Eddig sem voltak nagy elvárásaim a szlovák televízió irányában, már megszoktam a csúsztatásokat. Az utóbbi időben azonban mintha gyakrabban kerülne sor egynéhány „füllentésre“, amelyeket megvizsgálva az ember rájon, hogy komoly hírelőkészítés előzte meg a valóságtól elrugaszkodott hír(ek) közlését... 

Így volt ez 2019. január 19-én (szombaton) 19.00-kor az RTVS esti TV1-híradójában is. Főhírként (mert nálunk más fontosabb probléma nincs) a hazai szlovák televízió azzal indított, hogy bevágták a budapesti tüntetések képeit. Jók a felvételek – profi az operatőr, úgy veszi a képet, hogy tömeget lásson a néző.

A snitt után megjelent a helyi tudósító hölgy (Rita Fleischmanová), aki már régi bútor a szakmában, tehát tapasztalata van (lehetne) éppen elég.

Nem lett volna a szövegében semmi különös, ha nem látnám az FB-n az „alternatív“ médiumok tudósításait. Ma, az online kommunikáció korában már a tizenévesek is képesek okostelefonjukkal teljes videóanyagot online posztolni a világhálón. Látom, hogy a tv-s híradó riporterének híranyagával összhangban a vidéki városokban is voltak tüntetések és útlezárások-korlátozások. Azonban a számok nagyon nem stimmelnek. A néháhy száz vidéki tüntető helyett inkább alulról nyalta a létszám a néhányszor  tízes létszámot.

Erre még nem kaptam fel a fejem, mert ez már rutinnak számít a dúsabb fantáziával megáldott RTVS-tudósítói körökben. Volt olyan helyzet, amikor a tudósító hölgy többtíz tüntetőről beszélt és voltak talán hatan. Többen voltak a sztrájkot biztosító rendőrök mint a tüntetők.

Közben itt-ott bevágták képaláfestésként Gregor Martin Papuček budapesti tudósító hangját, kinek magyar nevét nem akarom leírni, mert már évek óta bolsevik kövületként tartom számon a szakmájában.

Volt olyan is, hogy tudósított a pozsonyi magyar adásnak és diametrálisan mást mondott ugyanarról fél óra múlva a szlovák nyelvű hírekben. Kinek mi tetszik! Végülis közmédiumokról van szó – a hallgató (néző) teljes megelégedéséért meg kell harcolni...

Az ominózus tudósítás orvosi terápiája (értsd: vérnyomás-emelkedés) akkor kezdett hatni, amikor a „hétpróbás“ tudósító hölgy stúdiókérdésre elmagyarázta, hogy a tüntetések valódi oka az, hogy életbe lépett az ún.“rabszolgatörvény“, ami szerint – és itt ugrott a vérnyomásom – a munkavállalóknak kötelezően le kell dolgozni 400 túlórát. Még színlelt egy beszédhibát és azonnal javította a mondanivalóját, de csak azért, hogy ugyanazt elmondhassa még egyszer – komoly nyomatékkal. Hát ez az igazi álhír! Göbbels talán forog a sírjában...eddig ő sem jutott el.

Amúgy nincs mit csodálkozni, az RTVS inkább liberális mintsem, hogy objektív lenne. Egy-két („pici“) csúsztatás a szlovák médiafogyasztók felé és mindjárt a (neo)liberális karám felé terelhetőek. A szlovákiai magyarok többsége ilyet nem vesz be, mert tájékozott az anyaországi médiumok sokaságából – néha túlságosan is. Ezért az ilyen finom, de célzott csúsztatásokra nem kapja fel a hűtővizet, legfeljebb legyint egyet. A liptói, árvai meg a túrócszentmártoni szlovák, aki csak az RTVS-ből tájékozódik, simán objektív tájékoztatásnak tartja - és mi több, el is hiszi. A gond azzal van, hogy nem tudja azt a tényt, hogy hasonló „rabszolgatörvény“ már hónapok óta Szlovákiában is érvényben van hasonló paraméterekkel. De hát ez nem magyar hír...kit érdekel?

Mindez megy 19:00:10-tól egészen 19:05:30-ig. Öt és fél percet a cunamiról sem tudósítanak. Sohasem gondoltam volna, hogy egy budapesti tüntetésről, ahol párszáz, vagy talán két-háromezer tüntető, tőbbségük a Kis Körúton belülről, főhírként ekkora publicitást kap. Amúgy semmilyen rendbontás nem történt az országban, minden nyugodt mederben zajlott le. Profi volt a rendőrség.

De jött a snitt! 19:05:30-kor kapcsolás Párizsba, ahol nyolc-tízezer sárgamellényes ugyancsak tüntet, nem olyan finoman mint Budapesten – könnygáz, vízágyú, gyújtogatás, rendőrpáncélosok, stb.

Párizsban lehet. Mindez egy semmitmondó szöveggel kisérve. Tartott az egész „sagen und sreiben“ talán 30 másodpercig. Ha ez történne Budapesten, bevonulnak a kéksisakosok Sargentini asszonnyal a páncélos hadosztály élén. Mellesleg már tizedszer vonultak a franciák az utcára Macron ellen több tízezres tömegekben és nem csak Párizsban. Macron csak 30 másodpercet érdemelt?

Akkor most az érdeklődés tartama alapján kinek higgyek? Azoknak, akik t.k. a magyar miniszterelnököt tartják az európai politika egyik legbefolyásosabb résztvevőjének vagy azoknak, akik a francia elnököt tartják a liberális Európa megmentőjének.

Ezért ajánlatos nem bedőlni a látottaknak és hallottaknak a szlovák közmédiákban és inkább ajánlatos megfogadni: „vigyázó szemetek Párizsra vessétek!“

Vagy Lenin után szabadon: „...tájékozódni, tájékozódni, tájékozódni!...“

Agárdy Gábor