A pozsonyi várban Matovič miniszterelnök száz szlovákiai magyarra számított azon a kedd esti találkozón, amelyet a Trianoni Békediktátum 100. évfordulójára szervezett. Természetesen nem mindenki ment el. Elhangzott a miniszterelnök beszéde, majd Berényi József, Nagyszombat-megye alelnöke szólt a vendégekhez...

A (magyar) médiák már késő este elemezték a találkozót, szerdán reggel szinte minden valamirevaló hazai magyar hírportál beszámolt róla. Ki így - ki úgy. Nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen 100 éve nem volt szlovák politikus, aki ezt megtette volna. Egyes sajtóorgánumok kiemelték a nyilvánvaló pozitívumokat, mások pedig inkább a negatívumokkal foglalkoztak és kénytelenek voltak beismerni, hogy ez az egész azért kezdetnek nem rossz.

Az elemzéseket, hagyjuk másokra, főleg azokra, akik meghívottként ott voltak. Mint szlovákiában élő magyar nemzetiségű állampolgárt azonban más fogott meg.

Szerda reggel végignéztem a neten néhány szlovák hírportált, a komolyaktól a bulvárig bezárólag (pl. postoj, pravda, dennikn, topky, čas, hnonline..), és egy fikarcnyi betűt sem találtam a kedd esti találkozóról. Nem hinném, hogy ezek a hírportálok nem tudtak a találkozóról, hiszen tudósítóik bizonyára ott voltak, mint minden más miniszterelnöki rendezvényen.

Úgy néz ki, szerda délelőtt, hogy a szlovák nyelvű online sajtó, függetlenül az irányultságától és politikai beállítottságától, leignorálta a találkozót – de rendesen.

Elolvasva a beszédét, nem is lehet az ignorancián csodálkozni. Talán túl nagy falat ez Szlovákia számára. Ha ez így van, lehet még ebből baj!

Mindenesetre a szlovák-magyar viszonyban és régiónk felzárkoztatásában valamit tenni kell. Kezdetnek nem volt rossz, megfontoltan, apró lépésekkel, tovább kéne menni. Talán majd akkor a szlovák sajtó is észreveszi...

Agárdy Gábor