A menekülteket csak átmenetileg kellene befogadni, és ügyelni kell arra, hogy Németország ne váljék arab országgá – mondta a dalai láma egy szerdai német lapinterjúban…

Tibet száműzetésben élő vallási vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lapban megjelent interjúban az európai menekültválságról szólva hangsúlyozta: „fájdalmat érzünk, amikor tekintetünket a menekültek, különösen a gyerekek és a nők felé fordítjuk”, és mindenki köteles segíteni, akinek jobb sors jutott.

 Azonban „időközben túl sokan lettek, és Európa, illetve Németország nem válhat arab országgá”, hiszen „Németország az Németország” – tette hozzá, a FAZ szerint nevetve. A menekültek már olyan sokan vannak, hogy nehéz a segítség gyakorlati kivitelezése, és „erkölcsi értelemben is úgy gondolom, hogy ezeket a menekülteket csak átmenetileg kellene befogadni”. Azt a célt kell kitűzni, hogy térjenek vissza, és segítsenek hazájuk újjáépítésében – mondta a dalai láma.

 A szeretet a legfőbb üzenet

 Arra a kérdésre, hogy miként értékeli az erősödő európai iszlámellenes hangulatot, azt mondta, hogy „muzulmán személyek és kis csoportok öldöklik egymást országaikban”, és ők „nem képviselik az egész iszlámot és az összes muzulmánt”. Hozzátette, hogy a szeretet a legfőbb üzenet valamennyi vallásban, gonosz emberek pedig a buddhistáknál, a keresztények között, a zsidóknál és a hinduk soraiban is vannak. „Nem lenne szabad elítélnünk az egész muzulmán világot szomorú események alapján, amelyek csekély számú muszlim miatt történtek meg” – emelte ki a vallási vezető.

MTI, 2016.6.1.
forrás:http://mno.hu/kulfold/dalai-lama-europa-nem-valhat-arabba-1345017