Egyik múltkori írásomban a világ pénzfeleslegéről elmélkedtem, ma ennek egyik agyafúrt következményével próbálok röviden foglalkozni... 

Warren Buffett (*1930.8.30., Nebraszka, Omaha) amerikai milliárdos és befektető guru, akit Omahai Jósnak is neveznek, a világ egyik leggazdagabb embere. A jelenlegi vagyonát a szakemberek nagyjából 85-90 milliárd dollárra becsülik. Ez a pénzeszsák egy kijelentéssel „lepte“ meg a világot, ami ugyan logikailag várható volt, de így, egyenesben, ilyet még nem hallhattunk Amerikából – Európában akar „befektetni“!

Kijelentette, hogy vagyonának jelentős részét (többmilliárd dollárról beszélt) arra szánja, hogy olcsón felvásárolja a migrációban, a járványban és a háborúban meggyengült és tönkrement európai vállalatokat, cégeket.

Az a háború, amelyet az USA provokált ki a majdani puccsal kezdődően, folytatva a fegyverszállításokkal és a NATO-hadgyakorlatokkal Oroszország határainál, lassan meghozza gyümölcsét, nagymértékben meggyengíti Európa gazdaságát és évekre visszafogja Oroszország fejlődését, amely az utóbbi években határozott pozitív jeleket mutatott – „hála“ a ráerőltetett szankcióknak. Ukrajna pedig egy-két évtizedre a partvonalon túlra kerül.

Az európai vállalatok – hacsak a kormányok és az EU nem tér észhez – meg fogják erősen érezni a gáz- és kőolajhiányt, és általában a többi energiahordozó hiányát is. Ha a felvásárolandó vállalatok már amerikai kézen lesznek, el fognak tűnni az Oroszország ellen hozott szankciók. Ennek logikus következménye az lesz, hogy a lepukkant gyárak felújítják gyártásukat és tanulva a válságból, új beruházásokba is belekezdenek.

A haszon azonban Amerikába megy majd, tovább gyengítve Európát és/vagy az EU-t. Az USA-nak nagy szüksége van erre a pénzre, mert csillagászati államadósságát törlesztenie kellene. Ez csak egyik fontos eleme az ország tönkremenetele kivédésének.

Valójában Európát gyarmattá alakítják, ahol majd a törlesztést „gyártják“, ahelyett, hogy Európa tovább építené a megszokott jólétét.

Az USA több legyet ütött egycsapásra: lényegesen sikerült Európát és Oroszországot meggyengíteni, megakadályozta az új Eurázsia létrejöttét és nem utolsósorban évtizedekre elhintette a gyűlölködés magvait az oroszok és ukránok közé, ami természetszerűleg instabilitást fog okozni Kelet-Európánan – az USA nagy örömére. A játékban viszont majdnem érintetlenül ott maradt Kína.

A migráció kezdete után 2015-ben George Friedman ( *1949. 2. 1., Budapest), aki megalapítója az amerika Stratfor konzultációs és hírszerző magánvállalatnak, rövidítve és szabad fordításban így nyilatkozott: ...az európaiak annyira ostobák és nem tettrekészek, hogy majd amikor tönkretesszük gazdaságukat, még segédkezni is fognak nekünk. Az amerikaiak már 2014-től készülnek a háborúra, amit nem is titkoltak, de az európaiak mintha ezt nem hallanák. Az európai elitek már gőzerővel dolgoznak a gazdasági, szociális, kulturális és etnikai öngyilkosságukon. Az európai egyszerű polgárok forradalmi kitörése és felkelése nélkül Európa teljesen függő- és gyarmati viszonyba kerül az USA-tól...

Úgy néz ki, hogy a rozogává lett európai kerékpár már lefelé gurul o dombról. Érdemes lesz fogódzkodni, ha másba nemis, legalább a kalapunkba!

                                                                                                                          Agárdy Gábor