Foto: Agárdy Gábor, Vysztavel Csaba

 170 éve március 15-én tört ki a magyar forradalom és szabadságharc. A március 15-i szenci ünnepi megemlékezések 14:00 órakor a Kisfaludy-síroknál koszorúzással kezdődtek…/ag, vcs 021

 

Az egybegyűltek előtt Takács Róbert történelem szakos pedagógus mondott beszédet. Verset mondott Strešňák Adél, majd az Alapiskola énekkara adott műsort Sándor Erika vezényletével. A megemlékezés a Himnusz közös eléneklésével zárult.  
Az ünnep résztvevői ezután az autóbuszhoz igyekeztek, amely a pozsonyi megemlékezés színhelyére a Medikus-kerthez vitte őket, ahol csatlakoztak a Petőfi Sándor szobornál  egybegyűlt ünneplő tömeghez, ahol a somorjai Híd vegyeskar működött közre. Az ünnepi beszédet Pető Tibor, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének rendívüli és meghatalmazott nagykövete mondta. 
Az ünnep záróakkordjára a Szenci Városi Múzeumban gyűltek össze a szenciek, ahol 18:00 órakor került levetítésre a Fórum Kisebbségkutató Intézet filmje, amely a Nyugati fogságban címet viseli. A hatvan perces dokumentumfilm a második világháborút követően amerikai, brit és francia fogságba esett felvidéki leventék és honvédek történetét dolgozza fel.  A vetítést követően az egyik szerzővel, Kőrös Zoltánnal és a film rendezőjével Laczkó Sándorral vitatta meg a közönség a látottakat. Szabó Eszter egy érdekes tárgyi emlékkel érkezett, amelyet a vetítés utáni beszélgetés keretében bemutatott a jelenlevőknek és elmondta a történetét. Nagyapja egy amerikai hadifogolytábor lakója volt Ausztriában és ott egy fokost faragott, amelyet a család máig féltve őriz. A dokumentumfilm készítői folytatni szeretnék az emlékezetmorzsák gyűjtését, ezért megkérték a közönséget, hogy ha van a környezetükben 1930 előtt született rokonuk, ismerősük, akkor hozzák őt össze Kőrös Zoltánnal, mert ezzel sok felbecsülhetetlen étékű emléket menthetnek meg az utókornak.

 


Szabadságharcunkra emlékeztünk Szencen és Pozsonyban: