Nyakunkon a népszámlálás és ennek új formája: február 15-e és március 31-e között az elektronikus népszámlálás, amely a scitanie.sk weboldali applikáción keresztül valósul meg. A XXI. században nincs ebben semmi különös, időt, papírt, pénz takarítunk meg a modern kommunikációs eszközök segítségével. A kitöltendő űrlap egészen barátságos felületet mutat, választhatjuk a magyar nyelvű verziót is...

 

Van azonban egy felismerés és tapasztalat. Több ismerősöm jelezte, hogy az űrlapot kétszer, sőt többször is ki lehet tölteni ugyanazzal a születési (személyi) számmal, akár más adatokkal is. Például egy ismerősöm e-mail levele:

„...Szia, én is kétszer töltöttem ki és küldtem el az űrlapot az én születési számom alatt. Először a magamét küldtem el, másodszor a páromét akartam, de az én születési számom alatt engedett másodszor is bejelentkezni, hát megpróbáltam. Végig engedett a rendszer és simán el tudtam küldeni másodszor is! Nem tetszik ez nekem, itt nagy átverés lesz és félő, hogy a mi kárunkra!...“

Mindenkinek joga van a másfél hónap alatt akár többször is nevet, nemet, lakhelyet változtatni 2020 december 31-i határidővel. A rendszernek azonban fel kellene ismernie, hogy a polgár már egyszer belépett és születési számával, valamint az akárcsak részlegesen vagy hibásan kitöltött űrlappal már egyszer regisztrálta magát.

Ha újrakitöltést vagy javítást kell elvégezni, akkor ennek úgy kell megtörténnie, hogy még véletlenül se lehessen visszaélni a szoftver adta lehetőségekkel, mert ez hiteltelenné teszi a rendszert és óhatatlanul gyanúba keverheti a statisztikai hivatalt. A bizalom elvesztése mellett megszülethetnek a különböző összeesküvés-elméletek, amelyek a fenti tapasztalatok alapján – akárcsak részben is – gyakorlattá válhatnak.

Ezt megelőzendő ezt az e-mailt küldtem el a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának:

- – – – – -
Vážení pracovníci Štatistického úradu SR,

obraciam sa na Vás vo veci elektronického sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021. Dostal som niekoľko dôveryhodných správ, že elektronický systém sčítania cez webstránku scitanie.sk sa správa tak, že je možné formulár vyplniť dvakrát, aj viackrát, dokonca s inými údajmi pod tým istým rodným číslom.

Sám som elektroinžinier, roky som pracoval v oblasti softveru (síce priemyselného) a tak mám o tom predstavu. Systém by sa mal pozrieť, či daná osoba už vyplnila formulár. Ak áno, musia nasledovať "kontrolné otázky", ako napr. či chce svoje údaje doplniť, zmeniť, zrušiť, atď.

Ak sa to deje tak už teraz, systém by mal upozorniť komunikujúceho občana na tieto veci.

Daná situácia vyvoláva v občanoch veľkú mieru neistoty a vzbudzuje nedôveru voči zákonnej iniciatíve štátu. Očakávam odpoveď, ktorú zverejním.

- – – – – -

Kiváncsian várom válaszukat, amit majd közzéteszek.

- – – – – - 

Frissítés – február 17.:

Sajnos, február 16-án válasz nem érkezett, de a sajtóban megjelent a probléma úgy 9:38 körül. A Statisztikai Hivatal elismerte a hibát és jelezte, hogy kedden reggel 6-kor kijavították a szoftverhibát. Azonban a szóvivő Jasmina Stauder hozzátette, hogy a kettős kitöltést meg kell hagyni, hogy a hajléktalanok is kitölthessék  akkor is, ha már helyettük az Önkormányzati Hivatal ezt megtette.  A másik oldalon olyan vagyonos emberek élnek, akik nem akarják, hogy nevükhöz bármilyen (több)  ingatlan kapcsolható legyen. Elmondta azt is, hogy a többször beadott kérdőívek közül az összehasonlítás után csak egy kerül beszámításra. 

- – – – – – –  
Frissítés – február 22.: 

Február 22-én megérkezett a válasz (olyan nesze semmi – fogd meg jól):

Dobrý deň vážený pán Agárdy,

možnosť opakovane vyplniť formulár (max 2 krát) zaručuje pre štatistické účely úplnosť sčítania obyvateľov. Pokrýva situácie ako napr. ak by formulár vyplnilo i dieťa do 18 rokov i rodič, dieťa na dočasnom pobyte v zahraničí i rodič, obaja rodičia sčítajú dieťa v striedavej starostlivosti atď. Tieto osoby nemusia mať obavy, či sčítať alebo nie, ak by možnosť 2 x nebola, mohlo by to viesť k vyššej pravdepodobnosti, že nebude obyvateľ sčítaný vôbec. Každý obyvateľ bude sčítaný len raz.

Duplicity sa eliminujú pri štatistickom spracovaní najmä podľa úplnosti formulára (vyplnili ste všetky otázky) a logickými kontrolami na administratívne zdroje údajov (napr. Register fyzických osôb, Sociálna poisťovňa, registre Ministerstva školstva SR atď. ).

S úctou
ZP


                                                                                                                                           Agárdy Gábor