Néhány, tőlünk nyugatra és északra fekvő ország „zöldagyú“ aktivistái létrehoztak egy klímavallást, amelynek fő mondanivalója az, hogy a széndioxid-kibocsátást 2050-re nullára kell csökkenteni. Meggyőződésük szerint ezzel megakadályozható lenne a Föld légkörének és óceánjainak melegedése... 

Ennek érdekében hajlandóak becsukni az atomerőműveket is, holott az egyik legtisztább erőműfajta, ami az előállított fajlagos energia után a legkevesebb káros kibocsátást (gázok, folyadékok, stb.) hozza létre. Ugyanakkor kinyitják a korábban bezárt szénerőműveket, mert kell az energia (pl. Németországban).

Legújabban az EU „zöldagyúi“ is azon spekulálnak (mert a gondolkodástól még messze van), hogy kizárólag szélerőművekkel és napelemekkel kellene megoldani legalábbis Európa energiaigényét.

Mindkét energiaforrás időjárásfüggő. A 2000-es évek elején egyszer saját tapasztalatom alapján győződtem meg arról, hogy pl. napenergiával ez csak fikció, mert megtörtént, hogy folyamatosan 60 napig nem sütött ki a nap, ezt akkor dokumentáltam.

Szlovákia földrajzi fekvése és domborzata nem igazán kedvez a szélenergiának a többnyire északnyugati szélirányokból kifolyólag.

Egy matematikai gyorsteszttel is bizonyítható, hogy a zöldagyú spekuláció csak politikai manőver.

Lássuk csak:

Szlovákia éves energiaigénye (az elérhető, de sokszor különböző adatok alapján) kb. 110 000 GWó, ami kb. 5-7 nagyobb atomerőmű termelésének felel meg (Mohi kb. 7000 GWó) . Ezt úgy 30 – 35 ezer (!) darab 2 MW-os teljesítményű szélerőművel lehetne helyettesíteni (ha állandóan fújna a kellő erősségű szél). 1 darab szélerőmű helyigénye mintegy 0,2 km2, tehát az ország 49 ezer km2-es területéből elvinne kb. 13%-ot (6400 km2, ez 80 x 80 km-es terület).

A napelemmel a helyzet kicsit más, itt 1 km2 teljesen lefedett terület (ami persze lehetetlen) elméletileg 200 MW teljesítményű lehetne teljes napsütés mellett.

A baj a napelemeknél és a szélturbináknál is az energiatárolással van. A biztonságos energiaellátáshoz legalább 30 napos tárolókapacitás kellene.

Ha ezt az akkumulátorigényt átszámoljuk, akkor ez Szlovákiára nézve, a legújabb Tesla elektromos autó akkumulátorából kellene kb. 810 millió darab (!), darabonkénti ára 10000 dollár. Ezt az irdatlan mennyiséget valahol biztonságosan el is kellene helyezni.

Tehát ez sem fog menni...

Akkor mi legyen a szél- és napenergiával? Mi a megoldás hosszútávon?

Kiegészítő energiaforrásoknak nagyon megfelelnek. Az igazi megoldás a fúziós (atom)erőmű lesz, amely állandó működés mellett már nagy hatékonysággal tudna pl. vizet bontani és így hidrogénhez (meg oxigénhez) juttatni a Földgolyót. A fejlesztése igencsak az elején van, már 20 másodpercig fenn tudták tartani a fúziós reakciót. Az eddig ismert hagyományos atomerőműveknél sokkal biztonságosabb, mert hiba esetén leáll a fúziós reakció, tehát nem robban fel mint pl. Csernobilban.

Akárhogyan is csűrjük-csavarjuk, azzal és abból kellene energiát nyerni az emberiség számára, amiből legtöbb van a Földön – ez pedig a víz.

Ha elméletileg elégetjük a hidrogént, csak vízpára keletkezik. A kicsapódott vizet pedig újra lehetne bontani. De ettől még nagyon messze vagyunk.

Már annak is lehet örülni, hogy az USA néhány motorgyára már sikeresen tesztelt le vagy 10 fajta belső égésű hidrogénmotrot, hatásfokuk és teljesítményük összehasonlítható a benzines és dízelmotorokéval. Károsanyag-kibocsátásuk gyakorlatilag nulla.

Nagy jövő állhat a hidrogénnnel működő energia-cella előtt, egyenesen villamos energiát állít elő, egyelőre kisérleti stádiumban van, de már működik.

A sok pozitív érv mellett – ami a hidrogént illeti – van egy nagy, még meg nem oldott feladat: mégpedig a hidrogén biztonságos tárolása és szállítása.

Addig is azon kell munkálkodni, hogy kevesebb energiát használjunk fel, pl. hatékonyabbá tenni az elektromos fogyasztókat, kisebb autókkal furikázni a városban, stb.

Megnyugvással tehát megállapítható, hogy eltart még egy ideig (30-50 év) míg letisztul a kép és kialakul majd a biztonságos, környezetkímélő és olcsó energia előállításának folyamata.

Hacsak addig nem pusztítjuk el magunkat!

Agárdy Gábor