Ritkán tud az ember hétfőn reggel kitűnő vidámsággal ébredni, mert egy hét van az ember előtt – sok munkával. Általában egy jó kávé után felébred az ember és megjön a kedve is a mindennapi megmérettetésekhez...

A mai nap azonban egy vidám „agyeldobással“ kezdődött. A neten kerestem a pápa tegnapi viccét, amit a szentszéki magyar nagykövetnek mondott, ezt néztem ki a hétfői Napi vicc rovatba. Keresgélés közben találtam erre a hírre: a New York Times azt írta, hogy vasárnap (szept. 12.) Romániában, Bukarestben járt a Szentatya, hét órát töltött ott.

Gyorsan mentettem a hírt, de nem kellett sietnem, mert a net majdnem összeomlott a kommentelők hol ilyen, hol olyan nézetei miatt. Ha ez egy véleményalkotó amerikai lap, akkor az USA-nak annyi...

Mit is ír a sajtó? Lássuk:

„...Azt megszoktuk, hogy Budapestet a külföldi tudósításokban rendszeresen összetévesztik Bukaresttel. A New York Times most egyenesen az országot tévesztette el, nem is csak a fővárost, azt írták, Romániában töltött tegnap hét órát Ferenc pápa.

Varga Judit igazságügyi miniszter vette észre a méretes bakit a 17 millió követővel rendelkező, nagy hírű lap Facebook oldalán. A miniszter kifotózta a posztot és azt írta hozzá:

new_york_times-papa 

"Ha bárkinek a jövőben kedve támadna hiteles hírforrásként hivatkozni a New York Times-ra, akkor jusson eszünkbe, hogy ennek az újságnak a 17 millió (!) követővel rendelkező Facebook-oldala szerint Ferenc pápa a tegnapi napot Romániában töltötte."

A New York Times közben észrevette a hibát, és korrigáltak, a Facebook posztjuk szövegébe bele is írták, hogy a poszt korábbi verziójában rosszul szerepelt, hogy melyik országban járt a pápa. Magyarországon járt, nem Romániában.

Persze rengeteg magyar olvasó is észrevette a bakit, a New York Timesnek vélhetően sosem volt annyi magyar kommentelője, mint most. Legtöbbjük angolul szólt hozzá, hogy ők is megértsék. Némi gúny és irónia is megjelenik a kommentek között, valaki azt írta - angol nyelven a New York Times római irodavezetőjének, Jason Horovitznek:

"Gratulálok Jason Horowitz úr! Újságírói munkájának kiemelkedő minőségét csak földrajzi tudásának tudományos szintje haladja meg."

És persze volt, aki megpróbálta ezredjére is elmagyarázni, hogy mi, minek a fővárosa, Bukarest Romániáé, Budapest meg Magyarországé.

Sőt, romániai kommentelők is figyelmeztették a New York Timest, hogy ne keverjék már álandóan a két országot...“

Mindez csak arról árulkodik, hogy az USA-állampolgárnak teljesen mindegy, hogy hol járt a pápa. Merem állítani, ha megkérdeznék az átlagamerikait, nagy részük azt sem tudná, hogy hol van Románia, ill. Budapest! Hogy Szlovákiát már ne is említsem...a pápa biztosan Szlovéniában van ma…

Így néz ki egy hajdani szuperhatalom lejtmenete.

Agárdy Gábor
Források: FB