A közelmúltban történt kettősgyilkosságról - amelyben egy fiatal újságíró és barátnője vesztette tragikusan életét – már sok mindent összeírtak, összehordtak. A normális az lenne, ha a hivatalos bűnüldöző szervek tennék a törvényadta dolgukat, a politikusok pedig megteremtenék a feltételeket, hogy a munkájuk gyors és hatékony legyen… 

Volt emlegetve az olasz maffia, meg a szlovákiai bírói korrupció és még sok egyéb ok. Megszólaltak a legmagasabb alkotmányos tényezők, a pártok vezetői és az utca népe is. A tiltakozók zöme bizonyosan az együttérzéstől vezérelve és jogos felháborodásában ment az utcára. Országszerte utcai tiltakozó megmozdulások voltak, amelyeket ilyen rövid idő alatt biztosan nem volt egyszerű megszervezni.

Nézem a tudósításokat, ahol a megmozdulásokon zenekarok muzsikálnak – hidegben. Látom a jól kivitelezett transzparenseket és zászlókat a többezres tömegben. Biztosan profik tervezték és csinálták többségüket. Nem filléres dolgok. Pénzbe került valamennyi.

Kinek a pénzébe?

Erre a kérdésre azonban nagyon nehéz azonnal válaszolni, kicsit körül kell nézni, még a konspiratív elméleteket gyártó portálok körül is. A figyelmes szemlélő és a (külföldi) (ál)híreket (is) böngésző bizonyára észrevette, hogy állítólag megjelent egy ember, aki már Közép- és Kelet-Európában  számos helyen megfordult. Nyomában pedig mindig történt valami, hol valami majdanszerű nagy rendetlenség vagy uniós dorgálás, puccskisérlet, migránsok éltetése, stb. Nos, ez az ember állítólag mindjárt megjelent nálunk is, ahogyan kitudódott a gyilkos(ok?) szörnyű tette. Ez az ember pedig  egy bizonyos Marcello Fabiani, aki állítólag mindig tudott pénz csinálni ott helyben, ahol erre szükség volt. Elég bepötyögni nevét valamilyen rendesebb böngészőbe és mindjárt kilóg a lóláb. Nálunk is. Utána általában csak „tohuvabohu“ marad ott, ahová betette a lábát és hozta a pénzt. Jó lesz odafigyelni, nehogy bedőljünk valami álhírnek. Ha pedig igaz a dolog – kivele és nézzünk utána.

Ha ezt az eseményt összevetjük a szélesebb régiónkban történtekkel (de máshol a világban történtekkel is), nem lehet nem észrevenni, hogy valaki(k)nek nagyon érdeke, hogy a térségben - ez úgy általában most érvényes a V4-ekre - ne legyen rend, se béke és nyugalom. Valaki(k)nek érdeke a káosz, a gyűlöletkeltés, a minél nagyobb rendetlenség. Erre pedig jó alkalom „lenyúlni“ a tüntető tömeget a jogos igazságérzetével együtt és csúnyán kihasználni az iszonyatos gyilkosságot. Nem lenne szabad az emberek jószándékát akár alantas politikai vagy konspiratív céloknak kitenni. Erről senki sem beszél.

Mint arról sem, hogy a görög-zsidó-keresztény kultúrán felépült Európában (és a világ számos más, erre a kultúrára épült országában) kiveszőfélben vannak olyan emberi tulajdonságok mint a becsület, az erkölcs és az etika. Meg valahogyan tűnőfélben van a lelkiismeret. Nélkülük pedig csak pusztába kiáltott szó marad minden, ami ebben az ügyben is elhangzott.

És gyilkolászunk tovább...

                                                                                                              Agárdy Gábor