Néha egy kicsit könnyedebb hangvétel nem árthat, pláne ha van komoly mondanivalója is és április elseje van… 

Hát ezek mégsem békével jöttek, és átverték az egész emberiséget? – borzongott bele kicsiny budapesti lakásában Ágasshy Hümér, amikor az interneten terjedő híreket böngészve megtudta, hogy világszerte leállt a Facebook, a Twitter, az Instagram, valamint az összes hasonló közösségi szolgáltatás. A zseninek egyáltalán nem nevezhető telefonos direkt értékesítőt páni félelemmel töltötte el, hogy a jelenség bizony az idegenek érkezésének tudható be.

A piréz csillagrombolót márciusban vették észre az amerikai és az orosz csillagászok, amikor előbukkant a Jupiter és a Mars közötti kisbolygóövezetből, és egyenletes sebességgel közeledett a Föld felé. A gigantikus méretű anyahajó végül május 35-én állt meg a Pilis, azon belül épp bolygónk szívcsakrája felett. Hümér ezt égi jelnek tekintette, és a számtalan értelmezés közül ő azt választotta, hogy a pirézek bizonyára a jelenlegi magyar kormány elűzésére és a galaktikus demokrácia exportálására, a világbéke bevezetése céljából érkeztek. A jóslatoknak persze semmilyen alapjuk nem volt, mert az idegenek egyetlen mukkot sem közöltek az emberiséggel, így aztán rajtuk kívül senki nem tudta, hogy mit keresnek itt. 

A világháló közösségi oldalainak blokkolását a pirézek űrhajójuk megállása után azonnal megkezdték, majd azt figyelték, hogy a már korábban kretén masszává fejlődött emberiség mit kezd magával, ha egyedei nem kürtölhetik világgá minden pillanatban teljesen lényegtelen cselekedeteiket. 

A jövevények ugyanakkor nem bántották az internetet, így a kommunikáció a hülyeségek kivételével tökéletesen működött. Ágasshy Hümért mélyen felháborították a történtek, majd többnapos várakozás után félni kezdett, hogy ezek az ufók komolyan gondolják amibe belekezdtek, ő, és sortársai pedig kénytelenek lesznek kőkorszaki módon e-mailekben érintkezni, telefonjaikon telefonálni, miközben senkit és semmit nem tudnak lájkolni, és még csak meg sem bökhetik egymást a Facebookon.

Az invázió hetek múlva sem veszített erejéből, így aztán Hümérhez hasonlóan a több százmillió ember kezdett elvonási tüneteket mutatni a történtek miatt, s ennek evolúciójaként sokan kimerészkedtek a lakásaikból, és az utcák forgatagában próbáltak meg számukra értelmezhető közösségi életet élni. Ágasshy Hümér a támadás kezdete után két héttel vette nyakába a kiskörutat, ahová az a kínzó vágy vezette, hogy valamiképpen tudjon már végre lájkolni egy cuki kismacskát. Ez sorstársaihoz hasonlóan nem sikerült neki sem, mert az egész sci-fiből semmit sem érzékelő kóbor cicák mind elfutottak, amikor zombivá változott tömegek kergették őket lájkolás céljából. Hamarosan élelmes kisvállalkozók jelentek meg Budapest forgalmas helyein, akiknél kismacskák, kölyökkutyák és egyéb cukiságok papírra nyomtatott képeit lehetett jó áron nyomogatni, és ettől sokan komolyan megnyugodtak. Hümért nagyon zavarta, hogy az idegenek érkezésével megszűnt a megosztás lehetősége is, így aztán hetek óta nem olvashatta naponta százszor az üzenőfalán az élet értelméről szóló Caolo Poetho-idézeteket. Ágasshy Hümér kissé fellélegzett, amikor az interneten megtalálta a tuti tippet: a graffitikhez hasonlóan a házfalakra firkált üzenetek is megosztásoknak tekinthetők. A fiatalember így aztán maga is feliratokat kezdett rajzolni lakóhelye környékén. Egyik művére különösen büszke volt, a falfirka Poetho mester egyik legmagvasabb gondolata volt: „Az úton magad mész a lét univerzumán át.” Hümér ezt az idegenek megjelenése miatt különösen aktuálisnak érezte, de kissé elszomorította, hogy nem érzékelhette, hányan olvasták el megosztását.

A közösségi oldalak világméretű blokkolása nem várt hatással is járt: jelentősen csökkent a méregzöld, korábban szélsőségesnek mondott természetvédelmi szervezetek aktivistáinak száma, mivel a tagok rájöttek, hogy már nem lehet a fotelből megváltani a világot, hanem a fák megvédéséhez a gyakorlatban kell felkeresni azokat. Ágasshy Hümér néhány hónap múlva – amikor belátta, hogy a pirézek semmilyen politikai változást nem hoztak Magyarországra – keservesen felsóhajtott: nem lesz ebből galaktikus demokrácia meg világbéke. A fiatalember zokszava épp abban a pillanatban hangzott el, amikor az idegen űrhajó parancsnoka telepatikusan kiadta a parancsát a legénységének: a bolygó rendben van, de ezek az emberek rendkívül furcsán viselkednek. Futtassatok le egy újratervezést!

Csibra Tibor
forrás: http://magyarhirlap.hu/cikk/84198/Tamadas#sthash.fcfRqssl.dpuf