akkor nagy részük a Karácsonyt említené. A család és a szeretet ünnepét. De mi is valójában a Karácsony? Mit is takar ez az ünnep a megszokott ünnepek előtti rohanáson, készülődésen, ajándékvásárláson, fenyőfán, gyertyagyújtáson és csillagszórókon kívül?…

A keresztény világ valamivel több mint egymilliárd tagja Jézus Krisztus születését ünnepli. Egy részüknek jelenti a templomok, imaházak látogatását is, másoknak csak egy egyszerű egyházi ünnep, amit szokásból kell megünnepelni. A többieknek pedig jó alkalom egy sítúrára vagy akár csak a lezser pihenésre. Elvonatkoztatva ezektől az évszázados szokásoktól próbáljuk más szemszögből is megnézni, hogy mi is a Karácsony.

A közelmúltban Ferenc pápa tett egy korszakos és meglepő kijelentést a világ létrejöttéről, kialakulásáról. A „nagy bummról“- tehát az ősrobbanásról kijelentette, hogy „nem mond ellent egy isteni Teremtő beavatkozásának, sőt, inkább megköveteli azt”. Véleménye szerint a világegyetem kezdete nem a „káosz munkája” volt, hanem a Teremtő isteni tervének megnyilvánulása. Továbbá kifejtette: „...a természetben zajló evolúció nem összeegyeztethetetlen a teremtés fogalmával, hiszen az evolúció feltétele teremtett lények létezése, melyek fejlődhetnek..” - mondta.

Az ősrobbanás elmélete szerint „kezdetben volt a mérhetetlen kicsi és végtelen sűrűségű energia (információ)“, amely a másodperc egymilliomod része alatt repült szét a világegyetembe azzal az előre beírt szoftverrel, aminek ma is tanúi vagyunk. A Teremtő nagyon játékos kedvében lehetett, amikor mindezt megtette, mert magától ez így, ily nagyszerűen, nem jöhetett létre. Minden gyártmánynak van gyártója is. A Létrehozó azonkívül rendkívül kiváncsi is lehetett, sőt az a mai napig és lesz a világmindenség végéig, mert élvezi „gyártmányának“ szabad akaratát, evolúciós fejlődését.

Az ember megjelenése idejében azonban valami hiba csúszhatott az isteni szoftverbe, mert nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan azt a Teremtő a végtelenben eltervezte. A Biblia képek formájában így fogalmaz, hogy „...Éva rávette Ádámot, hogy egyen a tiltott fáról. És Ádám evett...“. Az ember valahogyan megszegte a Teremtő által óriási gonddal megalkotott és elképzelt folyamatábrát. Ennek az lett a vége, hogy kitaláltuk az anyag egyik további dimenzióját – az időt. Így lettünk halandóak – anyagilag. Hogy ez azonban ne vonatkozzon az anyag magasabb dimenzióira is, amit az egyszerűség kedvéért transzcendens lelki létezésnek is nevezhetünk, meg kellett születnie a Teremtő által küldött Megváltónak, Jézus Krisztusnak, kinek kereszthalála pillanatában helyreállt a természet rendje.

Hogy erre a Teremtő a keresztény tanítás szerint a saját istenember Fiát is feláldozhassa, annak először meg kellett születnie, hogy (örökké) élhessünk! Hát ez is a Karácsony!

                                                                                                               Agárdy Gábor

Minden kedves weboldal-támogatónknak kegyelemteljes és meghitt Karácsonyt, valamint boldog, covid-mentes és békés, szerencsében is gazdag Újévet kíván a www.szenc.sk weboldal szerkesztősége!