Megdöbbentő rettegési hullám söpört végig az angliai másod- és harmadgenerációs zsidók körében, miután a britek kiléptek az unióból. A zsidó származású családok szerint azóta érezhetően megnőtt az idegenellenes, antiszemita hangulat a szigetországban…

A vélt, vagy valós aggodalmak a zsidó közösségek részéről azután kaptak lángra, miután a kilépéspárti, nacionalistább kampánynarratíva aratott győzelmet a brit lakosok körében. Azonban félelmeik meglehetősen furcsa testet öltöttek, ugyanis több aggódó izraelita Németországba szeretne visszatérni úgy, hogy a német holokauszt-károsultak számára fenntartott állampolgársági restauráció keretében új nemzetiségért folyamodnának.

 Ugyanakkor brit állampolgárságukról sem szeretnének lemondani, így egyesek abban reménykednek, hogy kiemelt, kettős állampolgári státuszt élvezhetnek majd a német hatóságok jóvoltából.

 A német törvények alapján minden eredetileg német állampolgárságú személy, úgynevezett restaurációs kérelem alapján, visszakaphatja állampolgárságát abban az esetben, ha 1933. január 30-a és 1945. május 8-a között arra kényszerült, hogy nemzetiségi, vallási vagy etnikai okok miatt el hagyja az országot.

Azonban az angliai zsidók nagy része csupán ezen személyek leszármazottjai, amely felveti azt a kérdést, jogosultak-e egyáltalán a német állam által felkínált állampolgársági restaurációra. Amennyiben igen, az újabb bizonytalanságot vonzhat maga után, miszerint hány generációra örökíthető át ez a bizonyos jog?

 Rachel Houseman, izraelita befektetési bankár szerint elképesztő módon megnőtt a rasszizmus Nagy-Britanniában, ezért inkább visszaköltözne Németországba: " a Brexit a pénzügyi szektorra is nagy hatással lesz, így nagyon kis esélyt látok az optimizmusra. [...] az egyre növekvő utálat ellen, mi zsidók sem tudunk immunisak lenni."

Az angliai német nagykövetség is megerősítette, hogy már érkeztek hivatalos kérelmek azzal kapcsolatban, miszerint egyesek élni szeretnének állampolgárságuk restaurálásának jogával.

Sümeghi Lóránt
forrás: http://888.hu/article-ketsegbeesett-zsido-csaladok-menekulnenek-nemetorszagba