Bárdos Gábor két városhoz kötődik szorosan. Az egyik szülővárosa Szenc, a másik Somorja, ahová vőnek ment, immár bő harminc éve. Az indíttatáshoz, amely a gyökerek tiszteletére tanította és a magyar kultúra felé terelte, hozzátartozik a szenci magyar közösség, nagyszülei és korán elveszített szülei. És persze azok a tanárok, akik tanították, a rendezvények, amelyek körülötte zajlottak – leginkább a Szenci Molnár Albert Napok…

Január 24-én, vasárnap adták át a Csemadok idei életműdíjait a szlovákiai magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezetének a magyar kultúra napja alkalmából rendezett központi ünnepségén, Galántán vasárnap.

A Csemadok életműdíját – amelyet korábban Életfa díjnak neveztek – 2008 óta minden évben a szlovákiai magyarság azon nagyjainak ítélik oda, akik a kultúra terén kifejtett, egész életen át tartó tevékenységükkel a legtöbbet tették a magyar közösségért.

A Csemadok életműdíját az idén Csák Istvánné Horváth Etelka amatőr színész és énekes; Erőss Attila, a Rozmaring Népi Táncegyüttes volt vezetője; Mészáros Ilona, a Kaszás Attila-tájház létrehozója és Nagy Elza, a Csemadok pozsonypüspöki alapszervezetének elnöke kapta meg.

Az ünnepi rendezvényen az életműdíjak mellett a Csemadok közművelődési díjait, valamint az ugyancsak a Csemadok által odaítélt Gyurcsó István Közművelődési Díjat is átadták. Előbbit az idén Bankó Ibolya volt néptáncos, több hagyományőrző csoport létrehozója; Nagy Anikó a Csemadok bősi alapszervezetének elnöke; Száraz Erzsébet, a nagyfődémesi esztrád és színjátszó csoportok szervezője; valamint Striezenec Horváth Rudolf újságíró, koreográfus kapta meg. Idén a Gyurcsó István Közművelődési Díjat Bárdos Gábornak, Somorja polgármesterének ítélték oda.

A vasárnap délután tartott rendezvény teltház előtt zajlott a galántai Városi Művelődési Központ színháztermében, a gálán a felvidéki magyarság politikai és civil szervezeteinek képviselői is részt vettek.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke beszédében a kultúra, az anyanyelv és a Himnusz összetartó erejét méltatta, majd Szabó Dezső gondolatát idézve kiemelte: minden magyar felelős minden magyarért, s ezt most – a Szlovákiában márciusban sorra kerülő parlamenti választások közeledtével – még inkább szem előtt kell tartani.

A magyar kultúra napjának alkalmából rendezett ünnepségen a magyar kormány képviseletében Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes-államtitkára vett részt. Ünnepi beszédében az államtitkár Szerb Antal sorait idézve a magyar kultúra közösségre gyakorolt összetartó erejének fontosságát hangsúlyozta.

“Számunkra ma is a magyar kultúra az a fonál, amely egységgé sző bennünket itt a Kárpát-medencében vagy akár földrészeken, óceánokon túl” – jelentette ki. Rámutatott: a kultúra a magyarság megtartásának kulcsa, olyan hétköznapi valóság, amit folytonosan ápolni, formálni és örökíteni kell.

A díjazottakra utalva hozzátette: ez a folytonosság sok munkát és erőfeszítést igényel, valamint azt, hogy a közösségnek legyenek olyan építő tagjai, akik ezt felvállalják.

forrás: http://somorja.sk/2016/01/25/gyurcso-istvan-kozmuvelodesi-dijat-kapott-bardos-gabor/