Különös összefüggéseket lehet fölfedezni a közelmúlt eseményeiben, ha ezek lényegét egymás mellé tesszük. Nevezetesen az ezévi Oxfam-jelentésre, a davosi Világgazdasági Fórumra, az EP-választásokra, majd röviddel az azt követő Bilderberg-konferenciára és az EP csúcsjelöltjei körül zajló pávatáncra gondolok...

Az Oxfam International nevű, 1942-től a szegénység ellen küzdő, Angliában alapított szervezet minden évben közzéteszi a világ becsült gazdasági adatait, amelyek az utóbbi évtizedben váltak igazán sokkolóvá. Míg 2010-ben nagyjából 380 család kezében volt akkora vagyon, mint a legszegényebb 3,8 milliárd ember– ez a Föld lakosságának a fele-tulajdonában. Tavaly már kevesebb mint száz, pontosan  94 család vagyona tette ki a föld szegényebb felének összvagyonát , és az idén várhatóan ez 88 -ra csökken. Ez azt jelentheti, hogy a leggazdagabbak mintegy megháromszorozták vagyonukat az elmúlt évtizedben.

Miután az Oxfam ezt közzétette, a globális kapitalizmus egyik rendezvénye zajlott Davosban, ahol t.k. a kiberbiztonságról és a környezetvédelemről hallhattunk a legtöbbet. Ez a Világgazdasági Fórum nem egy titkos tanácskozás, de természetesen csak a meghívottak vehetnek rajta részt, de a sajtónyilvánosság biztosítva van az akkredidált újságírók által.

Valami megmagyarázhatatlan okok miatt nem esett szó a világszegénységről, amit a Földnek nevezett golyóbis egy-két éves fegyverkezési kiadásaiból meg lehetne szüntetni. Arról sem esett szó, hogy Franciaországban a sárgamellényesek miért is tüntettek valójában. A migrációról is valami keveset csevegtek, az illegálisról – ami az Európába és Amerikába vándorlók zöme - szinte semmit.

Szó volt ellenben Oroszországról, Kínáról és az EU-ról. A legtöbb kritikát az USA-beli felszólalók döntötték a két ország és az EU fejére, elfeledve, hogy az USA adósságállományának jelentős részét pont ők birtokolják. Ráadásul ez az adóssághalmaz kezd szinte visszafizethetetlenné válni.

Ez a konferencia inkább a résztvevőkhöz szólt, a nemzetközi sajtó, de a hazai ujságírás is minimális figyelmet szentelt az eseménynek és az elhangzott témáknak. Ugyanis küszöbön álltak az EP-választások, amelyeket a globális „pénzcsináló“ tőke szemlátomást befolyásolni akart, hol pl. Soros és fia által, hol a nem kormányzati szervezeteken és lobbistákon keresztül.

Mit hoz a sors, a választások után négy nappal elkezdődött a svájci Montreaux-ban a Bilderberg-konferencia, amelynek nyilvánossága szöges ellentétben állt a davosival – csak látszatinformációk szivárogtak ki, amúgy teljes titoktartás mellett zajlott. Könnyen belátható, hogy mint mindig, most is a Milton Friedman közgazdász és csapata elvei mentén tanácskoztak. Az eszmecse hajtóereje nem más mint az ultraliberális szabad és globális világpiac teljes létrehozása és az erkölcs száműzése a gazdaságból – mindez természetesen az „emberek jólétének érdekében“.  A kiszivárgott (nem leellenőrizhető) információk szerint megtárgyalták az EP-választások eredményét is, majd felmondták a leckét és kiadták az „ukázt“ az új EU-vezetésnek.

Ezután röppent fel a kósza hír, hogy a globális pénzuralmi világrendszer tizenegynéhány családja a leggazdagabbak közül szeretne több adót, konktétan vagyonadót fizetni. Lehet, hogy egynéhányuknál „leesett a tantusz“ és észrevették, hogy ez így sokáig tovább nem mehet.

Ha ugyanis a világ lakossága elszegényesedése ilyen ütemben folytatódik, akkorra 2030-ra a világ vagyonának kétharmada egynéhány egyén és család kezében összpontosul,  például a Rothschildok vagyona 2 trillió dollár  becsült értékről akár 3 trillióra is növekedhet. Közben a földgolyó lakosságának kétharmada teljesen elszegényedik, amely természetellenes állapotot megváltoztatni a vagyont birtokló engedélye nélkül nem lehet – mivel a magánvagyon a globalisták szemében (is) szent és sérthetetlen. Ennek logikus következménye  már nem a tömegek, hanem a Föld egész elszegényedett lakosságának lázadása lesz, ami beláthatatlan következményekkel járhat.

Még azok sem, akiknél úgymond  „leesett a tantusz“,  fogják fel teljesen, hogy itt – ha nem osztják szét vagyonukat önként és dalolva – kő kövön nem marad. És ez csak az egyik oka volt annak a  pávatáncnak, amit az EU négy legmagasabb tisztségének a betöltése körül a napokban látható. Tompítani kellett a „bevett, kézivezérlésű gyakorlaton“.

Csak kapkodjuk a fejünket, hiszen két napja Putyin orosz elnök jelentette be: Oroszország és Kína egymás között leváltja az eddig használt kereskedelmi dollárt és az eurót helyezi előnybe. Alakul az új Eurázsia. Ez pedig néhány „amcsinak“ és a birodalmakat fenntartó gazdagoknak nem fog tetszeni...

A segesvári harcmezőn elhunyt költőnk, Petőfi Sándor mintha előre látta volna a mostani történéseket és már akkor megírta A nép nevében című versében:

Még kér a nép, most adjatok neki!
Vagy nem tudjátok, mily szörnyű a nép,
Ha fölkel és nem kér, de vesz, ragad?
Nem hallottátok Dózsa György hirét?
Izzó vastrónon őt elégetétek,
De szellemét a tűz nem égeté meg,
Mert az maga tűz; ugy vigyázzatok:
Ismét pusztíthat e láng rajtatok!

                                                                                                                                   
                                                                                                                          Agárdy Gábor