2021. február 12-én ülésezett a Csemadok Országos Elnökége. Az online térben megtartott tanácskozáson a testület tagjai beszámoltak a járvány miatti korlátozások közepette végzett munkáról, a területi választmányok és alapszervezetek igyekezetéről, amellyel megpróbálják lakóhelyükön életben tartani a közművelődési tevékenységet.../013ag

Természetesen szó esett a Csemadok társadalmi szerepével kapcsolatos vállalásokról, a közeljövő feladatairól is, mint amilyen a népszámlálás is.

A Csemadok Országos Elnökségének Nyilatkozata:

A Csemadok Országos Elnöksége mély megrendüléssel fogadta, hogy az elmúlt időszakban több, helyi, regionális és országos szinten is kimagasló és elkötelezett kulturális és közéleti munkát végző Csemadok-tagunk távozott el közülünk örökre, köztük Rózsa Ernő, a Csemadok Országos Elnökségének örökös tiszteletbeli tagja, valamint Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója. Értékteremtő és értékmentő tevékenységük kitörölhetetlen nyomot hagyott kulturális és társadalmi szövetségünk történelmében és örökre bevéste nevüket a felvidéki magyarság tudatába. Emléküket megőrizzük.

A február 15-én induló népszámlálás kapcsán minden tagunkat és nemzettársunkat arra biztatunk és kérünk, hogy bátran vallják meg nemzetiségüket és anyanyelvüket, mert csak így tudjuk erős közösségként megtartani iskoláinkat, kulturális és társadalmi intézményeinket, és az ezekhez rendelt állami és egyéb támogatásokat. Kérjük a Csemadok tagjait, hogy a népszámlálás sikere érdekében segítsenek idősebb vagy hátrányos helyzetű polgártársainknak, nemzettársainknak, nagyszüleinknek az adatok elektronikus feltöltésében. Tudatosítsuk, hogy ,,minden magyar felelős, minden magyarért!” Nekünk mindenki számit!

Továbbra is hangsúlyozzuk, hogy Szövetségünk az egységes, minden politikai pártot és mozgalmat magába foglaló felvidéki politikai egység megteremtésének a híve. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a 2019- őszén megvalósult aláírásgyűjtéssel, melyhez a szövetség is a nevét adta, s mely sor a valódi társadalmi és politikai összefogás megteremtése mellett tette le hitét több ezer Csemadok-tag, egyesek visszaéltek, és a kapott felhatalmazást nem az egység megteremtésére, de széttagoltságunk fenntartására fordították. Ezért felszólítjuk az érintetteket, hogy mutassanak példát, egyéni céljaikat rendeljék a közösségi érdekek alá, térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz és a népszámlálási kampányban közösen, a többi párttal, illetve mozgalommal együtt szólítsák meg magyarságuk és anyanyelvük megvallására a felvidéki nemzettársainkat.

Kérjük, ne hagyják, hogy a választók hitehagyottan és csalódottan kifogyjanak pártjaink mögül, hiszen akkor értelmetlenné válik minden, amiért az elmúlt 100 évben, oly sokan életüket, sorsukat áldozták fel. Soha nincs késő építeni, és soha nincs késő kezet fogni, ha van akarat. Merjünk, merjenek akarni!