Az EP-választások után dühös lettem az MKP-nak hiányzó 0,04% voks miatt, a Most-Hídnak a 2,6% körüli eredménye sem boldogított...vesztettünk. Ezért nem is volt kedvem a témában blogot írni, le kellett nyugtatni a háborgó lelkemet. Ezalatt rájöttem, hogy van némi igazság abban a mondásban, hogy „minden rossz valamire jó“… 

Így volt ez most is. Nem gyakran fordul elő velem, hogy az ember csalódik, főleg kellemesen. Ez talán adott műszaki beállítottságommal, ami a helyzetek reálisabb szemlélését teszi lehetőbbé számomra...

Igen, reáli szemlélés – ez talán a legnehezebb része az életnek, így tehát a politikai történéseknek is. Ezért vált számomra érdekessé Csáky Pál cikke “A küzdelem újabb állomása“ címmel.  Az okfejtés az elnökválasztásra és az EP-választásokra van betájolva és kihegyezve, részletesen és aránylag elfogulatlanul nézve,  csaknem objektíven elemzi a történteket a Csákytól joggal elvárható magas értelmiségi szinten.

Miközben gyógyítgattam a lelkemet, sok információra tettem szert ismerőseim, rokonaim révén, akik az egyszerű, nem minden nap politizáló emberek naturalisztikus szempontjából elemezték a két párt kudarcát (a harmadik párt említésre sem méltó, hacsak nem látjuk, hogy a 0,2%-os eredménye éppen az MKP-t buktathatta meg).

Ismerőseim elég szép számban felvetettek egy olyan értékelést, amelyet legalábbis logikai szempontból érdemes megvizsgálni. Nézetük és egyesek hajthatatlan állítása szerint hiba volt az MKP listát Csáky és Berényi nevével kezdeni. A sok ilyen vélemény affelé tendált, hogy a két „öregnek“ helyet kellett volna adni a fiataloknak, akik megkezdhették volna a generációváltást az MKP-ban.

Természetesen sokan voltak azon a véleményen is, hogy ez nem volt hiba, hiszen elég megnézni, hogy a két „öreg“ mennyi karikázást kapott, hiszen egyenkét annyit vagy többet kaptak, mint az összes többi képviselőjelölt együttvéve. Ez azt jelenti, hogy nagy volt az a szurkolótábor, amely Csákyt és Berényit a karikázással erőteljesen támogatta.

Igen ám, mondta az ellentábor, ha valaki nem karikázott és bedobta az MKP- listát „csak úgy“, akkor is Csákyt és Berényit támogatta, mert alig ismert vagy ismeretlen fiatalokkal nehéz elérni az 5%-nyi karikázást. A bizonyíték rá, hogy csak egy embernek sikerült feljebblépni.

További érvként hozták fel azt is, hogy sokan vannak olyan MKP-támogatók, akik pl. Csákyt ki sem állhatják – egyszerűen nem szeretik. Van ilyen ismerősöm nem is egy az ország déli részén. Annyira nem szimpatikus számukra a 30 éve politizáló Csáky, hogy el sem mentek szavazni. Mi van akkor, ha a Csákyt támogató tábor létszáma összehasonlítható az őt ellenzők létszámával? Mert ha van támogató, akkor van ellenző is.

Az ellenzők azzal érvelnek a támogatókkal szemben, hogy a két „öreg“ nyugodtan parkolhatott volna pl. a 3. és 4. helyen, mert szimpatizánsaik így is karikázták volna őket és az elért karikázások száma úgy is felrepítette volna őket a lista tetejére. Ezt az állítást nehéz lenne cáfolni. Tovább érveltek azzal is, hogy a két első helyen lévő ismertebb fiatal meggyőzte volna a szavazástól távolmaradók egy jelentős részét azzal, hogy menjenek el szavazni. Szerintük így minden másként alakulhatott volna…(?)

Meglátásom szerint nem csak a 0,04% szavazat hiányzott, hanem az a 40 ezer magyar szavazó, aki leignorálta az egész EP-választást. Ennyien pedig nem utálhatják az „öregeket“.  Nézetem szerint ez volt a lényeges, a helyezkedések vitatása csak ronthatott  a helyzeten.

De térjünk vissza Csáky amúgy logikailag alig támadható cikkéhez. Valaki a neten kommentben értékelte tárgyilagosságát és hiányolta benne a kilábalásra vezető út kijelölését és az új vezető személyének meglebegtetését. Úgy látom a cikk elolvasása után, hogy Csáky a cikk megírásával jókorát lódított az eseményeken (ha elegen elolvasták) és az útmutatásra az eggyel fiatalabb generációnak kéne adni a reményteljes megbízatást – mert másképpen beteljesedik az „öreg“ által jósolt sötét jövőkép. Már régen olvastam ilyen tárgyilagos és logikusan felépített fejtegetést Csáky Páltól – de, sajnos, mint a „mellékelt ábra mutatja“ - „eső után köpönyeg“.

                                                                                                                                   Agárdy Gábor

Link Csáky Pál cikkére: (https://www.facebook.com/csakypal/photos/a.284643765046230/1229865177190746/?type=3&theater)

vagy: http://www.szenc.sk/hu/Cikkek/Erdekes-es-hasznos/csaky-pal-a-kuzdelem-ujabb-allomasa.alej?ind=