Beindult a kampány a november 10-ei  önkormányzati választásokra. Nincs ez másképp Szencen sem, hiszen a bilbordok (óriásplakátok - de szép magyar szó...) már telnek a polgármester- és képviselőjelöltek képeivel és szlogenjeivel. Meg aztán a postaláda is megkapja a maga adagját a röplapokból…

A minap kaptam pár választási röplapot. Az egyik különösen megragadta a figyelmemet. Ez pedig a „Senec moje mesto“ társaságé volt, amelyet Ing. Mária Hudáková, jelenleg szenci önkormányzati és megyei képviselő, most pedig mint polgármester- és képviselőjelölt adott ki (hangyányi betűkkel lásd a röplap legvégén).

Olvasom az A4 formátumú, tízoldalas „röpcédulát“ – biztosan jó sok pénzbe került. Több oldalon keresztül bemutatkoznak a jelöltek és vázolják programjukat, mit tennének, ha megválasztanák őket. Összehasonlításképpen megnéztem a hivatalos képviselő- és polgármesterjelöltek névsorát, és azt tapasztaltam, hogy ott mindannyian függetlenként indulnak. Foglalkozásukként a „polgári aktivista“ szerepel a legtöbbször. Viszont a röplapon feltüntetett csapat a szövegük szerint a társaság égisze alatt csapatként, együtt mennek a választásokba. Most akkor függetlenek, vagy egy önkormányzatilag megfoghatatlan társaság neve alá bújatott álpolitikai párt vagy akciócsoport? Inkább az utóbbikra tippelnék.

Ha függetlenek, akkor kitől? Legföljebb önmaguktól, hiszen egy a csapat. Ha pedig nem, akkor miért van a csúsztatás a hivatalos jegyzékben? Kinek tartoznak felelőséggel? Még önmaguknak sem a törvény értelmében. Nem számonkérhetők!

Gondolom, a szenciek nem ma jöttek le a falvédőről, meg aztán a médiumoknak köszönhetően tájékozottak az önkormányzati eseményekről, t.k. a plenáris ülésekről is, hiszen mindenki megnézheti az Önkormányzat ülését az Interneten. Ha összevetem a röplapi „papírformát“ az elmúlt négy-nyolc év valóságával, akkor a kettő annyira van egymástól mint Makó Jeruzsálemtől. Annyi obstruálást, gáncsoskodást, pszeudookoskodást, a „csakazértis ellene vagyok, mert másoknak tetszik“ alapon lévő helyi politizálást, a mindentudók álarcát felvevő okostojásos rombolást már régen nem láttam a szenci Önkormányzatban, mint amit a társaság az elmult 4 évben produkált.

Olvasván a programokat, felteszem a kérdést: Szárazová miért csak a sportolókat és a művészeket akarja támogatni, hol marad a Radosť énekkar, a Csemadok, a Nefelejcs-ház, stb? Vagy miért a kritika a városi kerekasztalokra? Hiszen éppen e csapat néhány szimpatizánsának ill. tagjának neveletlen és nem pallérozott viselkedése miatt szűntek meg. Ha pedig Snohová asszony, ha emelni akarja az oktatás színvonalát, miért nem pályázott a Malom-utcai alapiskola igazgatói székére? Ha itt akar tevékenykedni, akkor miért lakik Nagyborsán és dolgozik Nagyfödémesen? Itt marad bejelentve az állandó lakhelyre, hogy képviselői helyhez jusson? Vagy talán megint jön a telekmaffia? Cibuľová szerint – Szenc gazdag, de még gazdagabb lehetne - mi majd eladjuk azokat a területeket is, amiért a város még bérleti díjat sem kap (kiárusítják a családi aranyat...). Kerékpárút-hiány a szatellit városrészekbe? Persze! A kérdés csak az, hogy azok hol lesznek, mert nincs rá terület, ill. ki kell vásárolni a még számbajöhető telkeket – piaci áron. A levegőben ugyanis egyelőre nem lehet kerékpározni. Stb...stb...

Hogy az ember ne csak negatívumokba feledkezzen bele, szóljunk másról is, ami még fontosabb. Olvasván a hangzatos igéreteket, megkérdezem: akad-e Szencen olyan polgár, aki ezekkel ne tudna egyetérteni? Hiszen amit leírtak, az nagyon szép (nem részletezem, elég megnézni a „röplapot“) és kellene is a városnak. Az én 16 éves képviselői tapasztalatom alapján azonban legalább két gond van mindezzel: az egyik az időbeli gond – ugyanis a leírtak legalább három, de inkább négy vagy több választási ciklusra szólnak, ami testvérek között is 12-16, esetleg több év. A másik gond pedig még nagyobb: (mint volt megyei alelnök) állítom, hogy a leírtakra egy kisebb megyeközpont költségvetése sem lenne elegendő. Igaz, a papír sokat elbír. Mondhatnánk, hogy „sokat akar a szarka, de nem bírja a farka“.

Számomra teljesen világos - ez a mostani választás egy újabb puccskisérlet: kiszorítani a régebbi szencieket, illetve átvenni a régebbi szenciektől a hatalmat. Mindegy, hogy az a régi szenci, szlovák, magyar, kolonista, stb. (mert velük Szencen mindig konstruktívan, a város javát nézve politizáltunk), de nekik nem kellenek a régebbi és tősgyökeres szenciek, akik „ismerik a dörgést“ a városban. Kirakatbábuként azért hagytak egy-két jelöltet mutatóba, hogy szó ne érje a ház elejét. Nem rejtegetett céljuk az, hogy ők, az ún. gyüttmöntek akarnak Szencen uralkodni! Csakazértis! Mert érzik, hogy talán már vannak elegen (legalább még 2000 ember itt lakik és nincs bejelentve állandó lakhelyre – majd lesz!).

Mint szenci polgár, kinek első feljegyzett felmenője 258 évvel ezelőtt jött Szencre (Algayerek – 1760-ban), ebből nem kérek. A felmenőim is legalább 100 évig dolgoztak itt, míg városlakók lettek (elsőként adakoztak pl. a templomtorony-építésre).

Az újabb betelepülteknek nem elég lakosnak lenniük, hanem városlakó polgárrá is kell válni és tartani magukat. A szlovák nyelv itt sokkal pontosabban fogalmaz: az „obyvateľ“ és a „mešťan“ az nem egészen ugyanaz.

A betelepülőket sem szabad kirekeszteni a városi történésekből. Itt laknak, itt élnek. Akkor jó lenne, ha itt éreznék jól magukat. Ehhez azonban az kellene, hogy álljanak a sor végére és mutassák meg mit tudnak. Nem hazugságokkal, csúsztatásokkal, arroganciával és kellemetlen viselkedéssel, hanem a város érdekében elvégzett alázatos munkával – úgy 20-30 évig, amit az önkormányzati ülések egyenes adásában látni is lehet. Ami után már reális választási igéretekkel lehet előállni.

Aztán pedig kiadhatnak egy újabb „röplapot“! El fogjuk olvasni!

A polgármesteri rosádákról és a szenci magyarok lehetőségeiről pedig majd legközelebb.

Addig is küldjük el szenci rokonainknak, barátainknak és ismerőseinknek ezt a szöveget ill. a linket:
http://www.szenc.sk/hu/Agardy-Gabor-blogja/szenci-valasztasi-hacacarek.alej