Egy nyári szabadtéri kabaréjelenet bevezetője is lehetne a következő szöveg: "...Dániában büntetni fogják az állattartást az üvegházhatású gázkibocsátás ürügyén. A világon elsőként megadóztatják Dániában 2030-tól az állattartó gazdákat a szarvasmarhák, disznók és bárányok által a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok mennyisége alapján...“

…“Dániában egy átlagos szarvasmarha 6,6 tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gázt bocsát ki évente..."

fingotehen_600 

De nem az!

Jeppe Bruus adóügyi miniszter megegyezett a gazdákkal, hogy fizetni fognak, az adót 2030-tól a kb. másfél millió darab marha után kell majd fizetni 300 dán korona (kb. 40 €) értékben minden kibocsátott tonna bélgáz után. Az adó 2034-től 700 dán korona (kb. 91 €) lesz 1 tonna üvegházhatású gáz kibocsátása után. Máris definálták, hogy ide a széndioxid és a még károsabb metán fog tartozni. A kéntartalmú gázok egyelőre nincsenek „szagolgatva“, pedig ezek a "büdösebbek".

Az MTI szerint a környezetvédelmi szervezet vezetője, Maria Reumert Gjerding kiemelte, hogy az új karbonadó megalapozza az élelmiszeripar átrendeződését 2030 után. Az adóról szóló tervezetet még jóvá kell hagynia a dán parlamentnek, de ez várhatóan akadálytalanul meg fog történni a kérdésben kialakult széles körű konszenzus miatt.

Mielőtt még kételkednék a dánok ép eszében, nézzünk meg pár problémát, amit a cél igazságos elérésében mindenképpen meg kell oldani.

Kezdjük mindjárt a állatok órakész számontartásával, mert az a marha, amelyet levágtak, tovább már nem "fingik", tehát órapontosan ki kell iktatni a marhajegyzékből.

A következő lépésben az igazságosságot és a méltányosságot kellene megoldani. Konkrétabban: tisztességesen és pontosan mérni kell a kibocsátott bélgázok mennyiségét, mert nem mindegy. Mérni kell az összetételét, mert nem mindegy, hogy mennyi bennük a széndioxid és metán aránya. Tudni kell, hogy a széndioxiddal szemben a metán nagyjából 87-szer több hőt nyel el. Húsz év alatt erre jött rá az amerikai óceán- és légkörkutatási hivatal.

Ehhez azonban magas szintű, állatbarát műszaki berendezések kellenek, lehetőleg minden marhára 1 darab. A másfél millió marha tehát nagyjából ennyi készüléket feltételez. Ehhez kell egy vagy több gyártó cég, állami felügyelöség. Az EU-s hivatal néhányezer jólfizetett hivatalnokkal majd nemsokára kialakul, hogy ez a többi eszement nyugati „állatállományokban“ is így legyen.

Ezután a készülékekkel meg kell mérni minden marha bélgázában a kibocsátott széndioxid és metán mennyiségét. Mert hogy jön hozzá Nicklas dán gazda ahhoz, hogy míg az ő tehene 150 kg metánt és 650 kg széndioxidot bocsát ki még más 200 kg gáz mellett, ugyanannyi adót fizet mint Rasmus gazda, akinek a tehene, mivel már az ő marhájának oldalára felszerelték a szelepes metánelszívó berendezést, amit az állat másik oldalán található gáztartályba vezetnek és az esti fejésnél automatikusan kiürítenek. Gondot okoz majd a metán fűtőértékének meghatározása, mert, ugye, a környezetvédők a metánt újrahasznosítani akarják, pl. még több műanyag gyártásánál. Ők majd Rasmus gazdának fizetnek a begyűjtött metánért. Agymenés...

Egy-két dologról ez az eszement neobolsilibsi társaság elfeledkezik: a dán szarvasmarha-, sertés- és bárányállomány garantáltan és drasztikusan csökkenni fog, mert az adó - az a gazdától elvett pénz.

Aztán nem lehet kifelejteni azt az adatot sem, hogy a világon az emberi tevékenységből keletkező káros emissziók 10%-át a tengerjáró óriáshajók produkálják, pl. a cseppfolyós gázok csónakáztatásával USA-ból Európába. A másik 15% pedig a légiközlekedés rovására megy. Ez bebizonyosodott a COVID-19 járványok alatt a szünetelő vagy drasztikusan lecsökkent légiközlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkenésében.

Az sem lebecsülendő tény, hogy az így megcsappant marhaállomány miatt a jó marhasülthöz az így hiányzó marhahúst maj pl. az USA fogja nagy óceánjárokkal Európába hozni, hogy ne 10 %, hanem legalább 12 % legyen a káros hajófüstgázok kibocsátása.

A természet azonban magától sokkat többet produkál, tűzhányók aktivitása, ózon és napsugárzás hatására átalakuló más gázok, stb. Éppen magyar kutatók mutatták ki nagyon öreg fák kivágásánál, hogy a fatörzs újabb 50 - 10 éves rétegeiben 20 - 30 %-al több szén rakódott le a légkör megemelt széndioxid tartalma miatt. Tehát értékesebb új faállomány alakul ki. Meg nem kellene kivágni az erdőket, ha az emberiség száma már 8 milliárd...!

A fent leírt okokat abban is látni lehet, hogy túl jól élünk (leginkább Nyugaton). Valamilyen póttevékenységet azért az EU-nak is ki kell mutatnia, amivel lényegesen kevesebb kárt okoz, mint pl. az ukrajai háború támogatásával, vagy az LMBTQ, WOKE, BLM és más agyament elméletek európai támogatásával. Meg így is fékezni lehet az eurázsiai összeborulást - az amerikai globalisták legnagyobb örömére.

Tehát, hajrá, együk a (hazai) marhahúst, disznóhúst és bárányhúst addig, míg a mi teheneinkre is felkerül a metánelszívó berendezés. Aztán majd esszük az amerikai vagy argentin borjúhúst.

Azért a végén álljunk meg és próbáljunk normális emberek maradni. Thomas Alva Edison mondta, hogy "a világegyetemben a legtöbbet előfordoló anyag a hidrogén. Ettől több csak a butaságból van".

Ez pedig már (még) nyári kabaré?...

                                                                                                                      Agárdy Gábor