Az élet produkál néha olyan abszurditásokat, amelyeket kitalálni sem lehetne. Így van ez a szenci hulladékkal is, habár ezek után inkább simán szemétnek lehetne mondani – a szó legszorosabb értelmében… 

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer két amerikai filantrop – Rhoda és Richard Goldman, akik 1989-ben létrehozták a Goldman- alapítványt (Goldman Environmental Foundation).  Az alapítvány  díját azoknak itélik oda, akik legtöbbet tettek az ökológiáért és a környezetvédelemért. A díjazottakat minden évben egy nemzetközi zsűri választja ki, az idei díjátadásra április 20-án került sor a Ronald Reagan Building and International  Trade Center nevű washingtoni központban. Az egyik díjazott Zuzana Čaputová lett Szlovákiából, Bazin városából (Pezinok). Utána a hölgyet fogadta Andrej Kiska államelnök is, aki ugyancsak  gratulált az elért eredményhez és úgy értékelte a díjat, hogy az bizonyítéka a működőképes polgári társadalomnak. Szerinte a tett precedens értékűnek bizonyult a posztkommunista Szlovákiában.

A hölgy a díjat azért kapta, mert megakadályozta az új bazini  hulladéktároló és szeméttelep létrehozását és beüzemelését, amely megfertőzné a talajt, a levegőt és a vizet Bazin városában . Ez a hivatalos indoklás szövege.  Még örülni is lehetne az eredménynek, de az örömbe nem kevés üröm és düh is vegyült.

A díj ugyanis jócskán sántít: hova hordják ezután a tisztaságszerető és környezetvédő bazini polgárok a hulladékukat és szemetüket? Mert ugye az nem elképzelhető, hogy egy 24 ezres lélekszámú város nem „termel“ sem hulladékot, sem szemetet. A baziniak zseniálisan oldották meg a problémát: elkezdték hordani a szemetet a szenci hulladéktárolóba, amelyre  így több mint kétszeres mennyiségű szemét kerül. Ez pedig veszélybe sodorhatja Szenc városának és szűkebb környékének a jövőbeni hulladéktárolását, hiszen a tároló sokkal hamarabb fog betelni. Karol Kvál pogármester 2013-ban ugyan kijelentette, hogy hagyják a szemetüket otthon, de jogilag  semmit sem ért az ilyen állásfoglalás. A szeméttárolót ugyanis egy magáncég üzemelteti, akivel Bazin városa a hulladékkezelést szerződésben kötötte meg. Ehhez pedig Szenc városának (sajna) semmi köze!

A Szenci  Önkormányzat hozott ugyan egy határozatot a hulladéktározó ideiglenes lezárásáról, de jogilag az üzemeltetőt semmire sem kötelezi – szerződése van a várossal. Bazin szemétproblémája tehát átkerült a szenciek vállára. A többletszemét pedig annak a védett természeti egységnek a közvetlen közelébe kerül (Natura2000), amelyben a világon is ritkaságszámba menő rovarvilág található. Még a francia tudósok is idejárnak tanulmányozni ezt a gazdag rovarvilágot. Ezt a barbári tettet pedig a Kerületi Környezetvédelmi Hivatal simán jóváhagyta, semmibe véve Szenc város véleményét.

Arról nem is beszélve, hogy a szenci talajt, levegőt és vizet a bazini szemét nyugodtan szennyezheti!  Együtt a mi  Napfényes Tavainkkal – a mi „bágerünkkel“ együtt! Pedig a bazini új szeméttároló ugyanolyan vagy még jobb technológiával készült mint a szenci, hiszen újabb, modernebb. Mi, szenciek, ihatjuk a fertőzött vizet, szívhatjuk a büdös levegőt, vethetünk, ültethetünk a szennyezett talajba! Nekünk, bezzeg,  nem árthat! A baziniaknak viszont  igen!  

És ezért még valaki Amerikában nemzetközi díjat is kap! Ezzel ez a díj teljesen értékét vesztette - degradálódott! A Kiska-féle elismerés pedig csak azt jelzi, hogy az elnöknek fogalma sincs a problémáról. Ezt nevezte az elnök működőképes polgári társadalomnak. Úgy tűnik, hogy az ilyen csak Szlovákiában történhet meg...

                                                                                                                           Agárdy Gábor