Idén, október elején volt a Szenci Magyarok Weboldala, a www.szenc.sk 16 éves. Tizenhat év nem kevés idő, csecsemőből kamasz, fiatalemberből középkorú lehet. A nagyobb gond azonban az, hogy az öregemberből csak aggastyán lesz - ha közben meg nem hal...

A racionálisan gondolkodó ember igyekszik a dolgait észszerűen intézni, igazgatni. Magam is eme hozzáállásnak vagyok a támogatója. Ezért ez az álláspont vonatkozik a kamaszkort megért szenc.sk weboldalra is. Észszerű az lesz, ha az eddigi főszerkesztői posztot egy fiatalabb főszerkesztő fogja betölteni. A váltást meg kell tenni, míg van rá egyszerű és nem elsietett mód, a kérdés csak az, hogyan?

De mielőtt belemennék a részletekbe, meg kell válaszolni egy fontos kérdést: szükség-e van még a weboldalra? Hiszen ma már csaknem minden szervezet (iskolák, Csemadok, stb.) működteti saját honlapját. Ennek a kérdésnek a megválaszolására csakis a szenci magyarok hivatottak és képesek. Legjobb lenne egy formális népszavazás, ahol eldőlne a kérdés.

Azonban honlapunk működik és használjuk ki azt a lehetőséget, hogy kérdezzük meg olvasóinkat, mi a nézetük, véleményük az adott kérdéssel kapcsolatban: kell-e a szencieknek és környékbelieknek a honlap vagy nem kell?

A válaszokat a Facebookon található szenc.sk oldalra vagy egyenesen a főszerkesztő e-mail címére lehet küldeni (gagardy@gmail.com).

Most az lenne a dolgunk, hogy fiatalok és középkorúak világosan döntsünk minden kérdésben, akár átmeneti állapot létrehozásával is.

Tervem az, hogy november végén összehívom barátaimat és kultúrtársaimat egy baráti beszélgetésre, ahol megbeszélnénk néhány témát, mint. pl. „hogyan tovább, www.szenc.sk?“, marad-e az eddigi forma akár egy kiszélesített, megfiatalított szerkesztőséggel vagy pl. inkább polgári társulást kellene létrehozni, stb.

Gondolom, addig elég olvasói véleményt kapunk, hogy könnyebb és felelőségteljesebb döntést hozhassunk, pl. az alábbi kérdésekben:

a)    Ha nincs szükség a honlapra, hagyjuk-e szép lassan „kimúlni“ úgy észrevétlenül vagy pl. 2024 január 1-jén már nem jelenik meg.

b)    Ha van rá szükség, megmarad-e a 16 éves adatbázis (szövegek, fényképek tízezrei, videók), vagy archiválás után egy részét törölni lehetne, mert a memóriabérlet nincs ingyen. Eddig semmi sem került törlésre. Természetesen, az adatbázis maradhat is.

c)    Ha van rá szükség, marad-e az eddigi működőképes forma?

d)    Milyen mértékű legyen a szerkesztőség bővítése?

e)    Ha más forma lesz célravezetőbb, akkor az milyen legyen?

f)    Definálni a jövő céljait, beleértve a finanszírozást is (saját zsebből, szponzorok, városi dotációk, stb.).

Amint ezekre és más kérdésekre és olvasói véleményekre közösen kialakítjuk a válaszokat, beindulhat az átalakulás második fázisa (betanítás, webeditor,  műszaki fejlesztés, min kellene változtatni, stb...).

De ez még tovább van. Természetesen, amíg bírom, csinálom, akár sima itt-ott bedolgozó szerkesztőként is.
A szerkesztőség várja a kedves weboldal-látogatók véleményét.

                                                                                                                 Agárdy Gábor főszerkesztő