Hallom a hírekben, hogy Izrael pár nap alatt 1 millió embert oltott be az amerikai vakcinával. Ez durván a lakosság egyötöde. Ha a hírek igazak, akkor Németország és Ausztria is jól halad, igaz, az izraeli rátát messziről sem érik el...

Szlovákia is elkezdte az oltásokat, online elérhetők a kérvénynyomtatványok az egészségügyi dolgozók és a szociáli otthonokban dolgozók számára.

A kormány 4 csoportra bontotta a beoltandókat, aminek van logikája. Az előrejelzések szerint a tömeges vakcinálásra valamikor nyár elején számíthatunk. Addig valahogyan a pórnépnek ki kell bírnia...

Azt azonban nem lehet szó nélkül hagyni, hogy az első hullám oltóközpontjait valahogyan furán helyezték el az ország térképén. A 25 oltási központból valójában csak egy – a komáromi Angel kórház – van a listán, ahol tömbben élnek magyarok. Még megtalálható a listán Rozsnyó is, de ez a csallóközieknek és a mátyusföldieknek olyan, mint csók a halottnak.

A kérdés csak az lehet, hogy miért van ez így.

Elképzelhető, hogy a Csallóköziek és a Mátyusföldiek egy irdatlan eleven és ellenálló fajta, ahol alig van beteg, tehát oltani sem kell. Bárcsak így lenne! Ez a feltételezés az eddigi adatok alapján nem állja meg a helyét.

A másik feltételezés az lehetne, hogy kevés az oltóanyag, a betegeket ellátó egészségügyiek pedig inkább Pozsonyban, aztán az ország középső, északi és keleti részein vannak a legnagyobb veszélyben. A betegek területi eloszlásában most egyedül Nyitra „vezet“, tehát ez sem lehetne indok.

Azt már feltételezni sem merem, hogy az egyenlőtlen elosztás pl. nemzetiségi alapon történne, mert mi lesz pl. a csallóközi meg mátyusföldi szlovák és más nemzetiségű betegekkel?! Feláldozzák őket mint a háborús járulékos veszteséget?

Miért nem lehetett volna pl. Szencen vagy Dunaszerdahelyen is kialakítani egy-egy oltóközpontot, amivel gyorsíthatnánk a beoltottság rátáját, meg aztán az utazgatni kényszerülő beoltandók nem cipelnék a vírust föl-le az országban.

De az is lehet, hogy ez egy (rossz) szakmai (vagy politikai) döntés .

Hol vannak a kormányfő hangzatos igéretei a magyar népesség felé, amit a parlamenti választások körül tett? Ha ezeket elhanyagoljuk, még mindig marad a józan ész, amely azt diktálná, hogy ne hagyjunk fehér foltokat az országban. Vagy talán Csallóköz és Mátyusföl meg a többi érintett déli régió ebből a szempontból elhanyagolható? Ott nem baj, ha majd több (öreg)ember hal meg a járvány szövődményei miatt?

Erre a csallóközi parasztember csak köpne egy nagyot és azt morogná a bajsza alatt, hogy „dögöljetek meg“. Azonban ezt biztosan nem a betegeknek, orvosoknak és az ápolóknak kívánná...

Agárdy Gábor