Pár hete találkoztak az ellenzéki pártok a parlamenten kívüli MKP székházában. Többek között ott volt Alojz Hlina is, aki jelenleg a KDH elnöke… 

Kinyilvánították akaratukat az együttműködésre, az MKP-val való szövetséget Igor Matovič (az OĽANO elnöke) erősen szorgalmazta.

Ez a hír nem lenne különösen érdekes, mert természetes velejárója az ellenzéki státusznak és a parlamenten-kívüliségnek. Az érdekes ebben a találkozóban az, hogy ott volt Alojz Hlina is, aki számtalanszor – sokkal finomabban, mint anno Ján Slota - de teljesen érthetően „jelezte“, hogy  szerinte a szlovákiai magyarok és elsődlegesen az MKP tagjai és szimpatizánsai nem lojálisak (Szlovákiához).

Legyinteni is lehetne, de nem szabad! Meg kell vizsgálni a kijelentést és annak előzményeit, talán következményeit is. Hlina volt az, aki tiltakozásként tíz bárányt vitt a parlament elé, majd tankot állíttatott Vasiľ Biľak villájához – protestálva az 1968-as szovjet megszállás elen. Fényes nappal befalazta egy bank bejáratát, mert zsarolásnak tekintette tevékenységét...és csinált még egy csomó figyelemfelkeltő „marhaságot“. Lelke rajta!

Nem szabad azonban átsiklani a szlovákiai magyarok lojalitásának megkérdőjelezésén – mert így kérdőjelezték meg a zsidók lojalitását is a Szlovák Államban, aztán minden egyes elhurcolt zsidóért (cca 60-70 ezren lehettek) 500 birodalmi márkát fizettek a III. Birodalomnak.

Ha tárgyilagosak akarunk maradni, meg kell nézni, mit is jelent a lojalitás szó. A Wikipédia szerint „kitartó megbízhatóság, amikor egy személy becsülettel kitart egy eszme, érdekek képviselete, cél, feladat, kötelesség teljesítése, illetve egy személy, közösség mellett, mert azt korábban megfogadta“.  Továbbá t.k. lehet „hűség az uralkodóhoz, hatalmon levő kormányhoz, párthoz, vezetőkhöz, rendszerhez“ de átvitt értelemben lehet „erkölcsi szilárdság, amikor egy személy hozzáállása, tettei, viselkedése alapján nyílt, becsületes és tisztességes ember“.

Nos, itt van az eb elhantolva: ha a szlovákiai magyarok nem lojálisak, akkor negálják a fenti sorokat, tehát nem hűségesek..., meg nem nyílt, nem becsületes és nem tisztességes  emberek! Egy Európai Unióban, ha máshol ilyen elhangzana egy őshonos népcsoport, nemzeti közösség ellen,  összeülne az ENSZ és bevonulnának a kéksisakosok.

Ha a szlovákiai magyarok és politikai képviseletük nem akart volna lojális lenni Szlovákiához („... hatalmon levő kormányhoz, párthoz, vezetőkhöz, rendszerhez...“), akkor azt már rég megtették volna, pl. 1993 január elsején. De nem tették, mert tudták, hogy hogy az ilyet nem illik megtenni - nemcsak a törvényellenessége miatt, hanem azért is,  „mert volt eszük“. Volt akkor is, mikor  kétszer segítettek eltávolítani Mečiart a hatalomból és akkor is, mikor támogatták Szlovákia  NATO- és EU-tagságát. Sorolhatnám...!

Nekem ezzel csak az a bajom, hogy mondja ezt egy (igazi „felvidéki“, birkaszállító és tankfuvarozó kisiparos) keresztény politikus, aki hivatalosan egy keresztény politikai párt elnöke. Aki állítólag fontosnak tartja pártja programtézisei és céljai között a felelősségvállalást az országért és polgáraiért, tehát – gondolom – a szlovákiai magyarokért is (ha már – igaz - másodosztályú polgárok vagyunk).

Egy biztos: a KDH őskövületi tagjai lassan kihalnak, a világjárta fiatalok meg nem vevők az ilyen politikai zöngékre. Jól teszik! A KDH meg gondolja meg magát, mert így parlamenti státusza „maradandó“ lehet. Nem beszélve arról, hogy az ilyen „antilojális“ megjegyzést  a „mi magyarjaink“ joggal vehetnék sértésnek is!

Mert van jövő, amit nem „birkával és tankkal“ kell megoldani.

 

                                                                                                                                     Agárdy Gábor