A halálunkkal jobb, ha nem viccelünk. Nem tudhatjuk, mikor, hogyan ér véget az életünk, a nagyképűsködő moralizálást ezért jobb is kerülni… 

Ki tudja, kerülünk-e olyan helyzetbe, állapotba, hogy legszívesebben véget vetnénk földi létünknek? (Márhogy komolyan, megfontoltan hozunk ilyen döntést. Szuicid gondolatai ugyanis minden embernek vannak rövidebb-hosszabb időszakokra.)

 Kerülhetünk ilyen helyzetbe. Az eutanáziáról folytatott viták olyan esetekben, amikor a test már nem mozdul, de az elme ép, és az elme nagyon befejezné már ezt az egészet, valódi erkölcsi kérdéseket vetnek fel. Szabad-e segíteni abban, amit a halálvágyó akar? Nyilván nem: az gyilkosság, ami pedig a legnagyobb bűn. Aztán: tényleg saját halálát akarja-e az illető? S ha igen, vajon holnap is azt akarja-e majd?  Biztos-e, hogy nem javulhat az állapota? Ha testileg nem is, de lelkileg.

 Anélkül tehát, hogy el akarnánk viccelni a kérdést magát, megvetéssel vegyes cinizmusunkat mégsem tudjuk palástolni ennek láttán:

 Ez itt a modern technológia legújabb vívmánya. Egy 3D-nyomtatással előállított halálgép. Sűrítve benne nem csak a halálhozó nitrogén, de mindaz, amiért a 21. század nyugati embere tényleg megérett a pusztulásra – már ha ez a termék sikeres lesz.

 Csak egy gombnyomás, és itt is a halál! Semmi mást nem kell tenned, drága ember, csak azt, amit az életed folyamán végig: fogyasztani, vásárolni, fizetni. Szórakoztató, vagy épp halálhozó elektronikáért! Menő kütyü, amely megkönnyíti az életed! Vagy a halálod. Egy gombnyomás csupán!

 Ahhoz mondjuk, hogy ezt a kütyüt használhasd, tesztet kell kitöltened, s ha abból kiderül, hogy beszámítható állapotban, öntudatodnál vagy, kapsz egy kódot, azzal nyílik az ajtó, és már mehetsz is – meghalni. Befekszel, megnyomsz egy gombot, jön a nitrogén és a halál. Utána ki sem kell nyitni a kütyüt, az lesz a koporsód! Kettő az egyben-akció! Karácsonyi.

halalgep-eutanazia 

Szuper!

Azért néhány kérdés csak idekéredzkedik:

 Ha valaki teszteket tud kitölteni és önmaga be tud feküdni egy ilyen halálgépbe, ugyan mi a fészkes fenének lenne szüksége rá? Sokkal olcsóbban is véget vethet az életének a hagyományos, nem high-tech, nem 3D-printed, analóg eszközökkel is. Tehát ez a masina épp azokon nem segít, akik esetében legalább felvethető, hogy kellene nekik: azoknak, akikről fentebb szóltunk.

Aztán: ön venne olyan kütyüt, amit soha, sehol sem teszteltek? Vagy netán tesztelték? Betettek valakit, aztán ha tényleg jól meghalt, nagyon örültek és tapsoltak a fejlesztők? Valószínűleg azért nem. De még ha tesztelték volna is: honnan tudják, hogy tényleg olyan nagyon kellemes volt-e benne a halál? Elmondta a halott utána?

Ha meg mégsem volt kellemes annyira, ahogy ígérték, reklamálhatott, ment a fogyasztóvédelemhez és visszakérhette a halálmasina árát?

Ebből a szempontból mondjuk zseniális a találmány: biztos, hogy nem lesz rá panasz.  A kapzsiság, a „csak egy gombnyomás és könnyebb lesz” bizarr jelképe ez a szánalmas kütyü, semmi más.

 Ha ez bejön és tényleg használni kezdik a népek, akkor tényleg megértünk a pusztulásra.

 

Stumpf András
http://valasz.hu/vilag/itt-a-3d-nyomtatott-halalgep-126538